Μάνη Γιαννοτάκη: «Δεν υπάρχει μάχη που δεν παλεύεται, δεν υπάρχει εμπόδιο που δεν ξεπερνιέται…»

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που έχει ορισθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού», με την 25η Οκτωβρίου να αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού.

 Γι’ αυτόν τον σκοπό, το σύμβολο μιας ροζ κορδέλας κοσμεί αυτές τις μέρες ετικέτες προϊόντων, σήματα καναλιών και προβάλλεται σε πολλές καμπάνιες.

Η μέρα αυτή έχει καθιερωθεί με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον γυναικείο πληθυσμό σχετικά με τα οφέλη που προσφέρει η πρόληψη στην αντιμετώπιση της νόσου αυτής.

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές, όμως υπάρχουν και παράγοντες κινδύνου που είναι στο χέρι κάθε γυναίκας να τροποποιήσει ώστε να μειώσει τις πιθανότητες. Παράγοντες του τρόπου ζωής που πλέον είναι αδιαμφισβήτητο πως αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν:

– Καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ πέρα από τα επιτρεπτά όρια

– Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας – Καθιστική ζωή

– Κάπνισμα

Είναι πολύ σημαντικό κάθε γυναίκα να γνωρίζει τους παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα της να νοσήσει από καρκίνο του μαστού και ακόμα πιο σημαντικό να γνωρίζει τι μπορεί να κάνει για να μειώσει τον κίνδυνο αυτό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γενικές οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν:

Τακτικός έλεγχος

Θηλασμός

Περιορισμός της έκθεσης σε οιστρογόνα

Διατήρηση ενός υγιούς βάρους και άσκηση

Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ

Αποφυγή του καπνίσματος

Προφυλακτική μαστεκτομή

Ο ρόλος της Ημέρας, λειτουργεί ως ημερομηνία – υπενθύμιση για να φορέσουμε το ροζ φιογκάκι, για να κλείσουμε ένα ραντεβού για την ετήσια μαστογραφία, την κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό και τη μηνιαία αυτοεξέταση, συμβάλλοντας καθοριστικά στην έγκαιρη διάγνωση.

Η νίκη της μάχης κατά του καρκίνου του μαστού μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ιατρική έρευνα, την ενημέρωση και κυρίως την πρόληψη. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρόληψη σώζει  ζωές!!!

Το οφείλουμε στον εαυτό μας!!!

ΓΙΑΝΝΟΤΑΚΗ ΜΑΝΗ

ΤΑΜΙΑΣ ΔΕΕΠ – ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia