Κινητοποίηση σωματείων χθες βράδυ στα Τρίκαλα


( για Άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας
(Ενάντια στο νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό
που περικόπτει δαπάνες για υγεία-πρόνοια εν μέσω πανδημίας

Παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε χθες βράδυ στα Τρίκαλα, με μαχητικότητα πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση για μέτρα ,έστω και τώρα, για την προστασία της υγείας του λαού ,για να σωθούν ανθρώπινες ζωές! Με ταυτόχρονη καταδίκη του νέου κρατικού προϋπολογισμού , που περικόπτει δαπάνες για υγεία-πρόνοια εν μέσω πανδημίας και δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις ζωές των εργαζομένων.


Την κινητοποίηση οργάνωσαν εργατικά σωματεία με τη συμμετοχή της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου-Κέντρων Υγείας Τρικάλων (ΕΙΝΚΥΤ) και των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων Τρικάλων ( Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Πολιτικών Υπαλλήλων , ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) , ΟΑΕΕ ΤΣΑ & ΟΑΕ ΤΑΕ)

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Ασκληπιού ( στην πλατεία Ρήγα Φεραίου) με παρεμβάσεις-ομιλίες από τους Βάιο Τάσιο, πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών ΓΝΤ και Κέντρων Υγείας,  Γιώργο Λιατίφη, πρόεδρο του Συνδικάτου Γάλακτος -Τροφίμων-Ποτών και τον Στέφανο Γκοτζιά, εκπρόσωπο του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ.
Ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών Βάιος Τάσιος ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του:
«Από το Μάρτη του 2020 έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πολλές φορές, όμως τώρα πρέπει να χτυπήσουμε καμπάνες! Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι! Η ζωή μας καταπατάται απ’ τη βαρβαρότητα των εξελίξεων! Καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων covid-19, εκτόξευση θανάτων και διασωληνωμένων.(πχ στις 2 Δεκέμβρη ο αριθμός των εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένων βαρέως πασχόντων μηχανικά αεριζόμενων ασθενών στη λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ ήταν πανελλαδικά 172 άνθρωποι , στα Τρίκαλα 8 άνθρωποι , ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων(ΓΝΤ) νοσηλεύονται άλλοι 12 στη ΜΕΘ και περίπου 80 στις κλινικές covid.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, στην καρδιά της πανδημίας, στην κορύφωση του 4ου κύματος με τα νοσοκομεία φρακαρισμένα και το λιγοστό προσωπικό κατάκοπο, συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη πολιτική που μας έφτασε ως εδώ. Συνεχίζει να επενδύει στο δόγμα υγεία – ατομική ευθύνη και στον κοινωνικό αυτοματισμό, στοχοποιώντας αυτή τη φορά, μετά την “ανεύθυνη νεολαία” και τους υγειονομικούς, τους 60αρηδες ως υπαίτιους για το χάλι του δημόσιου συστήματος υγείας. Συνεχίζει να αξιοποιεί το εμβόλιο ως μέσο κοινωνικού κανιβαλισμού και επιβολής αντιδραστικών μέτρων. Συνεχίζει την πολιτική των περικοπών, μειώνοντας την κρατική χρηματοδότηση το 2022 για τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας κατά 279 εκ. Την ίδια στιγμή που οι ασφαλιστικές εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη αυξήθηκαν κατά 219 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση αποκλείει εκατοντάδες χιλιάδες ανεμβολίαστους από την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες υγείας για την διενέργεια δωρεάν διαγνωστικού ελέγχου για SARS-CoV-2 και τους αναγκάζει να γίνονται πελάτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.
Είναι πρόκληση την ώρα που μετράμε χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, εκατοντάδες διασωληνωμένους, η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία  να μειώνεται κατά 450 εκατ.ευρώ. Αντίθετα, τα «δωράκια» στους φαρμακοβιομηχάνους και γενικότερα τους επιχειρηματικούς ομίλους θα φτάσουν τα 1,2 δισ. ευρώ.
Απαιτούμε εδώ και Τώρα : Άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με επείγουσες προσλήψεις και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, με γενναία αύξηση των δαπανών για να ενισχυθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα, με στοχευμένη ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων και να γίνεται δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον κορονοϊό σε όλο το λαό. Να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας των εργαζομένων στις μονάδες υγείας και πρόνοιας
Να επιταχθούν οι ιδιωτικές δομές υγείας, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών και με μισθοδοσία του προσωπικού από το κράτος . Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία και τις σχολές.»
Ο Γιώργος Λιατίφης στην παρέμβασή του τόνισε: «Μπροστά στη νέα επίθεση που εξαπολύεται, πλάι στους ήδη τσακισμένους μισθούς και στις συντάξεις,στη τζάμπα εργασία, στο 10ωρο, στην απελευθέρωση της Κυριακής αργίας, στο τζογάρισμα των συντάξεων, έρχεται επιπρόσθετα ο προϋπολογισμός και ναρκοθετεί τη νέα χρονιά με νέες μειώσεις στις δαπάνες για τη δημόσια υγεία, την πρόνοια και την κοινωνική ασφάλιση, τις κοινωνικές παροχές . Μπορεί να καιγόμαστε το καλοκαίρι, να πνιγόμαστε το χειμώνα, να είμαστε ανυπεράσπιστοισε κάθε σεισμό, μπορεί τώρα και εν όψη γιορτών σε χιλιάδες λαϊκά σπίτια να μη μπει μισθός, μπορεί να μην έχουν ρεύμα ή να σκεπτόμαστε το δυσβάστακτο κόστος για τη θέρμανση όταν το κρύο θα θερίζει, μπορεί μέσα σε συνθήκες πανδημίας η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να υποστελεχώνεται και να υπονομεύεται… όμως όλα αυτά θεωρούνται «ανάπτυξη»!Το μόνο που αυξάνεται σε αυτόν τον προϋπολογισμό είναι οι πολεμικές δαπάνες γιατην εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ – ΕΕ, οι επιδοτήσεις και η χρηματοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου. Αυξάνονται οιδαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα κατά 530 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 3,5 δισ.€και συνολικά στα 7,5 δισ.€ με τα 4 δισ. € που δίνει η Ελλάδα κάθε χρόνο στο ΝΑΤΟ.Οι εργαζόμενοι θα κληθούμε να πληρώσουμε το 95% των φόρων για να βγούνε τα“σπασμένα” από τις φοροαπαλλαγές και τις επιδοτήσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις, πουαύξησαν περαιτέρω τα ελλείμματα και το χρέος. Την ίδια στιγμή μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρηματικών κερδών στο 22% από το 24%. Τα επιδόματα για τουςανέργους κόβονται κατά 199 εκατ.€.
Δυναμώνουμε την πάλη μας και το σωματείο μας. Τώρα είναι ανάγκη συνολικά ναδιεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς μας, συλλογικές συμβάσεις, ώστε να μπορούμε να εργαζόμαστε και να ζούμε με αξιοπρέπεια. Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο ιάστημα έδωσαν θάρρος σε πολλούς εργαζόμενους. Σε μια σειρά χώρους, αναγκάστηκε η εργοδοσία να πάρει μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης εργασίας, για την ασφάλειακαι την υγεία στους χώρους δουλειάς. Να δυναμώσει η πάλη μέσα στους εργασιακούς χώρους, να ενισχυθεί το κύμα ανυπακοής σε αυτήν την πολιτική σε κάθε συνοικία, σε κάθε σχολειό και σχολή.»
Ενώ από την πλευρά του ο Στέφανος Γκότζιας τόνισε πως «οι συνταξιούχοι με τη δουλειά μας έχουμε πληρώσει για όλες τις ανάγκες των γηρατειών και τώρα μας τα περιορίζου ή ακόμη και μας τα κόβουν όλα. Η πανδημία δε σημαίνει αμνησία και απραξία για τους συνταξιούχους . Δεν ξεχνάμε , δεν εξαπατόμαστε , με οργάνωση κι αγώνα διεκδικούμε ότι δικαίωμα μας έχουν αφαιρέσει και ότι χρειάζεται για να προστατευτούμε από την πανδημία. Απαιτούμε επείγουσες λύσεις στην υγεία με προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών , δημιουργία ΜΕΘ & επίταξη μεγάλων ιδιωτικών μονάδων , επιστροφή, 13ης και 14ης σύνταξης, να μας αποδοθεί το ο,5% του τακτικού προυπολογισμού που είναι νομοθετημένο για το 2020-21, να μας αποδοθούν τα αναδρομικά αφορολόγητα , αφού μας τα κρατήσαν εδώ και χρόνια και μας τα αποδίδουν άτοκα και φορολογημένα! Διεκδικούμε Μειώσεις των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, internet και των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μείωση των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα. Μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.»
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.


Τρίκαλα 15 Δεκέμβρη 2021

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia