Ηχηρό ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ από τα Τρίκαλα

Με ουσιαστική, λιτή και άκρως συμβολική εκδήλωση, ο Δήμος Τρικκαίων και οι τρικαλινοί/ες πολίτες έδωσαν το μήνυμα: ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.


Το είπε ξεκάθαρα το πρωί του Σαββάτου 27 Νοεμβρίου 2021 ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, σε εκδήλωση στα Τρίκαλα: «Να δώσουμε αυτό το μήνυμα, αλλά και να βρούμε τη δύναμη να μιλήσουμε και να διακόψουμε τοξικές σχέσεις. Καμία γυναίκα δεν είναι υποχρεωμένη να υπομένει και να σιωπά. Να μη μεγαλώνουμε τα αγόρια μας περνώντας τους στερεότυπα της μαγκιάς και της επιβολής έναντι των γυναικών». Και συνέχισε τονίζοντας: «Φαίνεται το επίπεδο του πολιτισμού μας. Το Κέντρο Συμβουλευτικής του Δήμου Τρικκαίων λειτουργεί, δίνει στήριξη και οργανώνει τα επόμενα βήματα».

Επίσης ο κ. Παπαστεργίου υπενθύμισε δύο περιπτώσεις: της Ελένης Τοπαλούδη (βρέθηκε προσφάτως στο Διδυμότειχο και συνομίλησε με την οικογένειά της) και την τρικαλινή Βάγια Γκάνια, για την οποία σημείωσε ότι είχε κατέλθει ως υποψήφια, ήθελε να βγει στην κοινωνία, να συμμετάσχει, να προσφέρει.


Ακολούθησε ένα εξαιρετικό δρώμενο από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων (μπροστά από το Δημαρχείο), βασισμένο στο γνωστό ηπειρώτικο τραγούδι «Ο Μενούσης», το οποίο αφηγείται μία γυναικοκτονία.


Στη συνέχεια τρικαλινοί και τρικαλινές πραγματοποίησαν σιωπηρή πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους μέχρι το Μουσείο Τσιτσάνη σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα «Act4V V for Volunteers» και τη συνοδεία του τμήματος κρουστών της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων της Δ/νσης Πολιτισμού Δήμου Τρικκαίων.

Στο Μουσείο Τσιτσάνη εκτίθεται το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, έργα καλλιτεχνών με θέμα τη βία κατά των γυναικών, ενώ φωταγωγείται ήδη η κεντρική πεζογέφυρα των Τρικάλων με πορτοκαλί χρώμα, το οποίο έχει καθιερωθεί διεθνώς ως χρώμα σύμβολο ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών.


Προηγήθηκε η δωρεάν προβολή δύο ταινιών στον Δημοτικό Κινηματογράφο Τρικάλων, «Τα Χελιδόνια της Καμπούλ»  και « Το Λουλούδι της Ερήμου».
Συντελεστές

Εκθεση ζωγραφικής
Μετέχουν οι Αλέξη Παρασκευή, Αργυροπούλου Ιωάννα, Γεμενή Βασιλική, Γούλα Αμαλία, Καραμούζη Ελευθερία, Καρκαπέτα Γεωργία, Κατσιώπης Παναγιώτης, Κίττου Ευαγγελία, Κούζα Σοφία, Κυρατλιδου Αθανασία, Παπαδοπούλου Στέλλα, Παναγιωτίδου Αθηνά, Ραχούτη Όλγα, Χριστίνα Τσιονάρα, και οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Αρτέμης Αρκουμανης, Δέσποινα Γαμβρούδη, Χρήστος Καραμέρος, Αργυρούλα Σίμου, Ελένη Τσιλιλή.
Διοργάνωση από την εικαστικό και υπεύθυνη του εργαστηρίου Ζωγραφικής του Δήμου Τρικκαίων, Ελένη Τσιλιλή.

Θεατρικό δρώμενο
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Γωγώ Κατσιανάκου Γραφίστρια: Αφροδίτη Ευθυμίου. Συμμετέχουν: Βίκυ Ιακωβάκη Βάγια Γουλοπούλου Ελισσάβετ Ευθυμίου Μαρία Κοκόρα Χριστιάνα Κύργια Θάλεια Κωνσταντάκου Βάσω Μαλέκα Άννα-Μαρία Παδιού Γεωργία Τασίκα Χάρης Τσακνής Γεώργιος Τσιούνης Βίκυ Φαγκρίδα Βασιλική Χλωρού


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, η αντιδήμαρχος Εφη Λεβέντη, η τ. αντιδήμαρχος Γεωργία Κοτρώνη, η πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου Σοφία Αλεστά, στελέχη της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Τρικκαίων, όλα τα στελέχη του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Τρικκαίων. Μήνυμα – χαιρετισμό απέστειλε ο αντιδήμαρχος Νίκος Σακκάς, ο οποίος εκτάκτως απουσίασε.


Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων  Βίας Δήμου Τρικκαίων παρέχει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα κάθε είδους βίας ή πολλαπλών διακρίσεων, στεγάζεται στην πόλη των Τρικάλων, επί της οδού Θεοδοσοπούλου και Τζουμαγιάς (κτήριο Ε ΚΑΠΗ-έναντι ΔΕΗ) και υλοποιείται στο πλαίσιο της Ενταγμένης Πράξης «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στη Θεσσαλία/Δήμος Τρικκαίων », με Κωδικό ΟΠΣ 5000586 του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) « Θεσσαλία 2014-2020», με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).


Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia