Λάμπρος Τσιούκας : θεματοφύλακας λαϊκού πολιτισμού !

Όταν το μεράκι κι η αγάπη πλεονάζουν σε έναν άνθρωπο ,το αποτέλεσμα είναι μια ιδιωτική λαογραφική συλλογή 50.000 αντικειμένων !

Αυτά ήταν που βρισκόταν σε περίσσεια στο νεαρό συλλέκτη Λάμπρο Τσιούκα από την παιδική του ηλικία ώστε να εγκαταλείψει τις συνήθειες των συνομηλίκων του και να αφιερώσει τη ζωή του στη συγκέντρωση αντικειμένων,που θεωρούνταν ότι ανήκαν στο περιθώριο της εκβιομηχανισμένης κοινωνίας και εποχής ,που όμως είχαν και έχουν ανυπολόγιστη αξία!!


Σήμερα ,μια παλιά σιταποθήκη του Αβέρωφ στεγάζει έναν πραγματικό θησαυρό παραδοσιακών ενδυμασιών και κοσμημάτων ,σκευών οικιακής χρήσης της αστικής και μη τάξης ,αγροτικών εργαλείων ,φλοκατων και υφαντών ,γραμμοφωνων, πικάπ…και χιλιαδων, ακόμη, αντικειμένων που αποτελούν σημαντικό τμήμα της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς και αντικατοπτρίζουν τον πολιτισμό μέσα στον οποίο γεννήθηκαν !


Αντικείμενα που μαρτυρούν τις πρώτες ύλες,την τεχνοτροπία , την κοινωνική θέση ,την οικονομική κατάσταση των δημιουργών,των χρηστών και που απαρτίζουν τεκμήρια ταυτότητας !!
Πόσοι ,άραγε ,υπάρχουν ακόμη ;;;

Δείτε φωτογραφικό υλικό από την τεράστια συλλογή του νεαρού συλλέκτη Λάμπρου Τσιούκα:

Δήμητρα Μπαντή

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia