Η εορτή του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στην Ι.Μ. Τρίκκης και Σταγών

Τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου τίμησε η πόλη των Τρικάλων στο επ’ ονόματι του Οσίου Παρεκκλήσιο το οποίο βρίσκεται στο υπερώο του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Τρικάλων.

Κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία πιστών την παραμονή της εορτής Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020 τελέσθηκε Μέγας πανηγυρικός εσπερινός Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου.

Στη σύντομη ομιλία του ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης ανέφερε τα εξής:

«Ζούμε σε μια εποχή που υποστηρίζει πως η αγιότητα δεν έχει κάποια χρησιμότητα και πως η οσιακή ζωή δεν είναι απαραίτητη. Έρχεται η Εκκλησία μας όμως και απαντά σε όλους. Πώς απαντά; Με τις μνήμες των αγίων της. Και όταν λέμε Εκκλησία εννοούμε κλήρο και λαό συναγμένους επί το αυτό.

Συναχθήκαμε λοιπόν επί το αυτό για να τιμήσουμε τη μνήμη ενός αγίου που άφησε την τελευταία του πνοή λέγοντας τα Κυριακά λόγια «ἵνα πάντες ἓν ὦσιν» (Ιω, 17,21), παρακαλούσε δηλαδή τον Θεό για την ενότητά μας. Ο άγιος Πορφύριος με τα μάτια που ο Κύριος του χάρισε ανησυχούσε από τότε για την ενότητα των χριστιανών και όχι άδικα.

Απόψε τιμούμε την μνήμη του μέσα από τους ύμνους και τις ωδές που ψάλαμε, μέσα από την Θεία Λειτουργία που τελέσαμε για να δοξολογήσουμε και να ευχαριστήσουμε τον Τριαδικό Θεό, τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα.

Είμαστε ιδιαιτέρως συνδεδεμένοι, εδώ στην Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, με τον άγιο των ημερών μας, τον άγιο Πορφύριο. Και τούτο γιατί ο Γέροντας μας, Μητροπολίτης Αλέξιος, συνδεόταν προσωπικά με τον όσιο και τον επισκεπτόταν ζητώντας την καθοδήγησή του και τις μεσιτείες του προς τον Ουρανό. Μέσω του επισκόπου έγινε και ο σύνδεσμος με όλη την επαρχία. Γιατί ο επίσκοπος τα αιτήματα, τα προβλήματα, τις προσευχές όλης του της επαρχίας διαβίβαζε προς τον άγιο Πορφύριο, βρίσκοντας έτσι κουράγιο και δύναμη για να συνεχίζει την διακονία κλήρου και λαού.

Και η παρρησία του αγίου ήταν, είναι και θα είναι άμεση. Αυτές τις ημέρες που θα τελείται η ετήσιος μνήμη του, θα επισκέπτεται τα σπίτια όλων μας που τώρα του ζητούμε να πρεσβεύσει στον Θεό. Είναι αναρίθμητα τα θαυμαστά περιστατικά προσωπικής επέμβασης του αγίου Πορφυρίου με σκοπό την θεραπεία ψυχής και σώματος των ασθενούντων.

Γι’ αυτό και ως επίσκοπος και πατέρας όλων σας, σας προτρέπω και σας παρακαλώ θερμά να ζητήσετε από τον άγιο τις πρεσβείες του, είναι άμεσες! Όλοι όσοι μας ακούτε τώρα, όλοι όσοι δεν μπορείτε να είστε εδώ λόγω της πανδημίας, όλοι όσοι είστε ασθενείς στο κρεβάτι του πόνου, όλοι όσοι είστε εμπερίστατοι, όλοι όσοι πονάτε και υποφέρετε, παρακαλέστε απόψε, τούτη την ώρα, τον άγιο Πορφύριο! Οι προσευχές μας θα ενωθούν!

Πονάει η καρδιά μου να βλέπω τις θέσεις που θα βρισκόσασταν απόψε κενές. Πονάει η καρδιά μου να μην βλέπω τα πρόσωπά σας. Πονάει η καρδιά μου γιατί δεν μπορείτε να κοινωνήσετε των Αχράντων Μυστηρίων, του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου μας. Πώς να εκφράσει ένας επίσκοπος τον πόνο του γι’ αυτή την δοκιμασία;

Μόνο υπομονή και πίστη μπορούμε να έχουμε για να ξεπεράσουμε την δοκιμασία η οποία έρχεται να αυξήσει τις πνευματικές μας δυνάμεις για να προχωρούμε συνεχώς μέσα στο αγώνα της ζωής. Έτσι είναι η ζωή, γεμάτη πειρασμούς και εμπόδια. Κι ο άγιος Πορφύριος είχε να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες στην διακονία του μέσα στην Εκκλησία. Αλλά η αγάπη του Χριστού που πάντα είχε μέσα του, έκανε την καρδιά του να σφύζει από αγάπη για τον πλησίον. Έκανε την καρδιά του να γεμίζει από τον Χριστό και να μην αφήνει χώρο σε τίποτε άλλο.

Αυτό είναι το μήνυμα που απόψε μας δίνει ο άγιος των ημερών μας, ο άγιος Πορφύριος, απόψε σε μια βραδιά με κλειστούς ναούς και με έναν αόρατο ιό να απειλεί την ζωή μας, το δώρο του Θεού. Γεμίστε τους εαυτούς σας, τις υπάρξεις σας με Χριστό! Μη δίνετε χώρο στην πονηριά να μπει μέσα σας και να σας χαρακτηρίσει. Να αφήσουμε ελευθερία στον Χριστό να μπει μέσα μας και να μας μορφώσει! Είμαστε ναοί του ζώντος Θεού, δεν φοβόμαστε τίποτε!

Αλλά μαζί με αυτή την ανυπέρβλητη αναστάσιμη πίστη, ο Θεός μάς έδωσε και μυαλό και λογική. Να βάλουμε όλοι το μυαλό μας να δουλεύει μαζί με την καρδιά μας. Έτσι έκανε και ο άγιος Πορφύριος. Να προσευχόμαστε καρδιακά και συμπεριφερόμαστε λογικά, είναι θείο δώρο και η πίστη και η λογική.

Και πάνω απ’ όλα ας αφήσουμε τον Χριστό να μπει στις καρδιές για να μοιάσουν με την καρδιά του αγίου Πορφυρίου».https://www.youtube.com/embed/fJXjUBJuqVA?rel=0&fs=1&wmode=transparent

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia