ΚΑΡΚΑΤΖΑΛΙΑ ΓΟΡΓΟΓΥΡΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ. (φωτ.)

Το διαχρονικό έθιμο΄΄Καρκατζάλια΄΄ που συνεχίζεται εδώ και χρόνια στο Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι Τρικάλων έχει βαθιές ρίζες και χάνεται στα βάθη των περασμένων αιώνων.

Η προετοιμασία των Καρκατζαλαίων δεν είναι απλή υπόθεση και ξεκινάει αρχές Δεκεμβρίου όταν αυτοί που θα λάβουν μέρος αρχίζουν την ιεροτελεστία της προετοιμασίας, βασικά να ελέγξουν τον εξοπλισμό ο οποίος αποτελείτε από: Κάπες, Κουδούνες, Κυπριά, Μάσκες, Μπουραζάνια, και Κοσιές, και κορυφώνεται την ημέρα της πρωτοχρονιάς.


Υπάρχει μια ομάδα νέων που θυσιάζουν χρόνο και χρήμα προκειμένου ο εξοπλισμός κάθε χρόνο να ανανεώνεται, αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που προσπαθούν να διατηρήσουν το έθιμο. Το μόνο πρόβλημα είναι πως οι παλιοσειρές δεν ανανεώνονται με τους ίδιους ρυθμούς από τους νεώτερους λόγω υπογεννητικότητας.
Το προηγούμενο βράδυ, δηλαδή παραμονή πρωτοχρονιάς, είναι βασική προυπόθεση όλοι, όσοι θα συμμετέχουν στην εκδήλωση να συγκεντρωθούν σε κάποιον χώρο, όλοι μαζί, γιατί αυτό έχει να κάνει με την ψυχολογία της παρέας και με το τελετούργικό. Εκεί τους επισκέπτονται τα πνεύματα των παλιών καρκατζαλαίων, τους δίνουν την ευχή τους, και αφού με τον δικό τους τρόπο ελέγξουν τον εξοπλισμό και το κλίμα της παρέας αναχωρούν με συγκίνηση που αυτοί τώρα πια δεν μπορούν να συμμετέχουν και απλώς παρακολουθούν τα δρώμενα από ψηλά. Ανάμεσα στους νέους καρκατζαλαίους που θα λάβουν μέρος είναι πολλές φορές παιδιά τους και εγγόνια τους.


Για όποιον δεν έχει πάει καρκάτζαλος στο Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι δεν μπορεί να καταλάβει τον πόνο όλων αυτών, που είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω αναχωρήσεως από τον μάταιο τούτο κόσμο, δεν μπορούν πια να είναι ενεργά μέλη. Μιλάμε για μεγάλη πίκρα. Πιο παλιά η κοσιά ήταν αληθινή, τα τελευταία χρόνια αντικαταστάθηκε από ξύλινο σπαθί το οποίο επιμελείται ο μέγιστος ξυλογλύπτης Φειδίας, που διαμένει πλέον εκεί ως εσωτερικός ερωτικός μετανάστης!! Πιο παλιά τους λέγαμε σώγαμπρους!!!!! Ο υπόλοιπος εξοπλισμός παραμένει ο ίδιος.


Όλη αυτή η διαδικασία έχει μια ιεροτελεστία που περνάει από γενιά σε γενιά, ως επικεφαλής είναι αποδεκτός ο πιο παλιός καρκάτζαλος ο οποίος είναι και ο άτυπος αρχηγός ίσος μεταξύ ίσων. Είναι όπως ο μάγος της φυλής των Ινδιάνων. Φανερώνουν δε με την παρουσία τους, τους καλικάτζαρους που κατά την περίοδο των Χριστουγέννων για να περιπαίξουν με τους ανθρώπους ανέβαιναν πάνω στη γη και κατέβαιναν πάλι στα έγκατα της γης την ημέρα, που φέρνει γύρω ο παπάς, με τον σταυρό πριν τα Φώτα.


Όλοι οι χωριανοί, και όχι μόνο, όπως π.χ. φέτος που στην εκδήλωση θα παραστεί και η βαπτιστήρα του Επικούρειου Πέπου με την οικογένειά της, και πολλοί ακόμα επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα γιατί το έθιμο έχει ξεπεράσει πλέον τα σύνορα του νομού και όλοι περιμένουν με την άφιξη του νέου έτους τον ερχομό των Καρκατζαλαίων για το καλή τύχη και καλή υγεία στην καινούρια χρονιά που έρχεται.
Οι νυκοκυραίοι, τιμής ένεκεν για το καλό του χρόνου θα τους κεράσουν κάτι, να πιουν και να φάνε και όποιος έχει την ευχαρίστηση τους δίνει και χρήματα τα οποία συλλέγει ο ταμίας για τις όποιες ανάγκες αγοράς εξοπλισμού χρειαστεί για την επόμενη χρονιά.


Κατά τη 13:00 αφού έχουν επισκεφθεί σχεδόν όλα τα σπίτια θα επιστρέψουν στην πλατεία του χωριού όπου εντωμεταξύ έχουν μαζευτεί όλοι οι χωριανοί και οι επισκέπτες κι εκεί γίνεται το καθιερωμένο γλέντι προς τιμήν των Καρκατζαλαίων, των χορηγών και των επισκεπτών.
Το φετινό έθιμο θα εμπλουτισθεί από τον 4 μέτρα ξυλόγλυπτο καρκάτζαλο που φιλοτέχνησε ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Άγγελος Πατσιατζής, και είναι το πρώτο ξυλόγλυπτο στην Ευρώπη που παρουσιάζει ένα πιστό αντίγραφο ενός καρκάτζαλου. Ο εν λόγο Καρκάτζαλος έχει μεταφερθεί στην πλατεία του χωριού και πάρα πολλοί επισκέπτες θα έχουν τη χαρά να δουν από κοντά αυτό το κορυφαίο-καταπληκτικό ξυλόγλυπτο.
Αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε το Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι στα Τρίκαλα για να θαυμάσετε αυτό το έργο τέχνης, τους Καρκατζαλαίους, την φιλοξενία των κατοίκων, και κυρίως το Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι.
ΥΓ. Βάλε το ΜκΠ Γοργογύρι στην ζωή σου, και θα νιώσεις τη χαρά να σε πλημμυρίζει.
Ευχαριστούμε όλους εσάς που θα επισκεφθείτε αυτό το μαγικό και μοναδικό χωριό
΄΄όπου η αγάπη φύτρωσε, όπου ανθεί η φιλία,
΄΄όπου της φύσης γίνεται γιορτάσι, πανηγύρι,
΄΄εδώ ‘ναι τ’ όμορφο χωριό, είναι το Γοργογύρι.’’
Επιμέλεια κειμένου: ένας Γοργογυραίος.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia