Site icon trikalafocus.gr

Διαμαρτυρία της ΕΛΜΕΤ το μεσημέρι στο Δημαρχείο

Προοπτική χαρακτηρισμού του 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων ως Πρότυπου

Η τακτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», Υπουργείου και ΔΔΕ Τρικάλων, που εφαρμόστηκε στην περίπτωση της δημιουργίας Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων Γενικής Παιδείας(7ο Γυμνάσιο και 4ο ΓΕΛ Τρικάλων) αγνοώντας τις αρνητικές αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων και των  συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, επεκτείνεται και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, με θύμα αυτή τη φορά το 2ο ΕΠΑΛ Τρικάλων και την εμπλοκή του Δήμου Τρικκαίων.

 Με διαδικασίες fasttrack, εν μέσω πανδημίας, που ξεκίνησαν:

  1. Την Πέμπτη 6/5 με την επίσκεψη κλιμακίου στο 2 ΕΠΑΛ από τους: κ.Ξυνοπούλου-Δ/ντρια ΔΔΕ Τρικάλων, κ. Γεώργιο Βούτσινο Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Δημήτριο Παπαστεργίου Δήμαρχο Τρικκαίων και άλλους παράγοντες του Υπουργείου παρουσία και του Δ/ντη του 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων.
  2. Την Δευτέρα 10/5, ακολουθεί το υπ. αριθμ. 51/10-05-2021 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα,  Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που δηλώνει την πρόθεση του Υπουργείου να ιδρυθεί Πρότυπο ΕΠΑΛ στις εγκαταστάσεις του 2ου ΕΠΑΛ, το οποίο στάλθηκε  στη ΔΔΕ Τρικάλων και καλεί τη ΔΔΕ Τρικάλων να διαβιβάσει το αίτημα στο ΔΣ του Δήμου Τρικάλων για να αποφασίσει την ίδρυση του Πρότυπου ΕΠΑΛ.
  3. Με την απόφαση της Επιτροπής Παιδείας του Δ. Τρικκαίων (η οποία σημειωτέον  έχει να συνεδριάσει πάνω από 1 χρόνο), την Τετάρτη 12/5 διά περιφοράς και τηλεφώνου, με θέμα, «Γνωμοδοτική έγκριση ίδρυσης Πρότυπου ΕΠΑ.Λ. στις εγκαταστάσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων». Στα τακτικά μέλη στάλθηκε με ηλ. ταχυδρομείο τόσο το έγγραφο του Υπουργείου(51/10-05-2021 ) όσο και το  υπ. αριθ. πρωτ. εισερχ. 13947/11-05-20210 έγγραφο της ΔΔΕ Τρικάλων, με θέμα: «Αίτηση για γνωμοδοτική έγκριση ίδρυσης πρότυπου ΕΠΑ.Λ. στις εγκαταστάσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων», σύμφωνα με το οποίο, η ΔΔΕ  Τρικάλων  εισηγείται θετικά ως προς την ίδρυση Πρότυπου ΕΠΑ.Λ. στις εγκαταστάσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων από το σχολικό έτος 2021-2022.

Και θα ολοκληρωθούν με τη λήψη της απόφασης για την ίδρυση του Πρότυπου ΕΠΑΛ, στις εγκαταστάσεις του 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων την Τρίτη 18/5 στη  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Τρικάλων έχει να παρατηρήσει τα εξής:

Σε ό,τι αφορά τα επιχειρήματα που προβάλλονται για την ισχυρή χρηματοδότηση, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Το ερώτημα που τίθεται είναι: Αν τελικά δοθούν αυτά τα χρήματα, γιατί πρέπει να κατευθυνθούν μόνο στα Πρότυπα ΕΠΑΛ (ή και ΕΣΚ) και όχι σε όλα τα σχολεία ΕΠΑΛ; Γιατί με αυτόν τον τρόπο, χρηματοδοτούνται έμμεσα συγκεκριμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες, που θα προωθήσουν και θα επιβάλουν την λειτουργία τομέων/ειδικοτήτων στα Πρότυπα ΕΠΑΛ, μέσω του ΣΣΠΑΕ, ενώ η χρηματοδότηση στα υπόλοιπα ΕΠΑΛ θα είναι λειψή.

       Η θέση μας είναι ότι η Πολιτεία θα πρέπει να ενισχύσει δυναμικά όλα τα σχολεία της χώρας, καθώς βασική αρχή μιας δημοκρατικής Πολιτείας  είναι η ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση των νέων σε δημόσια και ποιοτική εκπαίδευση. Βασική προϋπόθεση είναι και η ουσιαστική και διαρκής επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών ανεξάρτητα από τον τύπο σχολείου όπου υπηρετούν. Τα ΕΠΑΛ επιβάλλεται να ενισχυθούν και όχι να κατηγοριοποιηθούν

Επιμένουμε να διεκδικούμε δημόσιο δωρεάν ποιοτικό σχολείο για όλους/ες , γι’ αυτό :

  1. Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρικκαίων να μην ακολουθήσει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο του ΥΠΑΙΘ και της ΔΔΕ Τρικάλων, να σεβαστεί την δημοκρατικά ειλημμένη απόφαση του  Συλλόγου Διδασκόντων του 2ου ΕΠΑΛ που είναι αρνητική στην προοπτική χαρακτηρισμού του σχολείου  ως Προτύπου, να λάβει υπόψη  την έλλειψη ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για τις αρνητικές συνέπειες στο σύνολο των σχολείων της πόλης μας και να μην προχωρήσει στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης.
  2.  Ζητούμε  να δοθεί, στα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕΤ και στα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων  του 2ου ΕΠΑΛ τόσο το δικαίωμα να παρακολουθήσουμε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 18/5 όσο και να παρέμβουμε στη συζήτηση.
  3. Ζητούμε την κοινοποίηση του παρόντος εγγράφου σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων.
  4. Καλούμε  εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές σε συγκέντρωση  διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο  την Δευτέρα 17/5 και ώρα 2μ.μ. για να μην χαρακτηριστεί το 2ο ΕΠΑΛ Τρικάλων ως Πρότυπο.
  5. Προσκαλούμε  τους Συλλόγους Διδασκόντων των προτεινόμενων σχολείων για Πειραματικά και Πρότυπα, καθώς και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των εμπλεκόμενων σχολείων, α/θμιας και β/θμιας σε ενημερωτική συνάντηση την Τετάρτη 19/5 και ώρα 7μ.μ. στον αύλειο χώρο του 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε  τη  δράση  μας μέχρι τη δικαίωση

ΔΣ ΕΛΜΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Exit mobile version