Κινητοποίηση εργαζομένων στο Γ.Ν. Τρικάλων κατά των απολύσεων και των αναστολών (βίντεο)

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προκαλούν οι πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις, που, συνεχίζοντας την επικίνδυνη πολιτική της «ατομικής ευθύνης», μετατρέπουν τον εμβολιασμό από αναγκαίο όπλο για την αντιμετώπιση της επιδημίας σε εργαλείο για την ενίσχυση των εκβιασμών για αναστολές εργασίας και απολύσεις.

Εμβολιασμός «Όπλο» στα χέρια της επιστήμης για την ανάσχεση της πανδημίας και όχι «όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης για μείωση μισθολογικού κόστους – διεύρυνση ελαστικών εργασιακών σχέσεων – απολύσεις και αποθέωση της ατομικής ευθύνης!!!

Η απόφαση του Υπουργείου Υγείας για αναστολή των αδειών όλου του υγειονομικού προσωπικού των δημόσιων μονάδων είναι κυνική ομολογία της τραγικής υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας και απόδειξη ότι η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας το μέτρο της υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς, θέλει να διχάσει το λαό για να κρύψει την εγκληματική της πολιτική. Να ανασταλούν τώρα τα απαράδεκτα μέτρα των απολύσεων και των αναστολών από την εργασία και την άδεια των υγειονομικών.

Την ίδια στιγμή που οι ασφαλιστικές εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη αυξήθηκαν κατά 219 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση αναγκάζει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και φοιτητές να γίνονται πελάτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, εξασφαλίζοντας στους ιδιοκτήτες τους πρόσθετα κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων.

Η νέα αυτή προκλητική πριμοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων προστίθεται στα κέρδη που έχουν ήδη αποκομίσει από την κερδοσκοπία στα τεστ για SARS-CoV-2., τη χρυσοπληρωμένη «ενοικίαση» κλινών ΜΕΘ και απλής νοσηλείας αλλά και τη συνεχιζόμενη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε νοσοκομεία «μιας νόσου».

  • Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα Του Γ.Ν.Τ.  όπου ΕΝΑΣ μεγάλος αριθμός ασθενών  του νομού μας, είναι σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση. Αναγκάζονται ή να συνεχίσουν να υποφέρουν και να κινδυνεύουν από πιθανές επιπλοκές ή να  χρυσοπληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα.

Ακόμη πιο προκλητικό είναι το γεγονός ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις δεν περιελάμβαναν ούτε ένα μέτρο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε μαζικούς εργασιακούς χώρους, όπου έχουν καταγραφεί εκατοντάδες κρούσματα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα σε εργασιακούς χώρους στο Εμπόριο, Εστίαση και Βιομηχανίες στο νομό μας. 

Αν και καταγράφεται συνεχή αύξηση των εισαγωγών ασθενών και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, ο υπουργός υγείας δεν είπε κουβέντα για την ανάγκη άμεσης στελέχωση των μονάδων υγείας, που έκλεισαν με τα Μνημόνια, και την αξιοποίηση τους για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19, ούτε βέβαια για την αναγκαία επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας για να ενταχθούν σε ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Δεν είπε ούτε κουβέντα για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, αν και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι το δημόσιο σύστημα υγείας «πιέζεται», την ίδια στιγμή, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 654 εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια της επιδημίας (από 77532 τον Μάρτιο 2020 σε 76878 το Μάιο 2021)

  • Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο Γ.Ν.ΤΡ., όπου αν και παραμένουν κενές πάνω από 130 οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων, δεν έχει προχωρήσει ούτε η προκήρυξη θέσεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωση των ΜΕΘ ενώ παράλληλα εργάζοντε Νοσηλευτές με προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ- Περιφέρειας ως Ειδικότητας  Νοσηλευτές με 18 μήνες, δεν έχει εγκριθεί ούτε μία πρόσληψη.
  • Παραμένει να μην λειτουργεί η  Πνευμονολογική κλινικής, όπου 3 ειδικευμένοι γιατροί έχουν την ευθύνη για δεκάδες ασθενείς (COVID και μη) και οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις Α και Β Παθολογικές κλινικές και τις ΜΕΘ του νοσοκομείου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λειτουργία της ΜΕΘ COVID που λειτουργεί με 5 ΜΟΝΟ κλίνες.
  • Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου(π.χ Ουρολογική – Χειρουργική, Μαιευτική – Γυναικολογική, Αιμοδοσία, Ακτινοδιαγνωστικό, τραυματιοφορείς), οι συγχωνεύσεις κλινικών όπως Ουρολογικής-Οφθαλμολογικής, που θα χειροτερέψουν, αν απολυθούν οι πάνω από 130 συμβασιούχοι εργαζόμενους που λήγουν οι συμβάσεις τους μέσα στο 2021.(Τέλος Οκτώβρη ως τέλος Δεκέμβρη) . Παραμένουν να είναι κλειστές οι κλινικές όπως ΩΡΛ-Ψυχιατρική-Γαστρεντερολογική που είναι και στον Οργανισμό του Νοσοκομείου.

Αντίστοιχα, στα Κέντρο Υγείας η λογική της  ¨ατομικής ευθύνης¨  με τη λογική «κόστους – οφέλους» στην Υγεία,  στερεί από το λαό μας  την όποια θωράκιση της ΠΦΥ απέναντι στην πανδημία.

  • Χαρακτηριστικό παράδειγμα  η λειτουργία των 4 Κ.Υ. του νομού μας των οποίων έχει απαξιωθεί λόγο των χρόνιων πολιτικών υποχρηματοδότησης στην λογική του κόστους- οφέλους. Τεράστια είναι τα κενά σε οργανικές θέσεις ιατρών όλων των ειδικοτήτων.
  • Ταυτόχρονα το ίδιο προσωπικό καλύπτει με μετακινήσεις αρκετές από τις εφημερίες του ΤΕΠ του νοσοκομείου αλλά και τα εμβολιαστικά κέντρα. Τα Κ.Υ. επίσης  δεν διαθέτουν αυτόνομα μικροβιολογικά εργαστήρια καθώς αυτά έχουν μετατραπεί σε αιμοληπτήρια τα οποία στέλνουν τα δείγματα στο Κ.Υ Πόλης Τρικάλων(πρώην ΠΕΔΥ), με τα αποτελέσματα να επιστρέφουν στο κάθε Κ.Υ. σε μία εβδομάδα.
  • Αντίστοιχο μεγάλο πρόβλημα είναι με τα ακτινολογικά εργαστήρια και των 3 Κ.Υ.του νομού  που για μια απλή ακτινογραφία αναγκάζονται να πηγαίνουν στο ΓΝ Τρικάλων ή και Λάρισας.

Μέσα σε αυτό το κοινωνικό πλαίσιο λοιπόν, εμβολιαστήκαμε πρώτοι οι υγειονομικοί, δείχνοντας πρώτοι το παράδειγμα και χωρίς καμία ουσιαστική επιστημονική ενημέρωση από τις επιτροπές λοιμώξεων που τα μέλη τους στα νοσοκομεία μετρώνται στα δάχτυλα του 1 χεριού. Τα ποσοστά εμβολιασμού πλέον αγγίζουν το 95% στους γιατρούς και >90% στους νοσηλευτές.

Το εμβόλιο, δώρο της επιστήμης στην ανθρωπότητα, αποτελεί εμπόρευμα στα χέρια των φαρμακευτικών κολοσσών και εργαλείο γεωπολιτικών ανταγωνισμών. Εκχυδαϊζεται σε μέσο διχόνοιας των εργαζομένων, κοινωνικού αυτοματισμού, φόβου, επιβολής κυρώσεων και  απώλειας της εργασίας. 

            Οι μαχόμενοι υγειονομικοί έχουμε από την πρώτη στιγμή ταχθεί απερίφραστα υπέρ του μαζικού – καθολικού εμβολιασμού των υγειονομικών και όλου του πληθυσμού. 

Λέμε ΟΧΙ στο διαχωρισμό των εργαζομένων.  

Κατάργηση όλων των διατάξεων που με πρόσχημα την ανάγκη για καθολικό εμβολιασμό οδηγούν σε ποινές, στέρηση μισθού και απολύσεις.

Να μην περάσουν τα σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις, επέκταση των ΣΔΙΤ και συγχωνεύσεις μονάδων υγείας.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ την επιβολή του «ποινολογίου», την αναστολής καθηκόντων – στέρησης μισθού – απόλυσης στους συναδέλφους μας.

Στεκόμαστε ενωμένοι, με αλληλεγγύη – δίνουμε απάντηση στους ανορθολογισμούς, αλλά & στον κοινωνικό αυτοματισμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Καταγγέλλουμε στο σωματείο μας οποιαδήποτε απόπειρα πίεσης και εξαναγκασμού απ’ όπου κι αν προέρχεται. 

Απέναντι στην πολιτική που μεγαλώνει τον κίνδυνο για την υγεία μας από την επιδημία και ταυτόχρονα την αξιοποιεί για να ενισχύσει την επιχειρηματική κερδοφορία – επιβεβαιώνοντας ότι απέναντι μας έχουμε, πρώτα από όλα, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους σε Υγεία, Πρόνοια και Ασφάλιση – χρειάζεται να δυναμώσει ο κοινός αγώνας των υγειονομικών μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους..

Βάσω Μπακάση Νοσηλεύτρια, εκ μέρους της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ των Εργαζομένων του Γ.Ν.Τρικάλων & Κ.Υ.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia