Βγήκαν στα χωράφια οι αγρότες

Προετοιμάζονται για την σπορά και περιμένουν επιτέλους επαρκής ποσότητες βροχής μετά την παρατεταμένη ανομβρία

Στα χωράφια βγήκαν από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας οι αγρότες των Τρικάλων για την προετοιμασία των αγροκτημάτων ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Αν και σχετικά νωρίς σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, οι πιο τολμηροί στο κάμπο του Δήμου Φαρκαδόνας, ξεκίνησαν από τις αρχές της εβδομάδας που διανύουμε την σπορά καλαμποκιού, διαδικασία που θα συνεχιστεί και το επόμενο δεκαπενθήμερο μέχρι και τις αρχές του Απρίλη.

Μέχρι και σήμερα πάντως δεν μπορεί να υπάρξει σαφή εικόνα για το μέγεθος των καλλιεργούμενων εκτάσεων με καλαμπόκι. Εκτιμήσεις αγροτών αναφέρουν ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα μείνουν αμετάβλητες και ο στρεμματικός αριθμός δεν θα παρουσιάσει πτώση ή αύξηση. Το γεγονός αυτό οφείλεται στις περσινές καλές παράγωγες που έδωσαν τα χωράφια στο συγκεκριμένο αγροτικό προϊόν, αλλά και στις τιμές πώλησης του βαμβακιού που παρότι αναμενόταν ότι θα παρουσίαζαν αύξηση, δυστυχώς δεν φαίνεται να ικανοποίησαν τους αγρότες.

Από πλευράς πάντως των αγροτών υπάρχει ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη καλλιέργεια. Αυτό αποτυπώνεται κι από τις παραγγελίες σπόρων που γίνονται στα γεωπονικά γραφεία και καταστήματα αγροτικών εφοδίων των Τρικάλων και της περιφέρειας. Η πλειονότητα των αγροτών βρίσκεται εν αναμονή βροχοπτώσεων που θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη της διαδικασίας σποράς.

Πλέον τις επόμενες ημέρες θα ενταθούν οι εργασίες τόσο για την σπορά του καλαμποκιού, όσο και για την προετοιμασία των χωραφιών για την σπορά του βαμβακιού, η οποία υπολογίζεται να ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Σε ότι αφορά τα σιτηρά μέχρι και σήμερα η καλλιέργειες δεν ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες. Αν οι καιρικές συνθήκες συνεχίσουν να είναι άνομβρες τότε θα μιλάμε για μεγάλη ζημιά στις καλλιέργειες πλην εκείνων που άρχισαν και ποτίζονται.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia