Αναβίωσαν τα «κλήδονα» στο Δενδροχώρι – Κάψιμο της καλύβας και χορός (ΦΩΤΟ & Βίντεο)

Αναβίωσε και φέτος, παραμονή Πρωτομαγιάς, σε κλίμα ενθουσιασμού και με μεγάλη συμμετοχή το έθιμο του Κλήδονα, στο Δενδροχώρι, χάρη στη συνεργασία του δραστήριου Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δενδροχωρίου το «Θεμέλιο» και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου του χωριού.

Το τελετουργικό ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής με αφετηρία τα γραφεία του πολιτιστικού συλλόγου Δενδροχωρίου “ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ”. Γυναίκες και μικρές μαθήτριες συνόδευσαν την όμορφη νύφη ,τραγουδώντας τραγούδια του Μάη, με προορισμό το λόφο «Μαγούλα» όπου μάζεψαν τα κλήδονα.

Σύμφωνα με το έθιμο έντυναν ένα κοριτσάκι Νυφούλα και μοίραζε κλήδονα στα κορίτσια τα ελεύθερα. Με τη σειρά τους έριχναν τα κλήδονα μέσα σε μια Φτίνα όπου την πηγαίναν στο ποτάμι και έβαζαν νερό. Την επόμενη μέρα έβγαζαν τα λουλούδια απο μέσα απο την Φτίνα…Και όποιο λουλούδι ήταν δροσερό και όμορφο, αυτό το κορίτσι θα είχε το καλύτερο τυχερό!

Στη συνέχεια, η ενθουσιώδης πομπή κατευθύνθηκε στο ποτάμι, όπου αναβίωσε το έθιμο με τη νυφούλα και την Φτίνα (πήλινο σκεύος)

Όλοι μαζί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού, όπου έγινε το συμβολικό κάψιμο της καλύβας και ακολούθησε χορός με παραδοσιακά τραγούδια.

Για την αναβίωση του εθίμου του «Κλήδονα» και τη σημασία που έχει η διατήρηση και προβολή του προς όφελος των επόμενων γενεών, μίλησαν στην κάμερα του trikalafocus, η Μαρία Μαρμάγγελου, ταμείας του συλλόγου και η Βιβή Γκατζιού, μέλος του συλλόγου “Το Θεμέλιο”.

Ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο:

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia