“Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας”

Η 8η του Μάρτη μας δίνει την ευκαιρία να τονίσουμε και να χαιρετίσουμε τον σημαντικό, πολλαπλό ρόλο της γυναίκας.
Στην Ελλάδα της κρίσης, ο ρόλος της γυναίκας φωτίζεται, ακόμη περισσότερο.
Στην οικογένεια, η μητέρα δυναμώνει την οικογένεια, δίνοντας αγάπη και ασφάλεια. Στις μονογονεϊκές οικογένειες, εκεί που η μητέρα με τα παιδιά έμειναν πίσω, εκεί που η μητέρα ίσως να μην έχει καμία βοήθεια, η ίδια με αξιοθαύμαστη δύναμη, σε αντίξοες οικονομικά σήμερα συνθήκες, καταφέρνει και προχωρά με τα παιδιά της.
Μέσα στην οικογένεια είναι και οι γυναίκες της τρίτης ηλικίας, οι γιαγιάδες, που προσφέρουν από το υστέρημά τους βοήθεια, μια βοήθεια πολύτιμη μέσα στην κρίση.
Στην εργασία, η γυναίκα ήταν πάντα μάχιμη. Στη διάρκεια της κρίσης, όμως, η ίδια αντιμετωπίζει περισσότερες προκλήσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις, που ο σύζυγος βρέθηκε άνεργος και η γυναίκα, τότε, εργάστηκε για δυο, παίρνοντας τη ζωή και την τύχη ολόκληρης της οικογένειας στα χέρια της.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα γυναικών, κάθε ηλικίας, με ήθος και δύναμη, στην επιστήμη, στην τέχνη, στις επιχειρήσεις, στην πολιτική, στο εμπόριο, στη μισθωτή εργασία, στη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Το να υπογραμμίζουμε όλα αυτά, είναι κάτι πολύ σημαντικό.
Το πιο σημαντικό, όμως, από όλα, είναι ο συνεχής μας αγώνας για την ισότητα. Παρ’ ότι, η γυναίκα έδωσε πολλούς αγώνες για την ισότητα και σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε όλα τα επίπεδα, η ζωή αποδεικνύει ότι η ισότητα δεν είναι πάντα δεδομένη.
Η βία σε βάρος γυναικών, δυστυχώς, υφίσταται. Η ενδοοικογενειακή βία, με θύματα τις γυναίκες, δυστυχώς, υφίσταται.
Ταυτόχρονα, στον χώρο εργασίας, πολλές φορές υπάρχουν άνισες αμοιβές, ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα, σε βάρος της γυναίκας.
Η ισότητα είναι ένας στόχος διαρκής. Πρέπει άγρυπνα να πολεμάμε τη διάκριση και τη βία. Η ισότητα, η αξιοκρατία και η ασφάλεια όλων είναι προϋποθέσεις για την ευημερία της κοινωνίας.”

Θανάσης Λιούτας

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia