Γιώργος Τσιάκαλος: Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και η ανάγκη διόρθωσης της στρεβλότητάς του

Ο μακροπρόθεσμος αναπτυξιακός σχεδιασμός βασισμένος σε ένα ορθό για τη χώρα μας παραγωγικό μοντέλο εγγυάται, με οικονομικούς όρους, σταθερότητα και θέσεις εργασίας αλλά κι εξειδίκευση σε τεχνολογικούς κι άλλους τομείς! Πρέπει να αναγνωρίσουμε τη στρεβλότητα του παραγωγικού μας συστήματος όσο είναι νωρίς για να μπουν οι βάσεις για ένα ορθά δομημένο παραγωγικό μοντέλο με προοπτική μακροπρόθεσμης ανάπτυξης σε μια εσωτερική κι εξωτερική αγορά. Αυτό προϋποθέτει σαφή καταγραφή κι επικαιροποίηση των όποιων ελλείψεων σε διάφορους τομείς της αγοράς αλλά και της απασχόλησης. Παράλληλα η παραγωγική δυνατότητα σε συνδυασμό με τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς και την απορρόφηση των προϊόντων αποτελούν πρώτιστο μέγεθος για τις απαιτούμενες αλλαγές.
Στο παραγωγικό μας μοντέλο πρέπει να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας που έχει παραγωγική βάση πλην όμως έχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας και πλέον της ακρίβειας κι ενεργειακής κρίσης! Τα κίνητρα και η εξειδίκευση σε παραγωγικούς τομείς είναι μονόδρομος!
Η στροφή στον δευτερογενή τομέα δεν είναι πάντα επικερδής όταν δεν συνδέεται με
την βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα. Για να συμβεί αυτό πρέπει και η παραγωγή να ενισχύεται και η προώθηση των προϊόντων να διασφαλίζεται.
Ο τριτογενής τομέας είναι αυτός που στη χώρα μας μπορεί να εξελιχθεί σε τομείς που η μεταποίηση πολλών προϊόντων άριστης ποιότητας θα ανοίξουν νέους ορίζοντες ακόμη και στην παγκόσμια αγορά!
Η χώρα μας πλήρωσε για πολλά χρόνια την έλλειψη σχεδιασμού στον πρωτογενή κα δευτερογενή τομέα, που σχετίζεται με τις πραγματικές της ανάγκες στον παραγωγικό ιστό! Πολλά αναπτυγμένα κράτη οφείλουν, κατά ένα μέρος, την πρόοδό τους στον αναπτυξιακό σχεδιασμό που στηρίζεται στην ορθότητα του παραγωγικού μοντέλου. Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός είναι το στοίχημα για την επόμενη μέρα.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia