ΔΕΕΠ ΝΔ Τρικάλων: «Ο κ.Τσίπρας δεν διδάχθηκε τίποτα από τα τραγικά λάθη της πολιτικής του διαδρομής» 

 

Για την παρουσία Αλ. Τσίπρα στη Δ.Ε.Θ.
 Ανερμάτιστη παροχολογία, που αν ποτέ εφαρμοζόταν, θα οδηγούσε είτε σε νέα μνημόνια, είτε σε αβάσταχτη υπερφορολόγηση. Από τις αυταπάτες του 2014, στις πολιτικές απάτες του 2022.
 
Ο κ. Τσίπρας, με την ανερμάτιστη και ακατάσχετη παροχολογία  στη Δ.Ε.Θ., απέδειξε αφενός, ότι δεν διδάχθηκε τίποτα από τα τραγικά λάθη της πολιτικής του διαδρομής  και αφετέρου ότι δεν αντιλαμβάνεται, έστω στοιχειωδώς, τη σύνθετη και δύσκολη πραγματικότητα που διαμορφώνεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της συνακόλουθης ενεργειακής κρίσης.
–Ξεπέρασε σε ανέξοδες εξαγγελίες και ψέματα τον εαυτό του, εξαγγέλοντας μέτρα πάνω από  23,5 δισ. ευρώ για το 2023 και επιπλέον μόνιμο δημοσιονομικό κόστος 10 δισ. ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα έτη.  Έκανε με τις υποσχέσεις του, το αλήστου μνήμης «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» του 2014,  να φαντάζει  έως και μίζερο μπροστά στη σημερινή παροχολογία.
-Οι Έλληνες θυμούνται ότι  το «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας το 2014, το εγκατέλειψε  το 2015 για να εφαρμόσει τα ακριβώς αντίθετα. Αντί για παροχές προχώρησε σε δεκάδες νέους φόρους και περικοπές συντάξεων. Και αν τότε είχε -όπως ο ίδιος είπε- αυταπάτες, τώρα είναι προφανές ότι καταφεύγει σε αδίστακτες πολιτικές απάτες.
–Εξήγγειλε μέτρα που με μαθηματική βεβαιότητα θα οδηγούσαν τη χώρα σε μια νέα χρεοκοπία, από την εκτίναξη του ελλείμματος, και την κοινωνία σε μια κρίση χειρότερη από εκείνη των μνημονίων, μιας και η διεθνής πραγματικότητα είναι τώρα αμείλικτη για όλη την Ευρώπη. Είτε λέει ψέματα είτε υπονοεί νέα βαρύτερη φοροπεπιδρομή είτε  θα οδηγούσε σε νέα μνημόνια, όπως έκανε και το 2014, χωρίς κανένα σεβασμό για τις θυσίες των Ελλήνων και χωρίς να μαθαίνει από τα επώδυνα για το λαό λάθη του.
-Πιο συγκεκριμένα, ενδεχόμενη εφαρμογή των μέτρων αυτών θα συνεπαγόταν χειροτέρευση του πρωτογενούς αποτελέσματος της χώρας κατά 11,2% το 2023 ( και έτσι από πλεόνασμα 1%, οδηγούμαστε σε έλλειμμα άνω του 10%) καθώς και σε χειροτέρευση του πρωτογενούς αποτελέσματος κατά 5% για κάθε ένα από τα επόμενα έτη (από πλεόνασμα 2%, οδηγούμαστε σε έλλειμμα 3% το 2024 και μετέπειτα). Σε μια τέτοια περίπτωση, η χώρα θα βρισκόταν εκτός των στόχων του προγράμματος σταθερότητας, σε αδυναμία κάλυψης των χρηματοδοτικών της αναγκών. Θα αντιμετώπιζε, επίσης, δραστική περικοπή από το Ταμείο Ανάκαμψης λόγω θηριώδους παραβίασης των δημοσιονομικών στόχων και αναίρεσης των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.
-Είναι ταυτόχρονα αντιφατικό το γεγονός ότι ενώ ο κ. Τσίπρας παρουσίαζε την εικόνα μιας περίπου κατεστραμμένης χώρας, την ίδια στιγμή μοίραζε δεκάδες δισεκατομμύρια. Χωρίς καμιά μελέτη, χωρίς στοιχεία, χωρίς να απαντήσει πειστικά από πού θα προέλθουν οι πόροι. Έδειχνε πως υποτιμά τους πολίτες, θεωρώντας ότι θα τους επηρεάσει με αερολογίες και κίβδηλες υποσχέσεις, που  ξέρουν ότι δεν έχουν καμία αξία.
–Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης, χωρίς κανένα σχέδιο και μελέτη, σε κρατικοποίηση  της Δ.Ε.Η. αγνοώντας ή παραβλέποντας ότι αυτό θα σήμαινε ένα τεράστιο δημοσιονομικό κόστος. Η κυβέρνησή του για την οποία δηλώνει σήμερα υπερήφανος, οδήγησε τη ΔΕΗ στο χείλος της χρεοκοπίας με ζημιές προ φόρων 848,9 εκατομμυρίων ευρώ το 2018, χωρίς ενεργειακή κρίση. Ο κ. Τσίπρας εξαγγέλλει «επανακρατικοποίηση» της ΔΕΗ με παράλληλη θέσπιση πλαφόν στη λιανική. Αυτό σηματοδοτεί ότι η διαφορά στο κόστος παραγωγής, που εξαρτάται από τις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου, από το κόστος πώλησης, θα επιβαρύνει απευθείας τον κρατικό Προϋπολογισμό. Εάν οι τιμές λιανικής οριστούν στα επίπεδα προ της κρίσης και με τις σημερινές τιμές φυσικού αερίου, αυτό σημαίνει δημοσιονομικό κόστος και αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος της χώρας 12 δις ευρώ ετησίως.
 
-Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι κανένας πολίτης δεν πήρε πειστική απάντηση για τα φλέγοντα ζητήματα που τον απασχολούν, αφού ο κ. Τσίπρας επιδόθηκε σε υποσχέσεις προς όλους, χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση. -Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να δικαιολογήσει την περιορισμένη απήχησή του στην κοινωνία λέγοντας ότι δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις. Τελικά, το μόνο που κατάφερε είναι να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα ερωτήματα από όσα κλήθηκε να απαντήσει. Δεν φάνηκε ούτε καν να αντιλαμβάνεται τις δραματικές επιπτώσεις των όσων υπόσχεται χωρίς μέτρο και σύνεση. Όλοι πάντως κατανοούν ότι μπορεί να υπόσχεται τα  πάντα, αφού δεν θα κληθεί να τα εφαρμόσει.
–Αντίθετα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Δ.Ε.Θ., παρουσίασε ένα καλά μελετημένο, απόλυτα ρεαλιστικό και προσεκτικά κοστολογημένο σχέδιο, ώστε να μειωθούν, στο μέτρο του εφικτού, οι επιπτώσεις του τυφώνα ακρίβειας στα αγαθά και την ενέργεια, ο οποίος πλήττει την Ευρώπη και αναμένεται να ενταθεί στη διάρκεια του Χειμώνα. Το σχέδιο αυτό, συνδυαζόμενο με νέες δυνατότητες και εργαλεία που αναμένουμε από την Ε.Ε., θα μας δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Το σχέδιό μας έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, βάσει καλά δομημένου εφαρμοστικού πλάνου.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia