Δήλωση του Σάκη Παπαδόπουλου για το Ινστιτούτο Αρωματικών Φυτών στα Τρίκαλα.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στον τομέα της Γεωργίας έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εντοπίζεται στη βιοποικιλότητα, καθώς και στις εδαφικές – κλιματικές της συνθήκες. Βασική προϋπόθεση για να καταστεί η χώρα μας περισσότερο ανταγωνιστική στον τομέα των Αρωματικών-Φαρμακευτικών Φυτών και των λοιπών Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας είναι η εκπαίδευση σε τεχνολογίες αιχμής για παραγωγή προϊόντων υπεραξίας, τα οποία θα είναι ευθυγραμμισμένα με τις διεθνείς προδιαγραφές, προκειμένου να είναι εμπορεύσιμα.
Αυτή τη λογική υπηρετούσε η ίδρυση του Ινστιτούτο Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών» στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο «ΙΑΣΩΝ» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με έδρα τα Τρίκαλα, και αντικείμενο την έρευνα αιχμής στο πολύ δυναμικό πεδίο της φαρμακευτικής βοτανικής.
Σύμφωνα με τις προσδοκίες της κυβέρνησης του Σύριζα, η οποία το 2019 νομοθέτησε την ίδρυσή του, «η δημιουργία του Ινστιτούτου αναμένεται να προσδώσει σημαντική ακαδημαϊκή και ερευνητική υπεραξία στο νέο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο, συνδέοντας τα πλεονεκτήματα της τοπικής ανάπτυξης και παραγωγής, με την έρευνα αιχμής σε ένα πολύ δυναμικό κλάδο, αυτόν της φαρμακευτικής βοτανικής».
Αξιοποιώντας, στην κατεύθυνση αυτή, την πλούσια φυτική βιοποικιλότητα της της περιοχής, προς τιμήν του Ασκληπιού, του μεγάλου θεραπευτή της αρχαιότητας που γεννήθηκε στην αρχαία πόλη Τρίκκη και συνέλλεγε τα αρωματικά φυτά και βότανα στις πλαγιές του όρους Κόζιακα για να παρασκευάζει φάρμακα για τους ασθενείς.
Σήμερα, παράλληλα με την έναρξη των διαδικασιών ταυτοποίησης όλων των αυτοφυών φυτών του Κόζιακα, συνεχίζεται και η προσπάθεια για πιο συστηματική επαγγελματική ενασχόληση νέων καλλιεργητών της περιοχής, με το δυναμικό κλάδο των φαρμακευτικών- αρωματικών φυτών, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας, αφού τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν ένα ευρύ φάσμα χρήσεων στη διατροφή αλλά και στη φαρμακοβιομηχανία.
Ο διαφαινόμενος σχεδιασμός της Περιφέρειας να κατευθύνει πόρους, μέσω του ΠΕΠ, για την ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών του Τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στη Λάρισα, παραβιάζει την ισότιμη κατανομή οικονομικών και ανθρώπινων πόρων σε όλες τις δομές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν στις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας και ακυρώνει στην πράξη τη νομοθετική πρόβλεψη για τη δημιουργία του Ινστιτούτου Αρωματικών Φυτών στα Τρίκαλα.
Ως βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ενώνω τη φωνή μου με όλους τους τοπικούς φορείς, τις προσωπικότητες αλλά και τους πολίτες των Τρικάλων που διαμαρτύρονται για την απαράδεκτη αυτή πρόθεση, ώστε σύσσωμοι να διεκδικήσουμε την απόσυρσή της.

                                                                                         Σάκης Παπαδόπουλος
                                                                             Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ 

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia