Ερώτηση του ΚΚΕ για τη μόνιμη εργασιακή διασφάλιση των συμβασιούχων στην καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη στις δημόσιες μονάδες υγείας

Περιοδεία εκλεγμένων του ΚΚΕ σε χωριά Ασποποτάμου Καλαμπάκας - Trikala Focus

Στις 31/3/2022 λήγουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας στους τομείς της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξηςΑφορά περίπου 4.500 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους που μετά τη λήξη των συμβάσεων απολύονται.

Οι ίδιοι θα στερηθούν ακόμα και αυτό το υποτυπώδες εισόδημα στις σημερινές συνθήκες της ακρίβειας, των αυξημένων αναγκών των οικογενειών τους και των παιδιών τους και οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία θα στερηθούν τις υπηρεσίες τους.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, όπως και πολλοί άλλοι από διαφορετικούς κλάδους, βιώνουν χρόνια τώρα το μαρτύριο “της σταγόνας” που για να ανταποκριθούν στις πιεστικές ανάγκες της ζωής τους εξαρτώνται κάθε λίγο και λιγάκι από το αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Πρόκειται για πολιτική που υλοποίησαν στο ακέραιο όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις προκειμένου να εξασφαλίζουν ακόμα ποιο “φτηνούς” εργαζόμενους, σε ομηρία για μια θέση εργασίας και εναλλασσόμενους μεταξύ ανεργίας και μισοεργασίας.

Η σημερινή εξέλιξη που προοιωνίζει την ανάθεση αυτών των υπηρεσιών στους επιχειρηματίες εργολάβους, στρώθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση που φρόντισε να διατηρήσει το αντεργατικό μέτρο των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Η αντιπαράθεση για το αν θα είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στα δημόσια νοσοκομεία ή στους εργολάβους γίνεται με το κριτήριο τι στοιχίζει λιγότερο στο κράτος και όχι με κριτήριο τη βελτίωση των εισοδημάτων αυτών των εργαζομένων και των συνθηκών δουλειάς τους.

Η προσφορά αυτών των εργαζομένων για τη στήριξη της περίθαλψης των ασθενών, τα εργασιακά, μισθολογικά και κοινωνικά τους δικαιώματα δε “χωράνε” στην επιλογή της “μικρότερης” εξαθλίωσης, αν αυτή θα τους την εξασφαλίζει το επιχειρηματικό δημόσιο νοσοκομείο ή η σύμπραξή του με τον ιδιώτη επιχειρηματία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για:

– Την άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στις υπηρεσίες φύλαξης, σίτισης, καθαριότητας, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου από το Υπουργείο Υγείας και για την παράταση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το εύλογο χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί η παραπάνω διαδικασία

– Να μην υπάρχει καμία εμπλοκή, ανάθεση αυτών των υπηρεσιών των δημόσιων μονάδων υγείας σε εργολάβους επιχειρηματίες.

Οι Βουλευτές

Κατσώτης Χρίστος

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Μαρίνος Γιώργος

Παπαναστάσης Νίκος

Στολτίδης Λεωνίδας

Συντυχάκης Μανώλης

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia