Καταβούτας: «Λαογραφικό, ικανοποίηση για την ολοκλήρωση ενός έργου πολλών κατασκευαστικών λεπτομερειών»

Για τις εργασίες συντήρησης του σημαντικού κτηρίου του 19ου αιώνα που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων, επί της οδού Γαριβάλδη, αναφέρθηκε στο trikalafocus, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων Γιώργος Καταβούτας:

«Ολοκληρώσαμε πρόσφατα ένα έργο πραγματικά εξαίρετο,σίγουρα ιδιαίτερο,πολλών κατασκευαστικών λεπτομερειών
Πρόκειται για το Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων το διατηρητέο κτίριο επί της οδού Γαριβάλδη κατασκευασθέν το 19ο αιώνα
Το 1978 το ακίνητο χαρακτηρίστηκε ως έργο τεχνης ως ένα χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικού κτηρίου του βορειοελλαδικού χώρου.


Αποτελεί ίσως το μοναδικό κτήριο της πόλης των Τρικάλων κατασκευασμένο με εμφανή λιθοδομή και ψαμμίτη.
Με την πάροδο του χρόνου, είχαν προκληθεί αρκετές φθορές κυρίως στο εσωτερικό του,οι οποίες έχρηζαν άμεσης αποκατάστασης.
Μετά από εκτενή μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου άρχισε η συντήρησή του σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων.


Οι εργασίες του έργου χρηματοδοτούμενες εξ ολοκλήρου από το Πράσινο Ταμείο και με Ανάδοχο την εταιρεία «Α. Λίτου – Γ. Γκέκας» , αφορούσαν κυρίως, στην συντήρηση της υφιστάμενης στέγης, στον καθαρισμό και τον χρωματισμό εξωτερικών τοίχων κιγκλιδωμάτων και ανοιγμάτων, στην συντήρηση των εσωτερικών ξύλινων δαπέδων, της ξύλινης σκάλας και των επιχρισμάτων της οροφής καθώς και τις απαραίτητες Η/Μ εργασίες για φωτισμό, θέρμανση, ψύξη και πυροπροστασία.


Επίσης, κατόπιν μελέτης συντήρησης, έγινε καθαρισμός και συντήρηση της εξωτερικής λιθοδομής , συντήρηση και ανάδειξη των δύο επιβλητικών τόξων στην κύρια είσοδο του κτιρίου και μερική ανάδειξη του ζωγραφικού διακόσμου μετά από διερευνητικές τομές που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους , αποτυπώθηκαν και συντηρήθηκαν τμήματα διακοσμητικών μοτίβων τοίχων όπως και ιδιαίτερων αραβουργημάτων σε εσοχές, με στόχο την ανάδειξή τους.


Την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου παραδόθηκε από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών , προς χρήση στη Δ/νση Πολιτισμού και από το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 το πανέμορφο κτίσμα υποδέχεται επισκέπτες/τριες από τα Τρίκαλα και όλη τη χώρα ενώ αυτό το Σάββατο 17/12 πραγματοποιείται η πρώτη έκθεση σε ακόμη έναν νεο χώρο τέχνης και πολιτισμού για το Δήμο μας.»

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia