Ανάπλαση πλατειών: Με νέο «πρόσωπο» η επόμενη ημέρα των Τρικάλων

Προχωρά η μεταμόρφωση του κέντρου της πόλης των Τρικάλων με το διπλό έργο της ανάπλασης των κεντρικών πλατειών Ηρώων Πολυτεχνείου και Εθνικής Αντίστασης. Το βράδυ της Τρίτης 9 Ιουνίου 2020 σε μια σημαντική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων, το Σώμα κατά πλειοψηφία ενέκρινε τη μελέτη που παρουσίασε η ομάδα που κέρδισε το δεύτερο βραβείο στον διαγωνισμό του Δήμου Τρικκαίων. Το έργο είναι εμβληματικό για μια σύγχρονη πόλη, όπως τα Τρίκαλα, και η μελέτη ήδη έχει τύχει θετικότατης αποδοχής από τους πολίτες.


Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου ήταν σαφής: η ανάπλαση προσδίδει «νέο πρόσωπο» για την «επόμενη ημέρα» των Τρικάλων, καθώς:
– οι δύο πλατείες αποκτούν πλέον ταυτότητα
– απαιτείται ανάπλαση μετά από 40 χρόνια 
– δεν χρειάζεται να υπάρχει φόβος μπροστά σε αυτήν την αλλαγή
– οι πλατείες μπορούν να γίνουν σημείο συνάντησης όλων
– οι πλατείες δεν πρέπει να είναι αποστεωμένες, αλλά να έχουν «ζωή» και με το αναψυκτήριο στην Εθνικής Αντίστασης
– η κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου δεν διατηρεί κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενώ σε κανέναν δεν θα λείψει η εικόνα της πλατείας Εθνικής Αντίστασης
– η μελέτη αναδεικνύει το «μπαλκόνι» των Τρικάλων στη στροφή του Ληθαίου, στη γέφυρα Μαρούγγαινας, («με την πιο ωραία θέα στην κεντρική γέφυρα», όπως είπε χαρακτηριστικά)
Αφού χαρακτήρισε ως «εκπληκτική δουλειά» το έργο των μελετητών, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στις διάφορες φάσεις της διαβούλευσης ήδη από το 2018 με τα σχέδια που είχαν αναρτηθεί, τη νικήτρια ομάδα και την παρουσίαση της μελέτης με τηλεδιάσκεψη. Επίσης, ο κ. Παπαστεργίου ευχαρίστησε τη ΝΕ Τρικάλων του ΤΕΕ, τα μέλη της οποίας με παρατηρήσεις και παρεμβάσεις συμβάλλουν σε διορθώσεις επί σημείων της μελέτης, όπως έγινε και στη διάρκειά της συνεδρίασης, από τοποθέτηση του προέδρου της κ. Λιάκου.


Η παρουσίαση έγινε από μέλη της μελετητικής ομάδας που αποτελούν οι Κων/νος Αποστολίδης, Αθανάσιος Καραχάλιος, Σωτήρης Καραχάλιος, Λουίζα – Μαρία Μπελεμέζη, Κατερίνα Χελιδώνη, με σύμβουλο μελέτης τον καθηγητή του ΕΜΠ, Κων/νο Μωραΐτη και πλήθος επιστημόνων συνεργατών.
Εγιναν ερωτήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους για πολλά και διαφορετικά ζητήματα, από το βάθος της νέας λίμνης, μέχρι την ακριβή χωροθέτηση του αγάλματος του Στρ. Σαράφη και από τις διευκολύνσεις για ΑμεΑ και ηλικιωμένους στην πλ. Εθνικής Αντίστασης μέχρι το αναψυκτήριο.

Στις δε τοποθετήσεις τους, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης εστίασαν σε θέματα λειτουργικότητας, ιστορικότητας, έθεσαν ζητήματα τεχνικά, αρχιτεκτονικά, κατεύθυνσης των αλλαγών, ενώ έγιναν και ουσιαστικές ερωτήσεις ή ζητήθηκαν διευκρινίσεις για διάφορα θέματα της μελέτης.


Στις νέες πλατείες:
– Εμπλουτίζεται και αυξάνεται το πράσινο
– Δεν καθαιρείται κανένα άγαλμα, απλώς τροποποιείται η χωροθέτησή τους
– αυξάνονται τα σημεία με νερό, με δύο μικρές λίμνες στην Ηρώων Πολυτεχνείου
– Δημιουργείται στέγαστρο για τους πολίτες
– Κατασκευάζεται σύγχρονο αναψυκτήριο στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης
– Διαμορφώνεται νέος, πανέμορφος χώρο στον Ληθαίο, δίπλα από τη γέφυρα Μαρούγγαινας, με απεριόριστη θέα προς την κεντρική γέφυρα
– Δημιουργείται μικρό αμφιθέατρο – χώρος ξεκούρασης επίσης δίπλα από τη γέφυρα Μαρούγγαινας
– Χαράσσεται νέα ποδηλατική διαδρομή, μέσα στην Εθν. Αντίστασης
– Αναδιατάσσεται η γνωστή σκάλα στη γέφυρα Μαρούγγαινας
– Δίνεται μέγιστη έμφαση στους πολίτες ΑμεΑ, με κινητικά προβλήματα, στους γονείς με τα καροτσάκια, στον ελεύθερο χώρο.
ακολουθεί η έγκριση και η δημοπράτηση του έργου.
Τα 3 εκ. € προέρχονται από τη Στρατηγική για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του ΠΕΠ Θεσσαλίας.
Δείτε το βίντεο της παρουσίασης στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/user/DimosTrikkaion

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση ήταν η πρώτη μετά τον κορονοϊό και διεξήχθη με τήρηση των αποστάσεων, λήψη μέτρων και ήταν κεκλεισμένων των θυρών, ενώ βεβαίως όπως κάθε συνεδρίαση, είναι ελεύθερα on line ζωντανά από την ιστοσελίδα του Δήμου trikalacity.gr  και το κανάλι του Δήμου στη διεύθυνση https://www.youtube.com/user/DimosTrikkaion.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia