Site icon trikalafocus.gr

Έρη Μαυρογιάννη: Συνέντευξη στον φωτογράφο που αποτύπωσε την καταστροφή

Σπανίως μπαίνω στον “πειρασμό” να πάρω συνεντεύξεις από καποιον• ακόμα και στο παρελθόν, αν αυτός ο κάποιος δεν έχει κάτι να μου “πει”… Να μου δώσει, να με συγκινήσει. Ως δημοσιογράφος, κινούμαι σε ο,τι με ιντριγκάρει : πολιτικό, δικαστικό, αστυνομικό ρεπορτάζ. Κι όμως! Μα αυτή η συνέντευξη εμπλέκει την τέχνη (ως αποδεικτικό στοιχείο ) με την πολιτική, τη δικαιοσύνη και ο,τι άλλο συνεπάγεται, όπως προέκυψε από την πλημμύρα που υπέστει ο Δήμος Καρδίτσας την 18η Σεπτεμβρίου και η Περιφέρειά της.

Και ποιός δεν στεναχωρήθηκε από αυτή την καταστροφή; Ποιός δεν συγκινήθηκε;.. Δεν πόνεσε;! Το ίδιο όπως ένιωσε και αυτός ο καλλιτέχνης, ο Χρυσοβαλάντης (Άκης) Λαμπρονίκος, αψηφώντας τον κίνδυνο τής ατελείωτης, δυνατής νεροποντής, αρπάζοντας τον φωτογραφικό φακό του και να “ορμήσει” εκεί που μόνο ένας τολμηρός και “τρελός” καλλιτέχνης θα ρίσκαρε για την σωματική του ακεραιότητα. Ένας καλλιτέχνης, ταυτόχρονα κι ευαίσθητος άνθρωπος της προσφοράς για τον συνάνθρωπο… Για τους κατοίκους τής πόλης τής Καρδίτσας. Σπάνιο πράγμα για την εποχή μας? Έτσι, δεν θα μπορούσα να αφήσω στο περιθώριο τον Άκη και να μη του ζητήσω μία συνέντευξη… Μια διήγηση των όλων όσων είδε εκείνη τη στιγμή τής ανυπολόγιστης καταστροφής.

Τον συνάντησα στο κέντρο της πόλης του τής Καρδίτσας – όπου ζει και εργάζεται – , ένα βροχερό ακόμα μεσημέρι του Σεπτέμβρη, οκτώ μέρες έπειτα από όλα όσα γίναν η αιτία ο κόσμος να χάσει ο, τι είχε και δεν είχε. Περιουσίες ολόκληρες. Όλα κατεστραμμένα. Στα μάτια του υπήρχε ακόμα η θλίψη. Και στον λόγο του… Στο μυαλό του… Μία αταξία διατύπωσης και περιγραφής. Μού φάνηκε λογικό. Το ίδιο συνέβαινε και σε μένα.

Συνέντευξη
Έρη Μαυρογιάννη

“Όταν δεν έχεις άλλη επιλογή
Είναι πιο εύκολο να σκέφτεσαι θετικά”

Ε.Μ.

Ευχαριστώ τον Χρυσοβαλάντη Λαμπρονίκο για την κατάθεση της ψυχής του.

Exit mobile version