Μήνυμα της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Η 5η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών για να μας υπενθυμίσει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο δάσκαλος μέσα στην κοινωνία, είτε εργάζεται σε μία πλούσια πόλη της Δύσης, είτε σε μια αυτοσχέδια σχολική αίθουσα κάποιας εγκατάστασης προσφύγων.
Ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν οι εκπαιδευτικοί παγκόσμια, είναι σημαντικός. Οι εκπαιδευτικοί σήμερα βιώνουν, όπως όλοι οι Έλληνες, τις οδυνηρές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Καλούνται να φέρουν εις πέρας το έργο τους, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε εν μέσω πανδημίας. Κατάφεραν να ανταποκριθούν στο μέγιστο βαθμό και να προσαρμοστούν πολύ γρήγορα στην τηλεκπαίδευση. Ο εκπαιδευτικός είναι ο άνθρωπος εκείνος, όπου διδάσκει στην εκπαίδευση με την ιδιότητα του δασκάλου ή του καθηγητή. Συναναστρέφεται καθημερινά με παιδιά διαφόρων ηλικιών. Έχει το δικό του προσωπικό χαρακτήρα, ο οποίος δημιουργήθηκε από τα δικά του ερεθίσματα οικογενειακά, οικονομικά, πολιτιστικά, κοινωνικά, θρησκευτικά. Σπούδασε στο αντικείμενό του και τώρα καλείται να εκπαιδεύσει, να διδάξει αυτά τα οποία διδάχθηκε μέσα από τον δικό του χαρακτήρα. Δημιουργία, έμπνευση, καλλιέργεια της αγάπης για τη γνώση και τη μάθηση. Οι ανησυχίες των μαθητών γίνονται και ανησυχίες των ίδιων. Οι εκπαιδευτικοί πλάθουν χαρακτήρες, διαμορφώνουν ανθρώπους με κριτική σκέψη, σύγχρονες αντιλήψεις και αξίες, διαπαιδαγωγούν ενεργούς πολίτες με δημοκρατικά ιδεώδη, κοινωνικές ευαισθησίες και αγάπη.
Με αφορμή τη σημερινή μέρα οι εκπαιδευτικοί μπαίνουν στο επίκεντρο της κοινωνίας, με τις ανάγκες και τα προβλήματά τους. Σήμερα τιμάμε την ελεύθερη διδασκαλία και τον αγώνα που καταβάλλουν για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους μαθητές. Μέσα από αυτό τον συμβολισμό αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας καταδεικνύεται ο κεντρικός ρόλος των του σχολείου και των εκπαιδευτικών στις σύγχρονες κοινωνίες, η υπέρτατη αξία των Γραμμάτων και της Διαπαιδαγώγησης.
Άλλωστε, σύμφωνα με τον Πεσταλότσι, «Μεγάλος δάσκαλος δεν είναι αυτός που διδάσκει το καλό με ωραία λόγια, αλλά εκείνος που το διδάσκει με το παράδειγμά του»
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ Δ.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΕΛΕΝΗΣ-ΜΑΡΙΝΑΣ ΞΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia