«Η ντοπιολαλιά είναι πολιτισμός και όχι ντροπή»

Παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Φαρκαδόνας το βιβλίο της Αποστολίας Κυργιάκη που φέρει τον τίτλο«Τα Καραγκούνικα – Τσ’ Θκειαζμ τσ’ Φώτους»

Πιο κοντά στην ιστορία και στην τοπική παράδοση έφερε τους Φαρκαδόνιους, ο Σύλλογος Γυναικών Φαρκαδόνας. Ο δραστήριος Σύλλογος της περιοχής μας διοργάνωσε μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκε το βιβλίο της Αποστολίας Κυργιάκη που φέρει τον τίτλο«Τα Καραγκούνικα – Τσ’ Θκειαζμ τσ’ Φώτους».

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στο «καφέ contrast» στην κεντρική πλατεία της Φαρκαδόνας παρουσία πλήθους κόσμου και υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής. Για το βιβλίο μίλησαν η συγγραφέας κα Αποστολία Κυργιάκη, η οποία μίλησε για τα ερεθίσματα της συγγραφής του βιβλίου. Η ίδια ισχυρίστηκε πως η συγγραφή του βιβλίου, αποτελούσε μια αναγκαιότητα, ώστε η νεότερες γενιές να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές της τοπικής διαλέκτου των καραγκούνιδων, όπως φυσικά και στοιχεία της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Στόχος του βιβλίου είναι να βγούμε από τα κλισέ! Να μη θεωρούμε τις ντοπιολαλιές οπισθοδρόμηση, αμορφωσιά, «χωριατίλα», αλλά αυτό που πραγματικά είναι, εξέλιξη!» ανέφερε χαρακτηριστικά η συγγραφέας, δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα του πονήματος και συμπληρώνοντας πως «η ντοπιολαλιά είναι πολιτισμός και όχι ντροπή».

Για την ιδιαίτερη τιμή για την περιοχή της Φαρκαδόνας, αλλά και για το Σύλλογο, που αποδέχτηκε την πρόσκληση και επισκέφτηκε την κοινότητα για να παρουσιάσει το βιβλίο της η κα Κυργιάκη, μίλησε η πρόεδρος του Συλλόγου κα Δώρα Οικονομούλα. Αναφέρθηκε στο πλούσιο έργο του Συλλόγου, στο οποίο συγκαταλέγεται και η ανάδειξη της παράδοσης, των ηθών, εθίμων και της κληρονομιάς μας.

Εκτενή αναφορά στο βιβλίο έκανε κατά την παρουσίαση η συντοπίτισσα κα Φωτεινή Κουφογάζου. Έκανε λόγο για ένα ιδιαίτερα αξιόλογο βιβλίο, ιδιαίτερο, που πέραν των άλλων έρχεται να μας θυμίσει τη ντοπιολαλιά μας. Συνεχάρη την συγγραφέα για την προσπάθεια της, προτρέποντας να συνεχίσει το έργο της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Όστρια τον περασμένο χειμώνα. Αναφορικά με το βιβλίο, οι σελίδες του περιέχουν αυτοτελείς, σύντομες ιστορίες της καραγκούνικης… τρέλας, των παλαιότερων και των νεότερων χρόνων, που είτε έχει βιώσει η ίδια, είτε της έχουν αφηγηθεί μεγαλύτεροι, στην καραγκούνικη διάλεκτο! Ιστορίες βγαλμένες από τη ζωή, τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα των Καραγκούνηδων. Τα μηνύματα που απορρέουν από αυτές, πολλαπλά και ανεξάντλητα.

Η ιδέα για την έκδοση ενός βιβλίου με αυτό το περιεχόμενο, ξεκίνησε αφού είχε ήδη εμπνευστεί και δημιουργήσει τη σελίδα ARTista στο facebook και βλέποντας την απήχηση που είχαν οι κοινοποιήσεις αυτού του είδους. Μετά ο δρόμος ήταν μονόδρομος και η σκέψη να συγκεντρώσει κάπου όλα αυτά, ηθικά… εξαναγκάσιμη.

Ευχαριστούμε θερμά για τις όμορφες φωτογραφίες τον συνεργάτη, Αλέξανδρο Παπαδόπουλο.

KRINI LIVE

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia