Δημήτρης Νούλας: «Οι αριθμοί»

Αγάπη για τους αριθμούς δεν έχω. Από τα μαθητικά χρόνια δε μου άρεσαν. Με άγχωναν, θύμωνα μαζί τους και σήμερα ακόμη όταν κάνω πράξεις, μετρώ με τα δάχτυλα βάζοντας τα στο στόμα σε πείσμα των καιρών!  

Οι αριθμοί πάντως είτε το θέλω, είτε όχι ,διαφεντεύουν τη ζωή, την καθημερινότητα, το χθες, το σήμερα, το αύριο….;;;;  Το χρόνο τον μετράμε, ώρες λεπτά, δευτερόλεπτα. Τικ τακ τικ τακ…. Η κίνηση και τα μεγέθη λέγονται μέτρα ή χιλιόμετρα ή εκατοστά ή νανόμετρα ή …ή…ή…. Κι έχουν κάτι σύμβολα που λέγονται αριθμοί. Στους δρόμους αριθμοί, στα γήπεδα, στα αυτοκίνητα, στα μέσα μεταφοράς, στις εκκλησίες, στα σχολεία, στα σπίτια παντού.  Πόρτες, παράθυρα, πλακάκια, γεφύρια, είσοδοι, έξοδοι, μάσκες ιατρικές τόσες , γάντια, τόσα, στολές ειδικές τόσες, τάμπλετ, υπολογιστές, όλα με αριθμούς, δεκάδες εκατοντάδες, χιλιάδες, εκατομμύρια…

Υπάρχουν και κάποιες μετρήσεις που διαφεντεύουν όλους κι όλες . Είναι τα χρήματα. Εδώ είναι η μανία των αριθμών. Πόσα; τόσα!..Παίρνω, δίνω, κόστος, χρέος, κατάθεση, ανάληψη, φόροι, ευκολίες πληρωμών και βέβαια ή λέξη κλειδί στο χρηματιστήριο των χρημάτων-αριθμών ΚΕΡΔΟΣ. Όλα αποσκοπούν στο κέρδος ακόμη κι οι προσφορές-πλειοδοσίες αφήνουν κέρδος. Έδωσα το μισό (1/2)  του μισθού δύο μηνών στο τάδε ίδρυμα. Προσφέρω τρία μηνιάτικα στο τάδε νοσηλευτικό πεδίο. Οι ευπορότεροι ανοίγουν τις κάνουλες των χρηματοκιβωτίων τους με αριθμούς που ανήκουν σε χιλιάδες αλλά και εκατομμύρια. Ο κοινός παρανομαστής όλων των «προσφερόμενων» είναι ένας….. η δημοσιότητα που βεβαίως απολήγει στο ασφαλές λιμάνι του κέρδους… Τι θα είναι το κέρδος;; Πάλι κάτι σε αριθμό… ψηφαλάκια,  μισθουλάκια, κερδοφορίες, μια άνοιξη γεμάτη αριθμούς….. Μια αριθμητική μάχη μπεστ-σελερισμού!!!

Βέβαια για να μην κατηγορώ τους αριθμούς και την εξουσία τους, θέλω να τους αλλάξω λίγο οπτική να τους μαγέψω και σα μαγεμένοι, να  μεταμορφώνονται σε κύκνους, χιονάνθρωπους και μαργαρίτες. Να μετρούν κοπάδια ελαφιών, σμήνη χελιδονιών, στρέμματα παπαρούνες…. Υπέροχοι και μυστήριοι αυτοί οι αριθμοί. Εκπληκτικός  είναι ο τρόπος που εμφανίζονται στη φύση. Στη διάταξη των φύλλων ενός φυτού, στο μοτίβο των πετάλων ενός λουλουδιού, στο άνθος της αγκινάρας, σε ένα κουκουνάρι ή στο φλοιό ενός ανανά. Ισχύουν για την ανάπτυξη κάθε ζωντανού οργανισμού, ενός κυττάρου, ενός κόκκου σιταριού, μιας κυψέλης μελισσών, ακόμη και για όλη την ανθρωπότητα.

Όμως οι αριθμοί μετρούν και άσχημα …. Μετρούν κρούσματα, αρρώστους, διασωληνωμένους, ΜΕΘ. Και το χειρότερο μετρούν και φέρετρα….. Αλλά όλοι αυτοί οι αριθμοί δεν είναι αριθμοί μα πρόσωπα, είχαν όνομα. Ήταν συγγενείς, φίλοι, άγνωστοι. Ήταν εικόνες ανθρώπων, εικόνες Θεού, που ήταν δίπλα μας, ζούσαν ανέπνεαν  τον ίδιο αέρα, γελούσαν, δάκρυζαν, πονούσαν, ώσπου ένα μικρόβιο που μετράται σε νανόμετρο, δηλαδή είναι περισσότερο από αόρατο, μας κάνει να μετράμε αριθμούς αποβιωσάντων, χωρίς όνομα, λες και δε ξέραμε την ύπαρξη τους!!  

Όταν περάσει αυτό μπορεί  να μάθουμε να αριθμούμε την αγάπη, τον πόνο, την δοτικότητα, την καλοσύνη, την συγγνώμη, την ελπίδα, τη ΖΩΗ, με τρόπο  υπεύθυνο κι όχι φαινομενικά κερδοφόρο….

Ο κατά συρροή ονειροπόλος

Δημήτρης Νούλας

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia