Γιορτές και αλλεργιογόνα: Γράφει ο Ηλίας Καραμαγκιόλας

ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ

Προσοχή, χρειάζεται το μενού των εορτών, καθώς, μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους για τους ασθενείς με τροφικές αλλεργίες. Όλα τα γλυκά( τσουρέκια γεμιστά ή μη ,κουλουράκια αυγά σοκολατένια ,παγωτά) και πολλά από τα φαγητά περιέχουν ξηρούς καρπούς, αλλά και άλλα τροφικά αλλεργιογόνα, όπως γάλα και αυγά. Αρκετές φορές πρωτοεμφανίζεται κάποια αλλεργική αντίδραση στις γιορτές, αλλά και ασθενείς με γνωστή αλλεργία μπορεί να έχουν κάποιο επεισόδιο. Συχνότερα ο λόγος είναι η πρόσμιξη αλλεργιογόνων σε γλυκά, συνήθως κατά λάθος, οπότε και δεν αναγράφεται στα συστατικά του τροφίμου. Κάποιοι άνθρωποι μπορούν να εμφανίσουν αντιδράσεις μετά την κατανάλωση αλκοόλ, συνήθως στο κόκκινο κρασί, αλλά και σε άλλα ποτά. Οι αντιδράσεις αυτές μπορεί να είναι αλλεργικές ή άλλες αντιδράσεις υπερευαισθησίας και είναι συχνότερες σε ασθενείς που πάσχουν ήδη από ρινίτιδα, άσθμα ή τροφικές αλλεργίες.
ΧΡΙΣΗΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

Ρωτήστε για τα συστατικά. Για να αποφευχθεί η κατανάλωση ενός «κρυφού» τροφικού αλλεργιογόνου όταν τρώμε εκτός σπιτιού, πρέπει πάντα να ρωτάμε για τα συστατικά των τροφών σε εστιατόρια ή σε άλλα σπίτια.
Τα άτομα που πάσχουν από τροφικές αλλεργίες πρέπει οπωσδήποτε να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και να εξοικειώνονται με την τις ειδικές και τις επιστημονικές ονομασίες τους.
Προτιμήστε να ετοιμάσετε μόνοι σας τα γλυκά των γιορτών. Πέρα από μία δημιουργική διαδικασία, θα σας δώσει τον έλεγχο στα συστατικά τους, ώστε να να προστατευτείτε εσείς ή το παιδί σας, εάν έχετε τροφική αλλεργία
Εάν έχετε γνωστή τροφική αλλεργία, φροντίστε να έχετε λάβει από τον Αλλεργιολόγο σας την κατάλληλη αγωγή αντιμετώπισης επεισοδίου, όπως και σαφείς οδηγίες λήψης της.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia