Κορυφαίος ο χορός Αργιθεατών Τρικάλων 2020. (φωτ.) 

‘’Αναβίωσαν τα ήθη και έθιμα της ΑΡΓΙΘΕΑΣ. Ο Σύλλογος Αργιθεατών  Τρικάλων, γνήσιος εκφραστής του λαίκού πολιτισμού για μια χρονιά ακόμη μένει πιστός στην παράδοση και την υπηρετεί στην αυθεντική της  μορφή.

Τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου με θέληση και διάθεση σκύβουν στα παλιά ‘’σεντούκια’’ της λαίκής μας κληρονομιάς ψάχνουν και προβάλλουν για να διατηρηθούν τα λαογραφικά μας εκείνα στοιχεία ήθη και έθιμα, δημοτικά τραγούδια,χοροί που αποκαλύπτουν τον τρόπο ζωής και τα ιδιαίτερα χαρακτηρισικά των ΑΡΓΙΘΕΑΤΩΝ

Πάνω σ’αυτούς τους στόχους κινείται ο Σύλλογος Αργιθεατών Τρικάλων, που τον παρακολούθησαν δεκάδες μέλη και φίλοι του Συλλόγου απ΄όλη την επικράτεια στο κέντρο ‘’ΠΥΛΗΣ ΜΕΓΑΡΟ’’

Η εκδήλωση άρχισε με το καλωσόρισμα των προσκεκλημένων από τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Βασίλη Μαναό, στη συνέχεια έγινε ‘’κοπή πίτας’’,

 Από τον Πανοσιολογιώτατο κ. Κανίνα- πατήρ Αλέξιο και από τον Ιερέα Ζιώγα Δημήτριο. Η βασιλόπιτα ήταν προσφορά της Νίτσας Χάτου,Ρήκας Καλαμπαλίκη, Ζαρούλα Στέλιο  (κέντρο Φρούριο) Το φλουρί το κέρδισε η Βάσω Μπρέλλα, αντιστοιχούσε σ’ένα κόσμημα από το κατάστημα Αργύρης.

Ο κ. Γιώργος Κωτής αναφέρθηκε στα Αργιθεάτικα ήθη και έθιμα  τις παραδόσεις, στο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο του Συλλόγου.

Ακολούθησε η εμφάνιση των χορευτικών τμημάτων, παρουσιάζοντας το εντυπωσιακό δρώμενο ‘’Η γέννηση του παιδιού στην Αργιθέα’’, ένα έθιμο που έρχεται από παλιά. Τα εκθέματα πάνω στην πίστα το παραδοσιακό χαλί, η τάβλα με τα καρεκλάκια, η σαρμανίτσα, το παραδοσιακο κρεββάτι  από τα έπιπλα Αντωνίου, ο μπουτινέλος η φουκάλι (σκούπα ) καθώς και η εντυπωσιακή, σύντομη αφήγηση γύρω από το δρώμενο από την πρόεδρο κ. Έλλη Τσιρογιάννη, επανέφερε στη μνήμη μας τις συνήθειες της γέννησης του παιδιού για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι.

Η Αναβίωση του όλου εθίμου σκόρπισε γέλια στους παρευρισκομέ νους.

Ανταμώσαμε φέτος και με το Σύλλογο Θεσσαλών ν. Ιωνίας Αθηνών Όλοι μαζί χορέψαμε το χορό της Αργιθέας το ‘’Κλειστό’’Ο Σύλλογος Θεσσαλών με 

Χορ/λο την κ. Βουγιούκα Λία έδωσαν ξεχωριστή νότα και εντυπωσίασν το κοινό με το ταλέντο τους, φέρνοντας και το μήνυμα της προέδρου τους Αναστασίας  Κλάρα. 

Η παρουσίαση των χορευτικών έγινε από τον έμπειρο και δραστήριο  χορ/λο Παναγιώτη Μάνο

Στη συνέχεια έγινε η βράβευση των Αργιθεατόπουλων στα ΑΕΙ  και ΤΕΙ. 

Η Ολγα – Ιλιάνα Νικολάου το γένος Κουτή, εισήχθη μεταξύ των πρώτων στη Νομική Σχολή Αθηνών. Δόθηκε δίπλωμα και χρηματικό ποσό προσφορά των φροντηστηρίων Ωμέγα.

Η Αργιθεάτικη ορχήστρα: Μάκης Βίλλης στο κλαρίνο ,Γρηγόρης Παπαδήμας στο τραγούδι,Παναγιώτης Παππάς στο βιολί,  Κώστας Τσόλας στα κρουστά, Γεώργιος Θεοδωρίδης στο λαούτο, εκτόξευσε το κέφι των Αργιθεατών στο ζενίθ, με άφθονο  χορό και τραγούδι.

 Την εκδήλωσή μας στόλισαν και οι φουστανελοφόροι της Ράξας με τις όμορφες πολεμικές στολές. Σας ευχαριστούμε Παναγιώτη Ζορμπά.

Η πλούσα λαχειοφόρος χάρισε στον καθένα φεύγοντας κι από ένα δώρο.

 Χορηγοί της εκδήλωσης : Παντελιδάκης ξενοδοχείο,  Τέντες Γιαννακάκης, muzaki pallas, Κοντιλόπουλος, Κρέσσος, Παναγιώτου, Τρικαλιώτης ,Αρβάλι, Τζώρτης, Νιαβής ,Ζωοτροφές Κωστάκης, Μπουλουγιώργος,Σάκης Γιαννούλας, Κεραμαριό,  Παλιά ιστορία, Βαμπούλας, Τσαγκλής αλουμίνια, Σταυράκης, Νέστορας, Άρτος, ΤAE KWON DO Ζεύς, Βήτα stock hause, Κωσταντούλα Χριστίνα, Νίκος Αναγνωστόπουλος, Ελαστικά Καλτσάς,  Γκαγκανάτσιος , Γκαραγκούνης Κλάντζος Θεόδωρος, Αμάραντος, Τζάρτζος, Τάτσιος Κων/νος, Ευρωπενδυτική ,Πλάζα, Ροδέα, Το χύμα,,Σέγγης Σωτήριος( οδοντίατρος), Ανθη –φυτά Μανώλης, Τσέλιος Δημήτριος (νερό Θεόνη),Βασιλός Περικλής δωρεά 100 βιβλίων για την ενίσχυση του Συλλόγου.                                                         Τίμησαν το χορό Αργιθεατών Τρικάλων: Ο Πανοσιολογιώτατος Αλέξιος Κανίνας, Ο ιερέας Ζιώγας Δημήτριος, ο Υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Κων/νος Σκρέκας, η βουλευτής Κατερινα Παπακώστα, ο Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι: Μπάρδας Ντίνος, Χρήστος Γακόπουλος , Νάτσινα Δήμητρα, Μπάμπης Πούλιος Αντιδήμαρχος Αργιθέας, Κοτρώνη Γεωργία αντιδήμαρχος Τρικάλων, Κώστας Γραμμένος  δημ σύμβουλος Αργιθέας΄ Παπαδήμας Ηλίας πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αργιθέας, Θωμάς Χαχάμης εκπρόσωπος του Κρεμμύδα, Νανά Μαυραντζά πρόεδρος της ΠΟΑΣ, Στέφος Ευάγγελος, Μπέης Στέφανος πρόεδρος Σαρακατσανναίων Τρικάλων, Σιατραβάνης Κώστας πρόεδρος Συλ. Αργιθεατών Λάρισας,  Κίσσας Δημήτριος πρόεδρος Κουμπουριανιτών,

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia