Η ACT4V –ΕΝ ΔΡΑΣΗ για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Η σημερινή ημέρα είναι μια ημέρα επαγρύπνησης και στήριξης προς όσες γυναίκες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να μιλήσουν και για όσες μίλησαν και έχουν πια ελευθερωθεί από τα κακοποιητικά δεσμά. Είναι όμως και μια ημέρα μνήμης για όσες δολοφονήθηκαν και απουσιάζουν.

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά, δημιουργώντας για την περίοδο της πανδημίας και του εγκλεισμού ένα τρομακτικό, αρνητικό ρεκόρ υποθέσεων άσκησης βίας και κακοποίησης, σωματικής, ψυχικής και λεκτικής, εντός ή και εκτός της οικογενειακής εστίας καθώς και γυναικοκτονιών οι οποίες προέρχονται ως αποτέλεσμα άσκησης αυτής της βίας. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μόνον τη τελευταία διετία 2020 – 2022 καταγράφηκαν περισσότερα από 11.000 θύματα ενδοοικογενειακής βίας ενώ οι γυναικοκτονίες έχουν ξεπεράσει τις 35.

Τα δεδομένα αυτά είναι αποκαρδιωτικά.

Το τέλος αυτής της χρονιάς μας βρίσκει και πάλι λιγότερες.

Προς όλες τις γυναίκες που θα διαβάσουν το κάλεσμά μας λέμε το εξής: ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΕΣ και ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΜΟΝΕΣ που βιώνουν αυτή την αγριότητα.

Πράξεις όπως το να ελέγχεις τη ζωή μιας γυναικάς, να της προκαλείς συναισθήματα άγχους, φόβου και πανικού, να της ασκείς ψυχολογική κακοποίηση με διάφορους τρόπους, να βιαιοπραγείς σε βάρος της, να της αποστερείς τους οικονομικούς της πόρους, να την αναγκάζεις να μην εργαστεί, να απειλείς την ίδια και πολλές φορές και τα παιδιά σας, να εκμεταλλεύεσαι τη τυχόν ανυπαρξία συγγενικού ή φιλικού περίγυρου και να την χειραγωγείς ή να την υποχρεώνεις να σε υπακούει τυφλά, να τη σκοτώνεις ή να επιχειρείς να τη σκοτώσεις, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ.

            Η κακοποίηση σε βάρος των γυναικών έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις ενώ όσα ακούμε από τους θύτες ως αιτίες εκδήλωσης της βίαιης συμπεριφοράς τους δεν είναι πια αρκετά για να μας πείσουν. Η μαχητική διεκδίκηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σου, όπως το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα στη ζωή, σε μια ασφαλή και αυτόβουλη ζωή είναι πιο επιτακτική και αναγκαία από ποτέ, ανεξαρτήτως της ηλικίας, της εθνικότητας, της τάξης και της θρησκείας σου και είμαστε εδώ για να σε στηρίξουμε, να σε βοηθήσουμε να ξεφύγεις, να παλέψουμε μαζί σου. Προσπάθησε να ακούσεις τις πράξεις του γιατί αυτές μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια του. Έχεις κάθε δικαίωμα να ζήσεις μια ζωή γεμάτη ασφάλεια και αληθινή αγάπη, μια ζωή χωρίς να νιώθεις τρομοκρατημένη, πληγωμένη και ανήμπορη.

            Τέλος, απευθυνόμαστε σε όσους δεν είναι θύματα, θέλοντας  να πούμε  ότι μπορούν και αυτοί να βοηθήσουν. Η ανοχή μας πρέπει να είναι μηδενική απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Αν γνωρίζεις κάποια γυναίκα θύμα βίας μπορείς να τη βοηθήσεις καλώντας στο 15900. Η υποστήριξη και η βοήθεια όλων μας είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να σπάσει επιτέλους το απόστημα της βίας κατά των γυναικών.

                                                                            Η ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ACT4V –ΕΝ ΔΡΑΣΗ

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia