Επίσκεψη σχολείου στην έκθεση παραδοσιακών αντικειμένων του Συλλόγου Αργιθεατών Τρικάλων

Στις 2-11-2022 η Τρίτη τάξη του 1ο Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στην  ΕΚΘΕΣΗ παραδοσιακών αντικειμένων από την περιοχή  της Αργι-θέας.

Ανάμεσα στις κορυφογραμμές των Αγράφων πάλλεται ένας κόσμος άγνωστος ,       δυσπρόσιτος για πολλούς, μα συνάμα γοητευτικά αυθεντικός.

Εκεί που τελειώνει ο Θεσσαλικός κάμπος σταματά μπροστά στο θεόρατο ανάστημα των Αγραφιώτικων  βουνών,ξεδιπλώνεται ανάμεσα σε βράχια, χιονισμένες κορφές,δάση και γκρεμοτόπια η αδάμαστη γη της ΑΡΓΙΘΕΑΣ.

Το Δ.Σ του Συλλόγου με θέληση, υπομονή και κόπο κατάφερε να στήσει στα ιδιόκτητα γραφεία του Συλλόγου, έκθεση  λαϊκής τέχνης.Αυτή η έκθεση μας διδάσκει πως έζησαν οι Αργιθεάτες σε μια άλλη εποχή.Αυτός ο μικρός χώρος του Συλλόγου φιλοξενεί την Παράδοση και τον Πολιτισμό της ΑΡΓΙΘΕΑΣ.

Σήμερα είχαμε την τύχη να φιλοξενήσουμε την Τρίτη τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων. Η χαρά μας απερίγραπτη  νιώσαμε υπερηφάνεια που δώσαμε την

Ευκαιρία σε μια άλλη γενιά που δεν έζησε αυτά που ζήσαμε εμείς ν’ ακούσουν

 ν’μάθουν και να τα βιώσουν μέσα από την επίσκεψή τους.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην αξιόλογη δασκάλα της τάξης κ. Ελένη Πανάγου

Με τη συμβολή της και τη θέλησή της ώθησε σήμερα τα παιδιά της να γνωρίσουν

έναν άλλο κόσμο, έναν άλλο τρόπο ζωής της παλιάς εποχής.

Μερικά από τα παιδιά μόλις μπήκαν στην αίθουσα άρχισαν τις ερωτήσεις, άρχισαν τις απορίες, ήθελαν πολύ να μάθουν, να μάθουν την ιστορία ατής της περιοχής.Είχαν ενδιαφέρον να μάθουν για τα αντικείμενα και τη χρήση τους.Η περιέργειά τους κορυφώθηκε όταν είδαν την κ. Ντίνα Αθανασίου στον αργαλειό να υφαίνει. Ένα παιδί τη ρώτησε υφαίνεις κι άλλα σχέδια?

Σύσσωμα τα μέλη του Δ.Σ  υποδέχθηκαν τους μικρούς μαθητές με χαρά η δε πρόεδρος τους καλωσόρισε για την παρουσία τους και αναφέρθηκε στην ίδρυση

αυτής της έκθεσης και το σκοπό της. Ο δάσκαλος Γιώργος Κωτής αναφέρθηκε στο Ιστορικό  του Συλλόγου και η δασκάλα Γεωργία Σβεντζούρη ξενάγησε τα παιδιά απ’ άκρη σε άκρη της αίθουσας.

 Η δε Παναγιώτα Κωτή είχε το ρόλο της φιλοξενίας των παιδιών,όλοι γνωρίζουμε ότι οι Αργιθεάτες είναι φιλόξενοι. Το φρέσκο λουκουμάκι ,το κουλουράκι τα μπαλονάκια και ως δώρο ένα υπέροχο μολυβάκι έδωσαν μεγάλη χαρά στα παιδιά.

Τα παιδιά δεν ήρθαν με άδεια χέρια, φρόντισαν και είχαν το δωράκι τους, μια σπουδαία ζωγραφιά την οποία πρόσφεραν στην πρόεδρο του Συλλόγου κ. Έλλη.

Ήταν μια συγκινητική και ευχάριστη μέρα, γιατί δώσαμε στα παιδιά αυτές τις γνώσεις, γνώσεις βγαλμένες μέσα από την Παράδοση.

Η Έκθεση αυτή με αντικείμενα από το παρελθόν, είναι ένα αποθετήριο μνήμης μιας ιστορίας αξιών που είναι άρρηκτα δεμένες με τα αντικείμενα. Ευχαριστούμε τα παιδιά και  τη δασκάλα τους που μας χάρησαν σήμερα ένα όμορφο πρωϊνό.

                                                                                              Έλλη Τσιρογιάννη

                                                                                  Πρόεδρος Αργιθεατών Τρικάλων

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia