Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων


Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) θεσπίστηκε και τηρείται από τα Ηνωμένα Έθνη από το 1992. Γιορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.


Εδώ και χρόνια στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων αυτή η ημέρα γίνεται αφορμή ώστε όλοι μας να επανατοποθετηθούμε όχι πάνω στην αναπηρία, αλλά τον συνάνθρωπο, το συμμαθητή, το διπλανό μας για μια ανθρώπινη κοινωνία.


Αρχικά, έγινε εισαγωγή για τη σημασία της ημέρας από τη Διευθύντρια του σχολείου κ. Σμιξιώτη η οποία τόνισε πως «μέσα από τέτοιου είδους δράσεις θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές/τριες μας ώστε να αποδέχονται την διαφορετικότητα, να μην έχουν προκαταλήψεις και να αποκτήσουν δεξιότητες ενσυναίσθησης».


Στη συνέχεια έγιναν παρουσιάσεις μέσω των οποίων δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο προβληματισμού από το οποίο οι μαθητές/τριες συνειδητοποίησαν τους περιορισμούς που θέτει το κοινωνικό περιβάλλον στα άτομα με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες γενικότερα. Έπειτα ακολούθησε προβολή βίντεο, παρουσίαση ραδιοφωνικής συνέντευξης, βιωματικό εργαστήριο, φύλλα εργασίας, ζωγραφική. Οι μαθητές/τριες με την ενεργό συμμετοχή τους στις δράσεις είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να ενημερωθούν και να προβληματιστούν, αλλά και να εκφράσουν τις στάσεις και απόψεις τους σχετικά με τη δυνατότητα συμπερίληψης μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία στο γενικό σχολείο. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές/τριες που συμμετείχαν ενεργά στην εκδήλωση και μετέδωσαν τα μηνύματα με ενθουσιώδη τρόπο.
Την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων είχαν οι Ειδικοί Παιδαγωγοί του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων: κ. Διατσίγκος Δημήτριος (Χημικός) και κ. Κουκούδα Βαΐα (Φιλόλογος), ενώ βοήθησαν και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου κ. Βαναργιώτη, κ. Καραγιώργου, κ. Καρανίκας, κ. Στουκογεώργου, κ. Τσαγγαλία και κ. Τσακίρης.
Το 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων ευχαριστεί πολύ τους εκπαιδευτικούς που οργάνωσαν τις δράσεις για τους μαθητές/τριες μας ώστε να βοηθηθούν και να αναπτύξουν στάσεις και συμπεριφορές αποδοχής και συμπερίληψης μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία στο σχολείο και στην κοινωνία.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia