Δυναμική διαμαρτυρία συμβασιούχων στη διοίκηση του Νοσοκομείου Τρικάλων


Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα στη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων (ΓΝΤ) και στο Διοικητή του κ. Γρηγορίου -ο οποίος ασκεί καθήκοντα διοικητή και στο ΓΝ Καρδίτσας -πραγματοποίησαν σήμερα συμβασιούχοι του Νοσοκομείου Τρικάλων και Καρδίτσας με κύριο αίτημα να μη χάσει κανένας συνάδελφος συμβασιούχος τη δουλειά του και να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.
Τις εξελίξεις έχει πυροδοτήσει η επικείμενη λήξη των συμβάσεων στο τέλος του 2021 ,καθώς και η εκφρασμένη -με σχετική απόφαση- πρόθεση της Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΝΚαρδίτσας – (όπου χρέη διοικητή ασκεί ο κ. Γρηγορίου) να εκχωρήσει της υπηρεσίες που καλύπτουν τώρα οι συμβασιούχοι σε εργολάβους.

Μπροστά στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί , αλλά και για να «προετοιμαστεί» από το υπουργείο η διάδοχη κατάσταση των εργολαβιών πχ αποφάσεις κρατικών οργάνων , προκηρύξεις –διαγωνισμοί , «καταπραϋντικοί χειρισμοί» για να κάμψουν τις αντιδράσεις και να γεννήσουν νέες ψεύτικες προσδοκίες στους εργαζομένους , δόθηκε παράταση στις συμβάσεις επικουρικού προσωπικού – με δημόσια τοποθέτηση του υπουργού και σχετική τροπολογία στη Βουλή- μέχρι την 31/03/22.
Οι συμβασιούχοι ,που στο ΓΝΤ είναι περί τα 100 άτομα και καλύπτουν σοβαρές ανάγκες σε Καθαριότητα –Φύλαξη -Τραπεζαρία-Τεχνική Υπηρεσία & Γενικών Καθηκόντων με ατομικές τονίζουν πως ενώ τους δόθηκε η δυνατότητα παράτασης ως 31 Μαρτίου, το υπουργείο εξακολουθεί να θέλει να μπουν οι ιδιωτικές εταιρείες στο νοσοκομείο, όπως αποφάσισε η διοίκηση του ΓΝΚαρδίτσας κι αναμένεται να συμπλεύσει και του ΓΝΤρικάλων.
Σε επιστολή τους προς την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας –Ανατολικής Στερεάς και στη διοίκηση του ΓΝΤ τονίζουν ότι:
«Εργαζόμαστε με κουτσουρεμένα δικαιώματα σε σύγκριση με τους μόνιμους εργαζομένους και είμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης και της αντικατάστασης μας ήστην καλύτερη των περιπτώσεων με παράταση της σύμβασής μας κι αυτή με ημερομηνία λήξης..
Στο Γ.Νοσοκομείο Τρικάλων καλύπτουμε κρίσιμες ανάγκες και αναπληρώνουμε ένα σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Ενώ ήδη έχουμε εργαζόμενους που είναι σε Εργολάβους, όπως στα Πλυντήρια, Στεγνωτήρια, ένα μέρος της Τεχνικής Υπηρεσία, που εκεί οι Εργολάβοι δεν έφυγαν ποτέ!!
Όλοι εμείς οι συμβασιούχοι, όλων των ειδικοτήτων, έχουμε αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και τυχόν απόλυσή μας– εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει στους ίδιους και τις οικογένειες μας – θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Γ.Νοσοκομείου και των Κ.Υ. του νομού μας, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο και εν μέσω πανδημίας. Και ενώ όλοι πια γνωρίζουν ότι καλύπτουμε πάγιες και μάλιστα κρίσιμες ανάγκες στη λειτουργία, αυτήν τη στιγμή, παραμένουν ορθάνοιχτες οι πόρτες -στο σύνολο των νοσοκομείων-και στο Γ.Νοσοκομείο Τρικάλων για «ολική επαναφορά» των εργολάβων.
Αντιμετωπίζουμε συχνά τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων, που από τη μια «αναγνωρίζουν το ρόλο μας» και δίνουν, σε ορισμένες περιπτώσεις – κάτω από την πίεση κινητοποιήσεων και το φόβο «ξαφνικής κατάρρευσης» των ήδη υποστελεχωμένων μονάδων – παράταση στις συμβάσεις μας αλλά αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημα μας για μονιμοποίησημας..
Ο νόμος συνεχίζει και δίνει το δικαίωμα στις διοικήσεις την επιλογή της ομηρίας των εργαζόμενων σε καθαριότητα και σίτιση είτε με νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου είτε με την επιλογή εργολάβου.
Γνωρίζουμε ότι η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων προωθείται για να χτυπήσει τη μόνιμη εργασία και σε συνδυασμό με την διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού, σχεδιάζουν την λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.
Το αίτημα μας, στην σημερινή διαμαρτυρία προς στον Διοικητή και Το Δ.Σ. του
Γ.Ν.Τρικάλων , καθώς και προς τον Διοικητή της 5 η ΥΠΕ είναι:
 Να μη χάσει κανένας συνάδελφος συμβασιούχος τη δουλειά του.
 Άμεσα μετατροπή των Συμβάσεων Αορίστου χρόνου.
 Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις( Σ.Ο.Χ.).
 Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων σύμφωνα με τις ανάγκες
του Γ.Ν.και των Κ.Υ. του Νομού μας.
 Πλήρη εργασιακά – Μισθολογικά – Ασφαλιστικά δικαιώματα, με 8ωρη εργασία για όλους.
 Πλήρης Κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
 Δημόσια και δωρεάν Υγεία – Πρόνοια για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς επιχειρηματική
δράση!
Κατά την κινητοποίηση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της επιτροπής αγώνα εργαζομένων στο ΓΝΤ έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας των συμβασιούχων με το διοικητή κ. Γρηγορίου ,όπου στη συνάντηση συμμετείχε εκ μέρους της επιτροπής αγώνα η Βάσω Μπακάση , νοσηλεύτρια , εκπρόσωπος στην ΠΟΕΔΗΝ και ο Βάιος Τάσιος ,πρόεδρος της ένωσης ιατρών ΓΝΤ & Κέντρων Υγείας Τρικάλων .

Τρίκαλα 14/12/2021

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia