Γιώργος Βλαχογιάννης: Η επιχειρηματικότητα στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο Ελλάδα 2.0 και στην νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ

     Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία αυξημένη κινητικότητα για ενημέρωση από την επιχειρηματική/επαγγελματική μας κοινότητα, σχετικά με τις νέες δράσεις συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
   Για  εγκυρότερη και πληρέστερη ενημέρωση, θα προσπαθήσω- με την μορφή επτά  (7) ερωτοαπαντήσεων-, να δώσω πληροφορίες σχετικά με το σημερινό καθεστώς, καθώς  και για  το  πότε θα πρέπει να αναμένουμε τις προκηρύξεις δράσεων ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων της νέας Προγραμματικής περιόδου.
 
1.       Είναι ανοιχτό το ΕΣΠΑ επιχειρηματικότητας?
 
    Αυτή τη στιγμή διανύουμε το μεσοδιάστημα ανάμεσα στην απορρόφηση των τελευταίων κονδυλίων του προηγουμένου ΕΣΠΑ και την αναμονή για προκήρυξη καθεστώτων ενίσχυσης  στη νέα Προγραμματική περίοδο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πλην μικρών εξαιρέσεων, δεν έχουμε ανοιχτές νέες δράσεις επιχειρηματικότητας . Οι πρώτες δράσεις αναμένεται να είναι από το ΕΣΠΑ εργαλειοθήκης ανταγωνιστικότητας και εκτιμάται ότι θα ανοίξουν πιθανώς αρχές του καλοκαιριού.
 
2.          Είναι ανοιχτός για υποβολές μελετών επενδυτικών σχεδίων ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος?
 
    Ο νέος αναπτυξιακός νόμος Ελλάδα 2.0, έρχεται να αντικαταστήσει τον τελευταίο Αναπτυξιακό νόμο 4399/2016. Έχει ήδη ψηφιστεί και αναμένεται να ανοίξει εντός του 2022. Την παρούσα χρονική περίοδο δεν δέχεται αιτήσεις.
 
3.          Τι ποσοστά ενίσχυσης θα έχει? Θα είναι επιλέξιμες μόνο υφιστάμενες επιχειρήσεις ή και νέες?
   Πρόσφατα δημοσιεύθηκε ο χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων. Για την περιφέρεια Θεσσαλίας θα πρέπει να περιμένουμε ενισχύσεις μέσω ΕΣΠΑ της τάξης του 50%. Στον αναπτυξιακό νόμο υπό προϋποθέσεις ,η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι 75% των επενδυτικών σχεδίων.
   Επιλέξιμες θα είναι υφιστάμενες επιχειρήσεις για εκσυγχρονισμό ή επέκταση και αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας, αλλά και νέες ή υπό σύσταση επιχειρήσεις .
4.           Με ποιον τρόπο θα γίνεται η αξιολόγηση? Πόσο χρόνο θα απαιτεί?
 
     Η αξιολόγηση στο ΕΣΠΑ θα γίνεται από διαχειριστικές αρχές ,αλλά και από τις Περιφέρειες. Στο νέο ΕΣΠΑ, μεταφέρονται αρκετά κονδύλια στις περιφέρειες οι οποίες θα διαχειριστούν τις δράσεις. Η υποστελέχωση των δομών αυτών θα στηριχθεί από Κεντρική διαχείριση μέσω δράσης Τεχνικού Συμβούλου. Οι τρίτες διαχειριστικές αρχές (πχ ΕΦΕΠΑΕ)  αν και έχουν μεγαλύτερο βαθμό τεχνογνωσίας θα στηριχθούν επίσης από τον Θεσμό του Τεχνικού Συμβούλου. Προϋπόθεση σε όλες τις δράσεις είναι το αργότερο σε  18 μήνες από την υποβολή των επενδυτικών σχεδίων, οι δικαιούχοι να έχουν συμβασιοποιήσει την ένταξή τους, ειδάλλως απεντάσσονται.  Στις περισσότερες περιπτώσεις εντός 6-8 μηνών, θα υπάρχει ένταξη προς επιδότηση των επενδυτικών σχεδίων.
 
   Στον αναπτυξιακό νόμο για πρώτη φορά θα μπορεί ο δικαιούχος να επιλέγει πιστοποιημένους ορκωτούς ελεγκτές από την ιδιωτική αγορά, οι οποίοι θα κάνουν για λογαριασμό του κράτους τον έλεγχο. Αυτοί με την σειρά τους θα ελέγχονται από κρατικούς φορείς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τελειώνει κάθε γραφειοκρατία σε αυτό το στάδιο και ξεπερνάμε τις καταστροφικές αγκυλώσεις όλων των παλαιών Αναπτυξιακών Νόμων. Επίσης λειτουργεί εδώ και ένα ( 1 ) έτος περίπου, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, Γνωμοδοτική Επιτροπή στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας ,με συμμετοχή ιδιωτών  εμπειρογνωμόνων.  Στο όργανο αυτό συμμετέχουν:
   – Ένας εκπρόσωπος του Σ.Ε.Β.,
    -Ένας εκπρόσωπος της Γ.Σ.Ε.Ε.,
    -Ένας εμπειρογνώμονας μέλος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και
   – Ένας εμπειρογνώμονας μέλος του ΤΕΕ(Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος), ΌΛΟΙ με δικαίωμα ψήφου. Αυτό είναι το όργανο στο οποίο έχω την τιμή να συμμετέχω , ως εκπρόσωπος των Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
 
5.       Κάθε πότε θα ανοίγουν οι δράσεις?
-Ο Αναπτυξιακός νόμος θα ανοίξει σε 12 καθεστώτα ενίσχυσης:
«Στρατηγική για τη βιομηχανία, Ενίσχυση του τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών του, Αγροδιατροφή, Τεχνολογικός εκσυγχρονισμός, Ενίσχυση της εξωστρέφειας, Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων, Προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, Πράσινη μετάβαση και ενεργειακός μετασχηματισμός, Κυκλική οικονομία, Ψηφιακός μετασχηματισμός, Αύξηση της απασχόλησης, Ενίσχυση των δεξιοτήτων και κοινωνική συνοχή
Αυτά θα ανοίγουν σε κύκλους που θα ανακοινωθούν με Υπουργική απόφαση. Ωστόσο θα γνωρίζει εκ των προτέρων ο δικαιούχος πότε αναμένεται να ανοίξει το καθεστώς που τον ενδιαφέρει.
Στο ΕΣΠΑ υπάρχει βούληση να ανοίξουν για πρώτη φορά οριζόντιες δράσεις και αυτές πιθανώς με τη μορφή κύκλων. Αυτό θα λύσει πολλά προβλήματα καθότι η αγορά θα προγραμματίζει τις επενδύσεις της με βάση αναμενόμενες δράσεις στήριξης.
 
6.       Ποιοι κλάδοι αναμένεται να είναι επιλέξιμοι προς επιδότηση?
Μεγάλο μέρος των ενισχύσεων θα οδηγηθεί σε ψηφιακή και ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων. Οι κλάδοι μεταποίησης και τουρισμού θα έχουν επιλεξιμότητα στις περισσότερες δράσεις.
 
7.       Η οικονομική κρίση με οδήγησε στο να έχω οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο, μπορώ να συμμετάσχω?
 
Για εκταμιεύσεις ενισχύσεων μέχρι 10.000€ δεν θα απαιτείται καθόλου αποστολή φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Ωστόσο και για μεγαλύτερα ποσά, οι πληρωμές ΔΕΝ θα υπόκεινται σε παρακράτηση η αφαίρεση ποσού λόγω οφειλών προς το Ελληνικό δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς ή κατάσχεση στα χέρια Δημοσίου ή τρίτων. 

Του Γιώργου Η. Βλαχογιάννη MBA, Οικονομολόγου – Συμβούλου Επιχειρήσεων, τακτικού μέλους της Γνωμοδοτικής επιτροπής του Αναπτυξιακού Νόμου.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia