Επετειακή εκδήλωση των Σαρακατσαναίων Τρικάλων για τη “Στράτα 40 χρόνων.. 1982-2022”

Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Τρικάλων “ΤΑ ΚΟΝΑΚΙΑ” σας προσκαλεί στην επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό της συμπλήρωσης των σαράντα χρόνων από την ίδρυση του, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022, ώρα 11:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη.

“Στράτα 40 χρόνων.. 1982-2022”

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε μια από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες λαογράφους την Αγγελική Χατζημιχάλη που πρώτη αυτή με επιστημονικό τρόπο, μελέτησε το βιος των Σαρακατσαναίων κι ανέδειξε τη καθημερινή ζωή, τον πλούσιο κι ιδιαίτερο πολιτισμό τους, ζώντας για αρκετό καιρό στις σαρακατσανικες στάνες της Ηπείρου. Με το έργο της αυτό η Αγγελική Χατζημιχάλη έγινε η “μάνα” των Σαρακατσαναίων. Η Αγγελική Χατζημιχάλη έκανε τους Σαρακατσάνους γνωστούς σ’ όλο τον κόσμο. Η Αγγελική Χατζημιχάλη, μια αριστοκράτισσα των Αθηνών, ήρθε κοντά μας κι έγραψε σωστά την ιστορία μας. Καταδέχτηκε να μείνει στα αχυρενια καλύβια μας, να ζήσει μαζί μας, έγινε κοινωνός των ταλαιπωριων της νομαδικης μας ζωής. Βίωσε τις χαρές και τις λύπες μας, άκουσε τα τραγούδια μας, τα μοιρολόγια μας, έμαθε όλα όσα η παράδοση μας διέσωσε μέχρι τις μέρες της για την ιστορία μας, για τη συμμετοχή μας στους αγώνες του Έθνους, για την απώτατη καταγωγή μας. Και τα απέδωσε στο έργο της ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ με απλότητα και σαφήνεια, “τέλεια και ολόκληρα και εν μηδενι λειπομενα”.

Για τη Αγγελική Χατζημιχάλη και το έργο της θα μιλήσουν ο  Ευάγγελος Καραμανες, διευθυντής Ερευνών, Διευθύνων το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η Σταυρούλα Πισιμιση, υπεύθυνη του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης ” Αγγελική Χατζημιχάλη ” κι η Μαρία Φερεντίνου, εικαστικός -εκπαιδευτικός. 

Στα πλαίσια του εορτασμού για τη συμπλήρωση 40 χρόνων θα τιμηθούν πρόσωπα που προσέφεραν στο σύλλογο και συνέβαλαν καθοριστικά στην προσπάθεια του συλλόγου διάσωσης της σαρακατσανικης παράδοσης στην περιοχή μας. Τη μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης θα έχει ο γνωστός σαρακατσανος τραγουδιστής Νίκος Γιαννακος . 

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia