Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά (8η Απριλίου) συνιστά μια μέρα αφύπνισης και διεκδικήσεων από τους Ρομά όλου του κόσμου και συμβάλλει στην ένταξη, την ενσωμάτωση και την ενδυνάμωση των κοινοτήτων των Ελλήνων Ρομά, φέρνοντάς τους σε επαφή με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, προβάλλοντας τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους.
Η συγκεκριμένη μέρα καθιερώθηκε σε ανάμνηση του 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου του Έθνους των Ρομά που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971 και έθεσε τις βάσεις για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων.


Στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων λοιπόν, προκειμένου να ενσωματώσουμε τους μαθητές/τριες Ρομά και να ενισχύσουμε την εκπαίδευσή τους και την φοίτησή τους στο σχολείο, λειτουργούμε τάξεις Υποδοχής. Οι τάξεις Υποδοχής είναι ένας τομέας της γενικής εκπαίδευσης που αφορά αυτό που ονομάζουμε διαπολιτισμική εκπαίδευση. Έχουν ως στόχο την ενίσχυση μαθητών και μαθητριών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (παιδιά μεταναστών, παλιννοστούντων, ρομά, μουσουλμανόπαιδες). Αυτά τα παιδιά υποστηρίζονται κυρίως στο κομμάτι της διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.


Με αφορμή την εν λόγω ημέρα και την κουλτούρα του σχολείου, στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων υλοποιήθηκαν και φέτος δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας για τους Ρομά, δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως μέσα από την πρόσβαση στην εκπαίδευση μπορεί να γίνει το πρώτο βήμα για την άρση της περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού.


Αρχικά, την εκδήλωση προλόγισε η Διευθύντρια του σχολείου κ. Σμιξιώτη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ημέρας και τονίζοντας πως συνιστά μια αξιόλογη αφορμή για ευαισθητοποίηση και προβληματισμό. Στη συνέχεια, οι καθηγήτριες των Τμημάτων Υποδοχής του σχολείου, κ. Ανδρέου και κ. Μπαλογιάννη έκαναν μια αναδρομή στην πορεία των Ρομά και στις προσπάθειες διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους.
Κατόπιν η χορωδία του 5ου Γυμνασίου ερμήνευσε τραγούδια όπως το «Ederlezi» του Goran Bregovic. Το Εντερλέζι είναι ένα δημοφιλές παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι της μειονότητας των Ρομά στα Βαλκάνια και πήρε το όνομά του από μια γιορτή για την άνοιξη, ξεχωριστής σημασίας για τους τσιγγάνους Ρομά. Επίσης, η χορωδία ερμήνευσε την ελληνική διασκευή Εντερλέζι  της Πρωτοψάλτη, «Του Αη Γιώργη» και άλλα τραγούδια.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τους μαθητές/τριες να γίνονται μια φωνή μεταδίδοντας με ενθουσιώδη τρόπο το σύνθημα «Μo amala – Οι φίλοι μου», κρατώντας αφίσες που οι ίδιοι έφτιαξαν στο πλαίσιο της δράσης. Στο τέλος προβλήθηκε video που δημιουργήθηκε από τους μαθητές/τριες του σχολείου με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, προβάλλοντας το έργο που πραγματοποιείται στο σχολείο για τους μαθητές/τριες Ρομά.
Το σχολείο συγχαίρει και ευχαριστεί όλους τους μαθητές/τριες που συμμετείχαν με πραγματικό ζήλο στις δράσεις, και βοήθησαν από τη μεριά τους στην ανάπτυξη συμπεριφορών και στάσεων αποδοχής και συμπερίληψης.


Επίσης συγχαίρουμε και ευχαριστούμε τις εκπαιδευτικούς του σχολείου μας κ. Ανδρεόυ Αντιγόνη, κ. Μπαλογιάννη Ουρανία, κ. Ζάχου Αικατερίνη, οι οποίες σχεδίασαν, οργάνωσαν και συντόνισαν τις δράσεις καθώς και τους/τις κ. Βακουφτσή Παναγιώτα, κ. Βράντζα Αθανάσιο, κ. Διατσίγκο Δημήτριο, οι οποίοι συνέβαλαν στην επιτυχημένη πραγματοποίησή τους ενώ την βιντεοσκόπηση και την τεχνική στήριξη της εκδήλωσης ανέλαβε ο κ. Μόσχοβος, υποδιευθυντής του 5ου Γυμνασίου. Οι εκπαιδευτικοί μας ενέπνευσαν τους μαθητές/τριες ώστε να γίνουν δημιουργικοί και δραστήριοι στην εκπαιδευτική διαδικασία και έγειραν θετικά συναισθήματα τα οποία συμβάλλουν καθοριστικά στην κοινωνικο – ψυχογνωστική ανάπτυξη των μαθητών/τριών μας. Μπράβο σε όλους.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia