Ιερά αγρυπνία για τον Άγιο Φανούριο στο Μεγάλο Κεφαλόβρυσο Τρικάλων

Πανηγυρικός εσπερινός και κατανυκτική ιερά αγρυπνία τελέστηκε χθες στο Μεγάλο Κεφαλόβρυσο προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου. Ο νέος εφημέριος ιερέας π. Χρήστος Γιώτας και οι ενορίτες του χωριού όπως κάθε χρόνο τίμησαν την εορτή του Αγίου με τις καθιερωμένες Φανουρόπιτες που διαβάστηκαν τόσο στον εσπερινό, όσο και στο τέλος της αγρυπνίας.

Η αγρυπνία τελέστηκε αυτή τη φορά στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, καθώς ο κεντρικός ναός του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης παραμένει κλειστός εξαιτίας των ζημιών του σεισμού του περασμένου Μαρτίου. Οι πιστοί παρευρέθηκαν τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού.

Λίγα λόγια για τον Άγιο Φανούριο και την παράδοση της φανουρόπιτας.

Ο Άγιος Φανούριος είναι γνωστός για τα θαύματα του. Τι γνωρίζουμε όμως για τον Άγιο; Σύμφωνα με το Βήμα της Ορθοδοξίας ο Φανούριος ήταν αξιωματούχος στρατιώτης του ρωμαϊκού στρατού, ο οποίος ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και αρνήθηκε να κάνει δημόσια θυσία στα είδωλα, ονομάζοντας ως «δαιμονικούς θεούς». Αφού συνελήφθη και ομολόγησε την πίστη του στον αληθινό Τριαδικό Θεό, βασανίστηκε για να συνετιστεί. Υπέστει βαριά βασανιστήρια, αλλά εκείνος δοξολογούσε τον Κύριο και έτσι μαρτύρησε εις το όνομα Του Πατρός, Του Υιού και Του Αγίου Πνεύματος. Τιμούμε την μνήμη του στις 27 Αυγούστου.

Η Φανουρόπιτα μπορεί να μοιράζεται στην γιορτή του Αγίου Φανουρίου, άλλα φτιάχνεται στην πραγματικότητα για την συγχώρεση της ψυχής της μητέρας του Αγίου Φανουρίου. Η οποία μετά τον θάνατο της πήγε στην κόλαση καθώς δεν έδειξε μεταμέλεια για τις αμαρτίες και την σκληρότητα της. Έτσι ο Άγιος παρακάλεσε να μην φτιάχνουν τίποτα στο όνομα του αλλά μόνο για την συγχώρεση της ψυχής της μητέρας του.

Ας έχουμε την ευλογία του και ας μας φανερώνει την αγάπη στις καρδιές μας!

Ἀπολυτίκιον
(Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.)

Ουράνιον εφύμνιον εν γή τελείται λαμπρώς,
επίγειον πανήγυριν, νύν εορτάζει φαιδρώς,
Αγγέλων πολίτευμα, άνωθεν υμνωδίαις ευφημούσιν τους άθλους,
κάτωθεν Εκκλησία, την ουράνιον δόξαν,
ην εύρες πόνοις και άθλοις, τοις σοίς Φανούριε ένδοξε.

Γεωργία Τσιασιώτη

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia