Επέλαση αγριόχοιρων σε καλλιεργούμενες εκτάσεις!

Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών σε περιοχές των Τρικάλων από την επέλαση των αγριόχοιρων.
Το θέμα φέρνει στην επιφάνεια ο Γεωπονικός Σύλλογος Τρικάλων και αφορά παραγωγούς στις τοπικές κοινότητες Πρίνους, Δενδροχωρίου, Γοργυρίου, Κοτρωνίου (Αγ.Κωνσταντίνος), Ροπωτού, Παλαιομοναστήρου, Κρήνη, Ζάρκο, Πηνειάδα, Καλαμπάκας κ.λ.π. 
Στο ενημερωτικό σημείωμα προς το Δασαρχείο Τρικάλων, την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και τον ΕΛΓΑ/ΠΣΕΑ αναφέρονται τα εξής:
«Με το παρόν έγγραφο θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τις εκτεταμένες ζημιές που προκαλούνται κάθε χρόνο σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις ιδίως σε εκείνες που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις ή φυσικά ενδιαιτήματα αγριόχοιρων σχεδόν στο σύνολο του Ν.Τρικάλων.
Το πρόβλημα άρχισε να γίνεται πιο έντονο από την περσινή καλλιεργητική περίοδο, όμως φέτος προμηνύεται ότι θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις,  αφού ήδη τις τελευταίες δέκα ημέρες περισσότερα από 500 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων αραβόσιτου ιδίως στις κοινότητες Βαλτινού, Δενδροχωρίου, Γενεσίου, Πρίνους, Πιαλείας, Αγ.Βησσαρίωνα, Ελευθεροχωρίου, Διαλεκτού και Μεγάρχης κ.α. και 100 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεωνμε δενδρώδεις καλλιέργειες (μηλιές, ροδακινιές, καρυδιές, φουντουκιές και αμυγδαλιές) στα πιο ορεινά έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναγκαία ακόμη και επανασπορά. Αυτό φυσικά οδηγεί σε οικονομική καταστροφή των εκμεταλλεύσεών μας, αλλά και γενικότερα στο σύνολο της παραγωγής και της ποιότητας των προϊόντων του Νομού.
Προκειμένου λοιπόν για τον άμεσο περιορισμό του προβλήματος μέσα από νόμιμες διαδικασίες προστασίας του οικοσυστήματος της ευρύτερης περιοχής
Αιτούμαστε
Την αποτελεσματική παρέμβαση των υπηρεσιών σας βάσει αρμοδιότητας προς τα συναρμόδια ΥΠΑΑΤ και ΥΠΕΚΑ για την λήψη κατάλληλων μέτρων ελέγχου των τοπικών πληθυσμών αγριόχοιρου
Ως Δασαρχείο και ως υπεύθυνη υπηρεσία για τη θήρα:
την επικήρυξη του είδους του αγριόχοιρου με τη συνεργασία των κυνηγετικών συλλόγων με στόχο το περιορισμό των πληθυσμών σε φυσιολογικά για την περιοχή επίπεδα.
την επιμήκυνση της κυνηγετικής περιόδου του αγριόχοιρου.
Ένταξη της συγκεκριμένης κατηγορίας ζημιών από τον ΕΛΓΑ/ΠΣΕΑ στο πρόγραμμα ασφάλισης και αποζημιώσεων με έναρξη από την φετινή καλλιεργητική περίοδο.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.»

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia