Επιμορφωτική δράση στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Στις 23 Ιανουαρίου 2023, το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων πραγματοποίησε επιμορφωτική δράση Παιδαγωγικής του Πιάνου με εισηγήτρια την καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Αθηνών κ. Μαρία Κωλέττη, εκπαιδευτικό ΠΕ79.01, και θέμα «Διδασκαλία Υποχρεωτικού Πιάνου σε αρχάριους πιανίστες Α’ Γυμνασίου και σύνδεση του Υποχρεωτικού Πιάνου με το μάθημα της Θεωρίας». Η επιμόρφωση οργανώθηκε από τους καθηγητές πιάνου του Μουσικού Σχολείου σε συνεργασία με τον άξονα επιμόρφωσης, στο πλαίσιο του προγράμματος αξιολόγησης της σχολικής μονάδας. Τη δράση παρακολούθησαν, έπειτα από πρόσκληση του Μουσικού Σχολείου, και καθηγητές πιάνου των Μουσικών Σχολείων Καρδίτσας και Λάρισας.

Στην επιμόρφωση συμμετείχαν εθελοντικά οκτώ αρχάριοι πιανίστες, μαθητές της Α’ Γυμνασίου, με την βοήθεια των οποίων η κ. Κωλέττη παρουσίασε δίωρη διδασκαλία του μαθήματος του Υποχρεωτικού Πιάνου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών. Στο πρώτο τμήμα της διδασκαλίας η κ. Κωλέττη υπέδειξε τρόπους διδασκαλίας του Υποχρεωτικού πιάνου ως ομαδικό μάθημα – μουσικό σύνολο σε στενή σύνδεση με το μάθημα της Μουσικής Θεωρίας, εστιάζοντας σε ρυθμό, τονικό ύψος, τραγούδι, διαστήματα, μείζονες και ελάσσονες κλίμακες. Το δεύτερο τμήμα αφορούσε το Υποχρεωτικό Πιάνο ως ατομικό όργανο. Η κ. Κωλέττη ασχολήθηκε ξεχωριστά με τον κάθε μαθητή και επικεντρώθηκε σε ζητήματα ρυθμού, δυναμικών, μουσικού ύφους και ερμηνείας. Ακολούθησαν ερωτήσεις των καθηγητών πάνω στον τρόπο διδασκαλίας, αλλά και εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με το Πρόγραμμα Σπουδών και τα πρακτικά προβλήματα της εφαρμογής του στα Μουσικά Σχολεία.

Με το πέρας της επιμόρφωσης, η κ. Κωλέττη εκδήλωσε τον ενθουσιασμό της για το επίπεδο, την προθυμία και την απόδοση των συμμετεχόντων μαθητών, καθώς και για τη συνεργασία της με το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων, την οποία χαρακτήρισε ως εξαιρετική εμπειρία. Επιπλέον, εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Σχολείου και τον περιβάλλοντα χώρο του.

Σύντομο βιογραφικό

Η ελληνοκαναδή πιανίστρια και παιδαγωγός Μαρία Κωλέττη πραγματοποίησε τις σπουδές της στο University of British Columbia (ΜMus, BMus in piano) με υποτροφίες του πανεπιστημίου και του Καναδικού Κράτους, και στο Royal Conservatory of Toronto (ARCT). Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια πιάνου, συμμετείχε στο Summer Piano Festival στο Banff Center for the Arts, και έχει βραβευτεί σε μεγάλους καναδικούς διαγωνισμούς πιάνου. Τα τελευταία 30 χρόνια ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας σημαντικό διδακτικό και καλλιτεχνικό έργο στην ωδειακή, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια μουσική εκπαίδευση. Από τους πρώτους διδάσκοντες στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, δημιούργησε την κατεύθυνση Μουσικής Ερμηνείας στο Πιάνο και δίδαξε πιάνο και μουσική δωματίου από την ίδρυση του τμήματος ως το 2003. Έχει παρουσιάσει πολλές συναυλίες μουσικής δωματίου, και  ως μέλος του Τρίο Κορυφώ ανέδειξε σημαντικό αριθμό έργων Ελλήνων συνθετών. Διδάσκει σε Μουσικά Σχολεία περισσότερο από 25 χρόνια, και σήμερα κατέχει οργανική θέση καθηγήτριας πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Αθήνας.

Θερμά συγχαρητήρια στους καθηγητές πιάνου και στους καθηγητές του άξονα επιμόρφωσης, οι οποίοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία και διοργάνωσαν την επιμορφωτική δράση.  

Από τη Διεύθυνση

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia