Η ΔΑΚΕ καθηγητών για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία

Η ΔΑΚΕ καθηγητών από θέση αρχής είναι υπέρ των πρότυπων και πειραματικών σχολείων εφόσον αναβαθμίζουν την παρεχόμενη εκπαίδευση των παιδιών του ελληνικού λαού. Πρέπει όμως για τη σωστή λειτουργία τους να διασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις.

Η τελευταία πρόταση της Δ.Δ.Ε. Τρικάλων για μετατροπή δύο γυμνασίων και δύο λυκείων σε πειραματικά ή πρότυπα σχολεία μας βρίσκει αντίθετους, παρότι οι εκπρόσωποι της παράταξής μας διαφωνώντας με το περιεχόμενο του κειμένου του ΔΣ της ΕΛΜΕΤ δεν το υπερψήφισαν.

Αρχικά,υποστηρίζουμε την αυτονομία των σχολικών μονάδων και πιστεύουμε ότι οι σύλλογοι των διδασκόντων πρέπει να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη λειτουργία των σχολείων τους. Στην προκειμένη περίπτωση κανένας σύλλογος διδασκόντων δεν έχει συμφωνήσει για τη μετατροπή του σχολείου σε πειραματικό ή πρότυπο. Μάλιστα οι αρνητικές αποφάσεις των συλλόγων ήταν ομόφωνες εκτός από κάποιες σποραδικές μειοψηφούσες απόψεις. Επίσης απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απόλυτη εξασφάλιση των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών που ήδη υπηρετούν στα σχολεία αυτά.

Επιπρόσθετα, θεωρούμε ότι στην περιοχή μας με δεδομένη την απουσία παιδαγωγικών σχολών (εκτός της ΣΕΦΑΑ) δεν είναι δυνατόν να στηριχθεί όλο το εύρος που απαιτεί η εύρυθμη λειτουργία ενός πειραματικού σχολείου. Συνεπώς, τα πειραματικά σχολεία πρέπει και μπορούν να λειτουργούν σε πόλεις που διαθέτουν πλήρη ανάπτυξη παιδαγωγικών σχολών όπως για παράδειγμα στο Βόλο, που εδρεύει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία πρότυπων σχολείων σε πόλεις, όπως στα Τρίκαλα, πρέπει να ακολουθούν αυστηρά κριτήρια για την ίδρυση και τη λειτουργία τους. Τα πρότυπα πρέπει να είναι μειωμένου αριθμού μαθητών ώστε να μην αποδυναμωθούν τα υπόλοιπα σχολεία και υποβαθμιστεί με τον τρόπο αυτό η παρεχόμενη εκπαίδευση. Να στεγαστούν σε καινούργια διδακτήρια ή σε σχολεία που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους και πληρούν τις προϋποθέσεις π.χ. Μεγάρχης, Φήκης.
Επιπλέον, η συγκεκριμένη πρόταση δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στους μαθητές οι οποίοι βρίσκονται στις περιοχές που προτείνονται για να λειτουργήσουν τα σχολεία ως πειραματικά ή πρότυπα διότι θα πρέπει να μετακινηθούν σε σχολεία που βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις από τη κατοικία τους.
Εν κατακλείδι η συγκεκριμένη πρόταση είναι σίγουρο ότι θα δεχθεί σφοδρές αντιδράσεις τόσο από την εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και από την τοπικές κοινωνίες με αποτέλεσμα να δημιουργήσειπερισσότερα προβλήματααπό αυτά που επιχειρεί να λύσει.

Σχετικά με την αντικατάσταση των αιρετών εκπροσώπων του κλάδου στα υπηρεσιακά συμβούλια με διορισμένους από τη διοίκηση δηλώνουμε πως όποιος δεχθεί τη θέση αυτή δεν θα έχει πλέον καμία σχέση με την παράταξή μας.

ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia