Διατροφικές συμβουλές για τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας!

Η Μεγάλη Εβδομάδα πλησιάζει! Αυτό σημαίνει πως για κάποιους αποτελεί την τελευταία εβδομάδα της μακράς νηστείας και για ορισμένους την έναρξη της νηστείας πριν το Πάσχα. Είναι συνεπώς μια περίοδος νηστείας, κατά την οποία πολλοί άνθρωποι αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές τους συνήθειες, καθώς αποφεύγουν τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η βάση της διατροφής να αποτελείται από αρκετά όσπρια, φρούτα και λαχανικά, θαλασσινά(μαλάκια), αμυλούχα (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά) και λαδερά φαγητά.
Παρακάτω αναγράφονται ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να διατηρηθεί η διατροφή μας σε ισορροπημένα επίπεδα:

  • Φροντίστε να συνεχίσετε να καταναλώνετε καθημερινά 5 γεύματα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό), για να παραμείνετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα και να μειώσετε την πιθανότητα των ακατάστατων γευμάτων.
  • Καταναλώστε ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό, το οποίο θα σας βοηθήσει να λάβετε την ενέργεια και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας το πρωί, για να ξεκινήσετε δυναμικά τη μέρα σας.
  • Μην παραλείπετε τα ενδιάμεσα γεύματα (snacks). Στο δεκατιανό και στο απογευματινό επιλέξτε να καταναλώσετε φρούτα σε συνδυασμό με ωμούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς, οι οποίοι θα σας επιφέρουν γρηγορότερα το αίσθημα του κορεσμού και θα μείνετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.
  • Συνοδεύστε πάντα τα δύο κύρια γεύματά σας με άφθονη σαλάτα προκειμένου να ενισχύσετε το αίσθημα του κορεσμού και να πάρετε τις απαραίτητες φυτικές ίνες που περιέχουν τα λαχανικά.
  • Η κατανάλωση των αμυλούχων τροφίμων, όπως ζυμαρικά, ψωμί, κουλουράκια και άλλα αρτοσκευάσματα συνιστάται πάντα με μέτρο, έτσι ώστε να μην βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων στη ζυγαριά σας!
  • Φροντίστε να εντάξετε στη διατροφή σας τα προϊόντα ολικής αλέσεως, καθώς οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα (σάκχαρο), περιορίζοντας όσο μπορείτε την κατανάλωση επεξεργασμένων (λευκών) προϊόντων.
  • Φροντίστε να καταναλώνετε όσπρια, τα οποία αποτελούν μια καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών συνδυάζοντάς τα με ρύζι, κινόα, φαγόπυρο ή και ξηρούς καρπούς, ώστε να εξασφαλίσετε την επαρκή πρόσληψη και απορρόφηση των απαραίτητων αμινοξέων.
  • Καταναλώστε αρκετά θαλασσινά, όπως χταπόδι, καλαμάρι, σουπιές, γαρίδες, οστρακοειδή, μαγειρεύοντας τα με διάφορους τρόπους, για να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνη.
  • Αποφεύγετε τα τηγανιτά και προσέξτε την μεγάλη κατανάλωση γλυκών και λιπαρών τροφών.
  • Παραμείνετε ενυδατωμένοι! Μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε ο οργανισμός να μη συγχέει το αίσθημα της δίψας με το αίσθημα της πείνας.

The Nutrition Project

Ευαγγελία Σπανού
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ιακωβάκη 15 Τρίκαλα, 2431074616 -6948630525
Facebook: The Nutrition ProjectΔιαιτολογικό Γραφείο
Instagram: the.nutrition project

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia