Διατροφικές οδηγίες για το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα

Το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για όσους προσέχουν την διατροφή τους όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και για εκείνους που δεν θα ήθελαν μετά τις γιορτές να δούνε την ζυγαριά τους να ανεβαίνει.


Παρόλα αυτά την ημέρα εκείνη δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε τίποτα να μας αγχώσει αλλά να απολαύσουμε με την οικογένειά μας ένα όμορφο γεύμα το οποίο στο τέλος της ημέρας θα μας έχει γεμίσει με όμορφες στιγμές.

  • Το σώμα μας την ημέρα του Πάσχα έχει ακριβώς τις ίδιες θερμιδικές ανάγκες με όλες τις υπόλοιπες ημέρες, γι’ αυτό προσπαθήστε να τηρήσετε όλα τα γεύματα της ημέρας ξεκινώντας από το σημαντικότερο που είναι το πρωινό. Προτιμήστε μια λεπτή φέτα τσουρέκι ή 2-3 πασχαλινά κουλουράκια, στο πρωινό της Λαμπρής για να συνοδέψετε τον καφέ σας ή το γάλα σας.
  • Μέχρι την ώρα του μεσημεριανού φαγητού αποφύγετε το τσιμπολόγημα και περιοριστείτε στην κατανάλωση κάποιου φρούτου. Έτσι θα περιορίσετε την πείνα σας και όταν καθίσετε να φάτε δεν θα πέσετε με τα μούτρα στο φαγητό.
  • Γεμίστε το πιάτο σας με μια λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας, δίνοντας έμφαση στο κρέας, από το οποίο μπορείτε να αφαιρέσετε το περιττό λίπος. Επιλέξτε να καταναλώσετε ότι σας αρέσει και μην στερηθείτε κάτι!
  • Αν το κύριο κρέας της ημέρας είναι κατσίκι αντί για αρνί θα σας γλιτώσει από αρκετές  θερμίδες και λίπος, αφού όποιο κομμάτι και αν επιλέξετε από το κατσίκι, είναι συγκριτικά καλύτερη επιλογή από το αντίστοιχο του αρνιού σε λίπος.
  • Συνοδέψτε το ψητό κρέας σας με άφθονη σαλάτα, ώστε να αυξήσετε την ικανότητα πρόκλησης κορεσμού και να γλιτώσετε από μια πιθανή υπερκατανάλωση φαγητού συνολικά μέσα στην ημέρα.
  • Μπορείτε να συνοδεύσετε το γεύμα σας με πατάτες φούρνου, ρύζι, ψωμί ή κάποια ψητή πίτα, ώστε να φτιάξετε ένα ισορροπημένο διατροφικά γεύμα.
  • Εάν καθίσετε αρκετή ώρα στο τραπέζι γιορτάζοντας με συγγενείς και φίλους προσπαθήστε να μην συνεχίσετε να τρώτε, καθώς τελικά θα έχετε καταναλώσει αρκετή ποσότητα φαγητού. Εναλλακτικά, περιορίστε το τσιμπολόγημά σας σε σαλάτες.
  • Ολοκληρώστε το γεύμα σας με φρέσκα φρούτα ή με το αγαπημένο σας γλυκό, απλά φροντίστε να μην κάνετε υπερβολές καταναλώνοντας μεγάλη ποσότητα λιπαρών. Το γλυκό σίγουρα μπορείτε να το ξαναβρείτε τις επόμενες ημέρες.
  • Πιείτε με μέτρο! 1-2 ποτηράκια κρασί μαζί με το γεύμα είναι αρκετά για να μας φτιάξουν τη διάθεση. Αν νοιώθετε ότι είστε επιρρεπής στην κατανάλωση αλκοόλ, αραιώστε με πάγο ή ανθρακούχο νερό, ετσι είναι πιθανότερο να «γλιτώσετε» τις παραπανίσιες θερμίδες.
  • Κλείστε την ημέρα σας με έναν όμορφο περίπατο ή μια βόλτα περπατώντας. Αυτό θα βοηθήσει την διαδικασία της πέψης, θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα, και παράλληλα θα σας εξασφαλίσει μια μικρή απώλεια ενέργειας.
  • Επιστρέψτε πάλι στο πρόγραμμα σας. Το ότι «χαλάσατε» μερικές μέρες την δίαιτα σας, δε σημαίνει ότι πρέπει να το «βάζετε» κάτω ή να «ακυρώνετε» τυχόν προηγούμενη προσπάθεια.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !!!

The Nutrition Project
Ευαγγελία Σπανού – Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ιακωβάκη 15 Τρίκαλα, 2431074616 -6948630525
Facebook: The Nutrition Project – Διαιτολογικό Γραφείο
Instagram: the.nutrition project

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia