Ερώτηση της Κ.Ο. του ΜέΡΑ25 στη Βουλή για την άδικη απέλαση προσφυγικής οικογένειας στα Τρίκαλα

Προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου
Θέμα: Άδικη απέλαση προσφυγικής οικογένειας στα Τρίκαλα

Κύριε Υπουργέ,

O Safar Saado είναι πρόσφυγας από το Ιράκ όπου όπως χιλιάδες άλλοι αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα του και περνώντας όλες τις γνωστές κακουχίες να φτάσει στην Ελλάδα όπου και μένει με την οικογένειά του στα Τρίκαλα, τα τελευταία τρία χρόνια, σε διαμέρισμα μέσω του προγράμματος «ESTIA» που υλοποιούν από κοινού η e-trikala με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο Safar, ράφτης στο επάγγελμα με κατάστημα στην πατρίδα του, όσο διάστημα ήταν αιτών άσυλο και είχε δικαίωμα στην εργασία, εργαζόταν ως ράφτης σε τοπική επιχείρηση. Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά τους εργαζόταν και παράλληλα παρακολουθούσαν μαθήματα στο 2ο ΕΠΑΛ, όπου έμαθαν και την Ελληνική γλώσσα. Ενώ, ο μικρός γιός φοιτούσε στο 3ο Δημοτικό σχολείο. Ο ίδιος, ενεργό μέλος της κοινωνίας που τον αγκάλιασε, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προσφέρθηκε να φτιάξει μάσκες για τους καθηγητές και τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου της πόλης, δεδομένου ότι εκεί φοιτούσαν δύο από πέντε τα παιδιά του, προσφορά που συνεχίστηκε, αφού άρχισε να προμηθεύει με μάσκες πρόσφυγες που φιλοξενούνταν στα Τρίκαλα και όχι μόνον.

Στην αίτηση που κατέθεσε για να του δοθεί άσυλο, κρίθηκε πως δε συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για την χορήγηση καθεστώτος πρόσφυγα ή επικουρικής προστασίας στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με απέλαση αυτός και η οικογένειά του. Η ένταξη της οικογένειας στην τοπική κοινωνία ήταν υποδειγματική, με την ίδια την τοπική κοινωνία να αντιτίθεται στην απέλαση της οικογένειας, συλλέγοντας μάλιστα υπογραφές ζητώντας από τον δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και το Δημοτικό Συμβούλιο να παρέμβουν.

Σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της οικογένειας, αλλά και με άλλες περιπτώσεις που έχουν γίνει γνωστές ως τώρα στην επικράτεια, αρμόδιοι χειριστές προβαίνουν σε επιφανειακές κρίσεις των αιτημάτων ασύλου χωρίς καμία ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, αγνοώντας πλήρως την κατάσταση στην χώρα καταγωγής αλλά και την δύναμη και προσπάθεια αυτών των οικογενειών για την πλήρη ένταξη στην ελληνική κοινωνία που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν κάτι παραπάνω από υποδειγματική.

Με αυτά τα δεδομένα ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Για ποιο λόγο οδηγείται στην απέλαση μια οικογένεια προσφύγων που τα μέλη της όχι μόνο έχουν ενταχθεί πλήρως αλλά έχουν προσφέρει στην ελληνική κοινωνία σε δύσκολες στιγμές;

2. Σκοπεύετε να πράξετε κάτι ώστε να αποφευχθεί η συγκεκριμένη αδικία;

3. Προτίθεστε να αναδιαμορφώσετε τις υπηρεσίες ασύλου ώστε να εξετάζουν ουσιαστικά τις αιτήσεις και όχι επιφανειακά, αναγνωρίζοντας την πραγματική κατάσταση στις χώρες καταγωγής των προσφύγων και την κατάστασης ενσωμάτωσης στην ελληνική κοινωνία;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιάνης Βαρουφάκης
Μαρία Απατζίδη
Κρίτων Αρσένης
Κλέων Γρηγοριάδης
Γιώργος Λογιάδης
Φωτεινή Μπακαδήμα
Σοφία Σακοράφα

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia