Έρχεται «Εξοικονομώ» για τον κλάδο του τουρισμού

Ένα ειδικό «Εξοικονομώ» εστιασμένο στον τουρισμό σχεδιάζει η κυβέρνηση. Όπως είπε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, έως τον Ιούνιο θα κατατεθεί πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση ακριβώς των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων στη χώρα.

«Με αυτόν τον τρόπο και θα μειώσουμε το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αλλά και θα τους βοηθήσουμε ώστε να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, που σημαίνει ότι θα έχουν μικρότερο κόστος. Άρα, πετυχαίνουμε δύο πράγματα με μία δράση: και μείωση του κόστους και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Και τελικά παρέχουμε ένα προϊόν σαφώς αναβαθμισμένο, ένα τουριστικό προϊόν από τη στιγμή που προστατεύει το περιβάλλον, άρα προσθέτουμε αξία και αναβαθμίζουμε τον ελληνικό τουρισμό» τόνισε ο κ. Σκρέκας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προωθήσει «έναν τουρισμό με ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα. Έναν πράσινο τουρισμό, όπου αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό θα προσδώσει αξία, δηλαδή θα μπορέσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας από τη στιγμή που θα έχουν αυτό το επιπλέον πλεονέκτημα».

Το υπουργείο έχει προγραμματίσει 100 εκατ. από το ΕΣΠΑ και έχει εντάξει 500 εκατ., μισό δισ. δηλαδή, στο Ταμείο Ανάκαμψης για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ενεργειακή αξιοποίηση στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα με τη δημόσια δαπάνη κοντά στα 600 εκατ. ευρώ, αναμένεται μόχλευση πάνω από 1 δισ. ευρώ τα επόμενα 2 – 3 χρόνια για να αξιοποιηθούν ακριβώς για την ενεργειακή αναβάθμιση πολύ μικρών και μεσαίων μονάδων.

Ποιες δαπάνες είναι επιλέξιμες

Θα στηριχθούν δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών. Δηλαδή, το κέλυφος, ώστε να βελτιωθεί η θερμοδιαπερατότητα, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Θα χρηματοδοτηθούν ακόμη συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, ενώ άλλες επιλέξιμες δαπάνες αφορούν εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, διαχείριση εξοικονόμησης νερού και διαχείριση απορριμμάτων.

Επιπλέον σχεδιάζεται χρηματοδότηση για χρήση έξυπνων ηλεκτρικών οχημάτων και άλλες υποστηρικτικές δράσεις, όπως για παράδειγμα μελέτες περιβαλλοντικές ή επιθεωρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν για να μπορέσουν οι άνθρωποι να καταθέσουν τις παρεμβάσεις τους για να χρηματοδοτηθούν.

Πηγή: Reporter.gr

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia