Βανέσα Μηλιώνη: Κορωνοϊός – όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Το γένος Corona περιλαμβάνει ιούς των ανθρώπων οι οποίοι διακρίνονται σε δύο αντιγονικούς τύπους. Στους τύπους αυτούς περιλαμβάνονται και οι ιοί Corona τρωκτικών και οικιακών ζώων. Διασταυρούμενες αντιδράσεις παρατηρούνται μεταξύ στελεχών ανθρώπων και ζώων.

Ο νέος coronavirus είναι ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που προσβάλει τους ανθρώπους και προκαλεί λοίμωξη του αναπνευστικού. Το στέλεχος αυτό μεταπήδησε από τα ζώα στους ανθρώπους στα μέσα Δεκέμβρη στην Κίνα κα στη συνέχεια καθώς κανείς μας δεν είχε αντισώματα -καθώς πρόκειται για νέο στέλεχος- μεταδόθηκε από τον έναν άνθρωπο στον άλλο προκαλώντας πολύ γρήγορα επιδημία στην Κίνα με συνεχώς αυξανόμενα πλέον κρούσματα σε όλο τον κόσμο.

Μετάδοση

Ο νέος ιός είναι πιο μεταδοτικός από την κοινή γρίπη. Ο κάθε άνθρωπος που νοσεί μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε 2 – 3 συνανθρώπους του. Μεταδίδεται με  τα σταγονίδια που παράγουμε όταν βήχουμε, όταν φτερνιζόμαστε και όταν μιλάμε. Τα σταγονίδια αυτά ίπτανται για περίπου ένα μέτρο από το στόμα μας και όταν κάποιος βρίσκεται εντός αυτής της απόστασης δίπλα μας υπάρχει κίνδυνος να τα εισπνεύσει και να μολυνθεί. Πέραν της μόλυνσης μεσώ της εισπνοής τα σταγονίδια μπορεί να μολύνουν και επιφάνειες αν ακουμπήσουμε τις επιφάνειες αυτές και στη συνέχεια φέρουμε τα χέρια στο πρόσωπό μας υπάρχει πάλι κίνδυνος να μολυνθούμε.

Χρόνος επώασης

Ο χρόνος επώασης ο χρόνος δηλαδή που μεσολαβεί από τη μόλυνση μέχρι την εκδήλωση των συμπτωμάτων, είναι κατά μέσο όρο 5 ημέρες αν και έχουν αναφερθεί περιπτώσεις επώασης 1- 2 ημέρες ή και περισσότερες 14 ημέρες. 

Συμπτώματα

Στον άνθρωπο οι ιοί Corona προκαλούν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Κλινικώς η λοίμωξη εκδηλώνεται ως κοινό κρυολόγημα με κύρια συμπτώματα πυρετό, ξηρό βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια. 

Θνητότητα 

Η θνητότητα για το νέο κορωνοϊό υπολογίζεται ότι θα είναι 1%. Πιθανολογείται όμως ότι τελικά θα είναι πολύ μικρότερη και αυτό γιατί πολλές ήπιες και ασυμπτωματικές λοιμώξεις δεν έχουν καταγραφεί . Είναι γνωστό πόσοι είναι οι θάνατοι όχι όμως ο ακριβής αριθμός των ατόμων που έχουν νοσήσει.

Διάγνωση 

Η διάγνωση SARS-CoV-2 γίνεται ΜΟΝΟ με μοριακή real-time PCR σε κέντρα αναφοράς. Για ασυμπτωματικούς ή έχοντες ήπια συμπτώματα λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού δεν υπάρχει καμία οδηγία να προσέρχονται στα νοσοκομεία για επιβεβαίωση ή αποκλεισμό της λοίμωξης. Τα αντισώματα με τη μορφή των γρήγορων τεστ ανίχνευσης IgG/IgM ή ανοσοενζυμικών κλπ τεχνικών ανίχνευσης IgM και/ή ΙgA και/ή IgG σε αυτή τη φάση της επιδημίας ΔΕΝ έχουν αξία.

Τρόποι πρόληψης

  • Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην ακουμπάμε με τα χέρια το πρόσωπό μας.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε να μη βάζουμε την παλάμη για να καλύπτουμε το στόμα μας αλλά τον αγκώνα μας ή ακόμη και ένα χαρτομάντηλο το οποίο μετά θα πρέπει να απορρίπτουμε σε κλειστό κάδο.
  • Είναι πολύ σημαντικό να πλένουμε σχολαστικά και τακτικά τα χέρια μας είτε με αντισηπτικό διάλυμα είτε με νερό και σαπούνι. Το πλύσιμο των χεριών μας θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20’’. Πλένουμε όλη την επιφάνεια των χεριών μας όχι μόνο την παλάμη μας χωρίς να παραλείπουμε τις μεσοδακτύλιες πτυχές.
  • Μάσκες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα πρέπει να φορούν μόνοι όσοι νοσούν και παράγουν μολυσματικά σταγονίδια και  όσοι επίσης φροντίζουν ασθενείς με κορωνοϊό. ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δε συνιστά τη χρήση μάσκας σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα καθώς η απλή χειρουργική μάσκα δεν προλαμβάνει τη μετάδοση.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία για τον κορωνοϊό. Η θεραπεία κατά κύριο λόγο είναι υποστηρικτική, αντιμετώπιση δηλαδή των συμπτωμάτων.

Η επιδημία του SARS-CoV-2 είναι στην πόρτα μας. θα πρέπει να θυμόμαστε ότι κατά κανόνα πρόκειται για μία ήπια νόσο. Δε θα πρέπει να πανικοβαλλόμαστε ούτε να αδιαφορούμε. Θα πρέπει να λειτουργούμε ως ευσυνείδητοι πολίτες σύμφωνα με τις οδηγίες των επίσημων φορέων για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας. 

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ

Βανέσα Μηλιώνη

Μικροβιολόγος – Βιοπαθολόγος

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia