Γιάννης Μπουτίνας: Τουρισμός … η επόμενη ημέρα

Η πανδημία του covid-19 είναι η μεγαλύτερη πανδημία των 100 ετών . Οι  συνέπειες  του,  πολλές σε όλη την παγκόσμια κοινότητα και όλους τους κλάδους της μακροοικονομίας  και της μικροοικονομίας .

Ένας από τους κλάδους που  βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών που πλήττονται , είναι ο τουρισμός που στη χώρα μας αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης και στήριξης της οικονομίας της .

Παρατηρούμε καθημερινά τις ανακοινώσεις των tour operators ανά τον κόσμο ,των αεροπορικών εταιρειών και όλων των φορέων που ενασχολούνται άμεσα με το τουριστικό προιόν . Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα μας οδηγούν σε ένα ζοφερό 2020.

Πρέπει όμως να σκεφτόμαστε την επόμενη ημέρα ? Ναι , γιατί υπάρχει επόμενη ημέρα !!!

Από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε κάτι για τη θεραπεία αλλά και το εμβόλιο δεν μπορούμε να επεκταθούμε στην επόμενη ημέρα .Από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε ούτε πότε μπορεί να έρθει η ύφεση της πανδημίας και να αρθούν τα μέτρα στην κοινωνία δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε θα είναι η επόμενη ημέρα .

Όμως  , θεωρώ πως θα πρέπει να στηρίξουμε τους επαγγελματίες τουρισμού και τους εργαζόμενους στον κλάδο αυτό και να σχεδιάσουμε κάποια μοντέλα οργάνωσης της επόμενης ημέρας .

Έχουμε κάποια δεδομένα  αυτή τη στιγμή , τα οποία φυσικά μπορεί να αλλάξουν στο προσεχές διάστημα . Με αυτά θα κινηθούμε προς το παρόν .

  • Στα μέτρα στήριξης του τουριστικού κλάδου έγιναν πολύ καλά βήματα από την κυβέρνηση και σε επαγγελματίες και σε εργαζόμενους , πολλά από τα οποία πάρθηκαν μετά από διαβουλεύσεις που είχαμε με την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού . Έχουμε εκκρεμή σχέδια αναβάθμισης και ίδρυσης τουριστικών επιχειρήσεων που στο αμέσως επόμενο διάστημα θα διεκπεραιωθούν . Από την πλευρά μας , αυτό που θα επιδιώκουμε πάλι , είναι περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση τρεχουσών υποχρεώσεων και για την ρευστότητα των επιχειρήσεων .Φυσικά , μέσα από την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας  Κώστα Αγοραστού για τον σχηματισμό μιας ομάδας κρούσης αντιμετώπισης των συνεπειών ο κλάδος του τουρισμού θα μας βρει κοντά του σε κάθε δυνατό επίπεδο .
  • Η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο ζήτησης στη Μεσόγειο και αυτό ενδυναμώνεται με την επιπρόσθετη ιδιότητα ως ασφαλέστερη χώρα της Μεσογείου στην αντιμετώπιση του covid-19 σχετικά με τις άλλες χώρες της Μεσογείου . Για παράδειγμα ,  τα στατιστικά των δυνητικών επισκεπτών από Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ που 1 στους 3 μετά τη λήξη των μέτρων θα πάει διακοπές . Το μεγαλύτερο ποσοστό επιλέγουν Μεσόγειο , οπότε  επιλέγουν και Ελλάδα.

Αρχικά να δούμε αν θα μπορούμε να δεχθούμε επισκέπτες από άλλες χώρες τότε ? Με τα τωρινά δεδομένα θα είμαστε από τις πρώτες , αν όχι η πρώτη χώρα που θα παρουσιάσουμε ύφεση στην πανδημία .  Στις άλλες χώρες ακόμη θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα . Και οι χώρες – στόχοι . ή μάλλον οι χώρες με τη μεγαλύτερη ζήτηση για Ελλάδα είναι αυτές με την μεγαλύτερη έξαρση .

  • Στην περίπτωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα δοθεί έμφαση στον εσωτερικό τουρισμό , φυσικά εδώ υπάρχει το θέμα της οικονομικής δυνατότητας των Ελλήνων μετά την κρίση του covid-19 . Επίσης θα δοθεί μεγάλη βαρύτητα στις χώρες της Βαλκανικής οι πολίτες των οποίων θα μπορούν να φθάσουν στη Θεσσαλία ιδιωτικά χωρίς τη χρήση μαζικών μέσων μεταφοράς .Παράλληλα σε συνεννόηση με τους φορείς των Περιφερειακών Ενοτήτων, όπως οι  Ενώσεις Ξενοδόχων , θα δοθεί έμφαση σε αγορές που δείχνουν να έχουν προκρατήσεις και σε αγορές ,κατά την κρίση τους , που θα οδηγήσουν σε μια διεύρυνση της περιόδου προς το ερχόμενο φθινόπωρο . Τέλος σχεδιάζονται προωθητικές ενέργειες , πέρα από το πρόγραμμα τουριστικής προβολής  μέσα από τις οποίες θα μπορέσουμε να προβάλλουμε και προωθήσουμε τους τουριστικούς  μας προορισμούς διαχρονικά από τώρα και  φυσικά μετά  την άρση των μέτρων στη χώρα μας και στις άλλες χώρες που θα υπάρξει η στόχευση .

Θεωρητικά σχεδιάζουμε δράσεις επέκτασης της περιόδου , όμως επειδή θα τονίσω και πάλι ότι είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά με τη νόσο αυτή , δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρχει πάλι έξαρση την περίοδο επέκτασης .

 Προσπαθούμε  να ανακτήσουμε μαζί με τους επαγγελματίες στη φετινή χρονιά !!!

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε άμεσα δράσεις της επόμενης ημέρας !!!

Έτσι θα μπορέσουμε να φέρουμε την κανονικότητα στον τουριστικό κλάδο και σε όλη την κοινωνία .

When the time is right, we’ll be there for you. Till then #staysafe  #stayhome

Γιάννης Μπουτίνας

                                                   Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού

                                                                 Περιφέρειας Θεσσαλίας

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia