Κωστής Γιαννακός: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος

Για το 2020 η  θεματολογία είναι η «Προστασία των νέων από τη χειραγώγηση της βιομηχανίας και η πρόληψη της χρήσης από τον καπνό και την νικοτίνη» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα εθιστικά προϊόντα της καπνοβιομηχανίας επικεντρώνονται στους νέους ανθρώπους, επειδή είναι μια «εύκολη» και ανερχόμενη αγορά για τον κλάδο της συγκεκριμένης βιομηχανίας.

Tο κάπνισμα  επηρεάζει την ποιότητα του βίου και το προσδόκιμο ζωής των πολιτών και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και το σύστημα πρόνοιας.

 Έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, βρογχίτιδας, καρδιοαγγειακής νόσου, εμφυσήματος και του καρκίνου.

Οι καπνιστές είναι πολύ πιο πιθανό από τους μη καπνιστές να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκίνο του πνεύμονα, ενώ το κάπνισμα προκαλεί περίπου το 90% όλων των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα. Το κάπνισμα προκαλεί περίπου το 80% όλων των θανάτων από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες σε άνδρες και γυναίκες.

Σε σχέση με την πανδημία Covid-19 είναι ευνόητο ότι σε έναν καπνιστή η άμυνα του αναπνευστικού συστήματος και εν γένει του ανοσοποιητικού του είναι μειωμένη και προδιαθέτει για εμφάνιση συχνών βρογχίτιδων και πνευμονικών λοιμώξεων.

 Σε καμία περίπτωση για κανέναν ανθρώπινο οργανισμό δεν είναι ασφαλής η χρήση καπνού.

 Κατά συνέπεια, σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Καπνό, η καλύτερη απόφαση θα ήταν να βάλουμε όλοι τα δυνατά μας για να αφεθεί το κάπνισμα στο παρελθόν.

Κωστής Γιαννακός

Οικονομολόγος-Λογιστής

Μέλος Δ.Σ. Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia