Η «Κ» για τον Δήμαρχο Τρικκαίων: «Ο νέος είν’ ωραίος»

Τα θετικά δεδομένα για την υποψηφιότητα του Δημάρχου Τρικκαίων ως προέδρου της ΚΕΔΕ, υπενθυμίζει η «Καθημερινή» σε στήλη της. Η Αριστοτελία Πελώνη στο «Κονκλάβιο» της Παρασκευής 25 Οκτωβρίου 2019, σημειώνει για την υποψηφιότητα Παπαστεργίου με τον τίτλο «Ο νέος είν’ ωραίος»:
«είναι ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, νέος και με νέες ιδέες για τη διαχείριση απορριμμάτων, τον ψηφιακό  μετασχηματισμό και όχι μόνο». Και σχολιάζει «Θυμίζει πολύ τα ανοίγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο καινούργιο».
Ολόκληρο το άρθρο είναι το ακόλουθο:


Η μάχη για τον «νέο Πατούλη»

Η αλήθεια είναι ότι δεν θα είναι ακριβώς η μητέρα των μαχών. Κι αυτό διότι οι εκλογές –εθνικές και αυτοδιοικητικές– κρίθηκαν πρόσφατα. Εξ ου και φαντάζομαι ότι δεν είναι τυχαίο που η Ν.Δ. δημοσιοποίησε την πρόθεσή της το κόμμα να κατέβει στις εκλογές της ΚΕΔΕ (αναμένονται μέχρι το τέλος Νοεμβρίου) με ενιαίο ψηφοδέλτιο για τον «νέο Πατούλη». Προφανώς στο Μοσχάτο εκτιμούν ότι η νίκη της 7ης Ιουλίου και οι 100 πρώτες ημέρες δεν αφήνουν περιθώρια «αντάρτικων» και αποσχιστικών κινήσεων. Αντίθετα, ευνοούν την παραμονή στο «μαντρί», το οποίο επιδιώκει η υπεροχή που καταγράφηκε στις αυτοδιοικητικές να καταγραφεί και σε αυτή την κάλπη. 

Εκλέκτορες

Στις εκλογές ψηφίζει ένα εκλεκτορικό σώμα 500 και κάτι ανθρώπων σε ενιαίο ψηφοδέλτιο. Το σώμα των εκλεκτόρων απαρτίζεται από 300 εκλεγμένους δημάρχους καθώς και από δημοτικούς συμβούλους απ’ όλη την Ελλάδα. Το σώμα αυτό ψηφίζει το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ (31 μέλη, αλλά ο δήμαρχος Αθηναίων συμμετέχει ex officio, οπότε ψηφίζουν για 30 μέλη). Ο πρόεδρος, όμως, της ΚΕΔΕ εκλέγεται από το Δ.Σ. Εκεί είναι που κατεβαίνουν παρατάξεις – ψηφοδέλτια. Ο υποψήφιος, λοιπόν, που θα έχει τη μεγαλύτερη απήχηση και θα λάβει τις περισσότερες ψήφους και μέλη του Δ.Σ., είναι αυτός που θα αναδειχθεί πρόεδρος.

Ο νέος είν’ ωραίος

Δύο είναι τα πρόσωπα που έχουν εκφράσει επισήμως ενδιαφέρον –στο Μοσχάτο– για την προεδρία της ΚΕΔΕ. Και υποτίθεται πως έχουν συμφωνήσει για το ενιαίο ψηφοδέλτιο. Ομως, ποτέ δεν ξέρεις μέχρι την κάλπη… Αυτοί εκπροσωπούν δύο διαφορετικές σχολές και γενιές. Ο ένας είναι ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, νέος και με νέες ιδέες για τη διαχείριση απορριμμάτων, τον ψηφιακό  μετασχηματισμό και όχι μόνο. Θυμίζει πολύ τα ανοίγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο καινούργιο.

Ο παλιός είναι Ν.Δ.

Ο δεύτερος είναι ο Λάζαρος Κυρίζογλου. Εκλεγμένος δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης (πέντε-έξι φορές), είχε ενδιαφερθεί για την προεδρία της ΚΕΔΕ και στις προηγούμενες εκλογές. Πηγή μου περιέγραψε τον Κυρίζογλου ως την «καρδιά της Ν.Δ.». Σημειώνω, πάντως, ότι 200 εκ των δημάρχων έχουν εκλεγεί για πρώτη φορά, οπότε δεν μπορεί να προβλεφθεί η εκλογική συμπεριφορά τους.

…και παρατράγουδα

Με την ευκαιρία, μου λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη απειλείται με μια διάσπαση ενόψει των εκλογών στην ΚΕΔΕ: Ο Γιώργος Ιωακειμίδης, δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη «ζυμώνεται» για ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο θα μετέχουν και ανεξάρτητοι αλλά και πασοκογενείς, θεωρώντας μάλλον ότι μόνο με ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πιθανότητες να αυξήσει την επιρροή του. Συμπερασματικά: καλά ξεμπερδέματα. Σε όλους.

Και εδώ

https://www.kathimerini.gr/1048795/opinion/epikairothta/politikh/to-konklavio-251019

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia