Διεπαγγελματική για την “σωτηρία” της φέτας με ξεκάθαρες κουβέντες! (φωτ.&video)

Με ιδιαίτερη επιτυχία και πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε στο «Gallery Art Hotel» στα Τρίκαλα, ημερίδα με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης της φέτας ως εθνικού προϊόντος, που διοργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας.

Στην διάρκεια της ημερίδας η προσοχή εστιάστηκε στις προοπτικές ανάπτυξης της Φέτας, όπως επίσης στις ιδέες και στις δράσεις για την παγκόσμια αναγνώριση του εθνικού προϊόντος. Σημαντικές εξάλλου υπήρξαν και οι εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών, πολιτικών παραγόντων, επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην γαλακτοκομεία, καθώς επίσης και κτηνοτρόφων. Όλοι μαζί μετέφεραν το μήνυμα της προστασίας της Φέτας, καθώς αποτελεί από τα πλέον διαδεδομένα Ελληνικά, κτηνοτροφικά προϊόντα.

Η έναρξη της ημερίδας έγινε από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας κ. Γιώργο Βαϊόπουλο ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα η Γενική Διευθύντρια Τροφίμων κα Χρυσούλα Παπαδημητρίου και η βουλευτής, τέως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κα Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας ιδρύθηκε πριν 7 χρόνια με 50 μέλη και σήμερα αριθμεί 450 όπως ανέφερε ο πρόεδρός του Γιώργος Βαϊόπουλος. Όπως τόνισε ο Συνεταιρισμός έχει ξεκινήσει  σειρά συναντήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο στο πλαίσιο των οποίων υπάρχουν επαφές και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των Ελληνικών Γαλακτομείων  Μιχάλη Σαράντη για την φέτα και το πρόβειο γάλα. Ο ίδιος ανέφερε 10 σημεία – προτάσεις οι οποίες συνοψίζονται στα ακόλουθα:

  1. Τοποθέτηση GPS στα βυτία συλλογής γάλακτος.
  2. Στις 5 πύλες εισόδου της χώρας να ελέγχονται όλα τα βυτία.
  3. Στο ΔΣ του ΕΛΓΟ να υπάρχει εντεταλμένος σύμβουλος ελέγχων
  4. Τα μέλη της Διεπαγγελματικής, να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι επιτρέπουν σε πενταμελή επιτροπή της Διεπαγγελματικής να ελέγχουν τους χώρους παραγωγής (ΠΟΠ τυριών)
  5. Η παραγωγή της φέτας μπορεί να γίνεται μόνο σε εγκαταστάσεις που διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες.
  6. Στη Διεπαγγελματική να μπαίνουν φορείς και οργανώσεις που εκπροσωπούν αιγοπροβατοτρόφους, εκφραζόμενοι σε αυτή ανάλογα με την παραγωγή του γάλακτος των μελών τους.

8.Διαχείριση από την Διεπαγγελματική των εισφορών που  υφίστανται για το αιγοπρόβειο γάλα και  σήμερα γίνονται από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

9.Διαχείριση από την Διεπαγγελματική όλων των προγραμμάτων για την διαφήμιση & προβολή του προϊόντος στη διεθνή αγορά.

10.Περιπτώσεις στις οποίες γίνεται καταγγελία χωρίς να γίνεται κατάθεση στοιχείων στον εισαγγελέα, θα μηνύεται από τη Διεπαγγελματική.

Η εκπρόσωπος του ΥΠΑΑΤ Χρυσούλα Παπαδημητρίου, επισήμανε πως η φέτα, την αυθεντικότητα της οποίας προσπαθεί να διασφαλίσει το Υπουργείο, είναι η κορωνίδα των αγροτικών προϊόντων της χώρας σημειώνοντας παραλλήλως ότι ο διάλογος που αναπτύσσεται είναι το κλειδί για τον κοινό σκοπό όλων της ίδρυσης της Διεπαγγελματικής.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι κ.κ. Μιχαήλ Σαράντης, Διευθύνων Σύμβουλος, Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε., Κωνσταντίνος Ανθόπουλος, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων Αιγοπροβατοτρόφων νομού Πιερίας, Νικόλαος Μπίζιος, εκπρόσωπος Βιομηχανίας Επεξεργασίας Γάλακτος Μπίζιος Α.Ε., Νικόλαος Σκανιάς, εκπρόσωπος Γαλακτοβιομηχανίας Ήπειρος, Αναστάσιος Γκουγκούλιας, Διευθυντής Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας Γάλα Ελλάς, και Δημήτριος Κόττης, πρόεδρος Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Μετεώρων ΑΓΡΟΓΑΛ.

Την ημερίδα παρακολούθησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός,ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, οι βουλευτές Τρικάλων, της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα και Σάκης Παπαδόπουλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Γιώργος Τσίπρας, η βουλευτής Καρδίτσας Ασημίνα Σκόνδρα, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης  Ντίνος Μπάρδας, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Γακόπουλος, ο γραμματέας της ΝΕ Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Νταούλας, οι πρώην βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη και Χρήστος Σιμορέλης και ο πρόεδρος της “Ελληνικά Γαλακτομεία” Δημήτρης Σαράντης και δεκάδες κτηνοτρόφοι, παραγωγοί, μεταποιητές, κ.α.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia