ΚΚΕ Τρικάλων: Η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν σωτήρα την πολιτική που διέλυσε το δημόσιο σύστημα Υγείας

Ακόμα ένα νομοσχέδιο ,ενταγμένο στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής και σε πλήρη αντίθεση με την ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, είναι αυτό που αφορά την «κύρωση σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος με το Ελληνικό Δημόσιο», στον τομέα της Υγείας.

            Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές.  Κεντρική ιδέα του σεναρίου η δραστική περικοπή κρατικής χρηματοδότησης στο δημόσιο σύστημα υγείας και η λειτουργία των κρατικών δομών με επιχειρηματικά ιδιωτικά  κριτήρια . Στην πλοκή του έργου , το κοινωνικό δικαίωμα της υγείας μπαίνει στη ζυγαριά της αγοράς , μετριέται το ισοζύγιο κόστους – οφέλους για το κράτος και τους επιχειρηματίες της υγείας και τελικά εκείνοι  που επιβιώνουν είναι αυτοί που δείχνουν τη μεγαλύτερη  ατομική ευθύνη, που μετριέται με το πόσο «φορτωμένο» είναι το πορτοφόλι τους . Ένα έργο  που σκηνοθετήσανε στο ίδιο μοτίβο όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις  , αφού η οικονομική αρχή της παραγωγής του είναι διαχρονικά κοινή: «Κόψτε λεφτά και υποδομές  απ’ το δημόσιο σύστημα για να πάρει  δουλειά και κανένα ιδιωτικό μαγαζί , η κυβέρνηση θα φροντίσει να του βγάλει μια άδεια που να ‘ναι σε καλή πιάτσα και γωνία , θα δώσει και κάμποσα δανεικά κι αγύριστα για τα μπετά και τα βασικά του εξοπλισμού…κι από πελατεία ; ουρές αναμονής κάνουν οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία..τσιμπήστε τους!  .

            Ιδού λοιπόν και ο πραγματικός υπαίτιος για το γκαγκστερικού τύπου έργο που παρκολουθούμε  για πολλοστή φορά. Η υποταγή της Υγείας στους νόμους της αγοράς και η αντιμετώπιση της Υγείας ως εμπόρευμα  και όχι ως κοινωνικό αγαθό. Άλλωστε οι  τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία  αυτό μαρτυρούν, δείχνουν πως η  αιτία  για τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, το εξουθενωμένο προσωπικό, την ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ,  τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, είναι η πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας. Ιδίως στην περίοδο της πανδημίας τα αποδεικτικά τεκμήρια γίνονται πιο τρανταχτά : Απ τη μια ασθενείς να πεθαίνουν στην αναμονή για ΜΕΘ στους διαδρόμους των δημόσιων νοσοκομείων κι από την άλλη να διπλασιάζεται  η τιμή των νοσηλειών στα ιδιωτικά θεραπευτήρια  , που τα ρουφούν απ τα ταμεία μας ή και απευθείας απ’ την τσέπη μας. 

Η κυβέρνηση επιμένει και μ’ αυτό  το νομοσχέδιο στην πολιτική που διέλυσε το σύστημα υγείας μέσα στην πανδημία και χωρίς ενδοιασμό την παρουσιάζει και ως σωτήρα! Ενώ τα αποτελέσματα αυτών των μέτρων είναι αμείλικτα και ομολογούν τη βαριά ήττα της πολιτικής της κυβέρνησης , που δυστυχώς έχει τα θύματα ανάμεσα στους υγειονομικούς και το λαό. Η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε νοσηλευτήρια μιας νόσου , ένα σύστημα απέραντο covidάδικα, το «φράξιμο»  των εισόδων των νοσοκομείων , αφού το 80% και πλέον των χειρουργείων , των διαγνωστικών κλπ αναβλήθηκε , η συγχώνευση και κατάργηση κλινικών για να γίνουν covid , οι ουρές στις ιδιωτικές κλινικές και τα θησαύρισμά τους από ( απ ό,τι αναβλήθηκε από το δημόσιο σύστημα) , ο «προστατευτισμός» από την κυβέρνηση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων  είναι  αδιάψευστοι μάρτυρες…

Η αντιλαϊκή εμμονή της κυβέρνησης είναι τέτοια , που  και στο συγκεκριμένο  νομοσχέδιο, δεν λέει ούτε λέξη  για μόνιμες προσλήψεις και μονιμοποιήσεις συμβασιούχων όπως δίκαια διεκδικούν οι υγειονομικοί, αφού μέσα στα κύματα της πανδημίας   οι ελλείψεις φάνηκαν εξόφθαλμα ,   ενώ απ ‘ την άλλη σχεδιάζεται η επαναφορά εργολαβικών ,μετά την απόλυση συμβασιούχων ,σε καθαριότητα και φύλαξη στα νοσοκομεία.

Επίσης, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού που απέφυγε να μιλήσει για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας ενόψει και της μετάλλαξης «Δ» και έδειξε την επικίνδυνη αντίληψη της κυβέρνησης στο ζήτημα του εμβολιασμού με την εκφυλιστική πρακτική της «κάρτας ελευθερίας», αντί για την ουσιαστική  επιστημονική ενημέρωση  με οργανωμένο τρόπο και συλλογική κρατική για την ανάγκη του εμβολιασμού.

            Στην Ολομέλεια της Βουλής, οι βουλευτές του ΚΚΕ  καταψήφισαν το νομοσχέδιο επί της αρχής και αντιπρότεινε – κατέθεσε, δύο τροπολογίες ( μέσω των βουλευτών Γιώργου Λαμπρούλη, Θανάση Παφίλη, Χρήστου Κατσώτη και Λεωνίδα Στολτίδη) που αφορούν:

  1. Την παράταση της απασχόλησης των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και επιδότηση της ανεργίας μετά τη λήξη της απασχόλησης του προγράμματος.
  2. Την άμεση μονιμοποίηση των 4.000 εργαζομένων με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

            Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας σχετικά με τους εργαζόμενους στα κοινωφελή προγράμματα αναφέρεται ότι:

            « Οι εν λόγω εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα δουλεύουν με πλήρες ωράριο,  στηρίζοντας τις υπηρεσίες των νοσοκομείων ,  δήμων και των περιφερειών καθώς και των άλλων φορέων λόγω των μεγάλων κενών που υπάρχουν σε μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους.

            Οι εργαζόμενοι αυτοί αν και προσφέρουν την ίδια εργασία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, αν και δουλεύουν το ίδιο ωράριο με αυτούς, μέσω του τεχνάσματος της ονοματοδοσίας τους σε “ωφελούμενους”, αμείβονται με μισθό κατώτερο των υπολοίπων εργαζομένων. Οι παραπάνω εργαζόμενοι εργάστηκαν στους φορείς που τοποθετήθηκαν , αποκτώντας σημαντική πείρα και εξειδίκευση σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες και κενά.

Σχετικά με τη μονιμοποίηση των εργαζομένων με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, τονίζεται ότι:

            Οι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί με εποπτεία ΑΣΕΠ και απασχολούνται έκτοτε με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χωρίς καμία ημέρα διακοπής. Απασχολούνται σε θέσεις από 100 διαφορετικές ειδικότητες στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Μέχρι τώρα τόσο η σημερινή, όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση αρνούνται να προσλάβουν μόνιμο υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό, καλύπτοντας τις μεγάλες ελλείψεις με συμβασιούχους, που για χρόνια τους κρατούν σε ομηρία.

            Το ΚΚΕ υποστηρίζει το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για άμεση μονιμοποίηση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που παραμένει αθωράκιστο ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες της πανδημίας με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.

            Ο λαός αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί να εμπιστευτεί το αστικό κράτος που του ζογάρει την υγεία του για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και διαμορφώνει το περιβάλλον προστασίας της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

            Καλούμε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν  την πάλη  με την κοινή τους δράση μαζί με τα Σωματεία και τους μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος, για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους και το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες  θα πρωτοστατήσουν σε αυτό τον αγώνα.

Τρίκαλα  30  Ιούνη 2021

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia