Μήνυμα του Γιώργου Τσιάκαλου για την 28η Οκτωβρίου 1940

28η ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 1940

Στη σύγχρονη πεζότητα, τώρα που λαοί και έθνη ζουν με υστεροβουλία και σκοπιμότητα, το ορόσημο της 28ης Οκτωβρίου προβάλλει τον ηρωισμό και την εθελοθυσία. Στην αγωνία του σήμερα έρχεται το σύμβολο του χθες σαν απόδειξη πως ο Ελληνισμός δεν υπήρξε ποτέ έκφραση φθαρτής ισχύος αλλά πνευματική ακτινοβολία! Ο ρητορικός βερμπαλισμός δε βρίσκει άνοιγμα όταν μιλά η πράξη και η αδέκαστη φωνή της ιστορίας αποκαθιστά πρόσωπα και γεγονότα. Απέναντι στο τελεσίγραφο του Γκράτσι, 82 χρόνια πριν, στέκεται η Ελλάδα ολόκληρη και η συμπύκνωση των πεπρωμένων της φυλής σ’ ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ. ‘Ήταν άμετρος ο πόθος για ζωή και λευτεριά και μονόδρομος η σύγκρουση με τον εχθρό και με τον θάνατο! Και η απάντηση του ελληνικού λαού : ΟΧΙ! Πόλεμος!
Οι ηρωισμοί του ελληνικού στρατού στα χιονισμένα βουνά της Β. Ηπείρου, η περίλαμπρη εποποιία της Πίνδου και της Μαράβας, η κατάληψη της Κορυτσάς, της Μοσχόπολης,του Πόγραδετς, της Πρεμετής, του Αργυρόκαστρου, της Χειμάρρας, της Κλεισούρας υπήρξαν νικηφόρα μηνύματα!
Στη βαρυχειμωνιά και στα φαράγγια της Πίνδου, όπου το χιόνι στοιβαζόταν και οι άνθρωποι ξεπάγιαζαν, η υπεροψία του τότε φασιστικού άξονα συνάντησε μια φυλή πεισματάρα κι αδούλωτη. Μετά από 26 αιώνες αντιλάλησε ο αρχαίας παιάνας: “‘Ιτε παίδες Ελλήνων ελευθερούτε πατρίδα”.
Παρά τον τιτάνιο αγώνα των Ελλήνων, στις 24 Απριλίου πέρασαν οι σιδηρόφρακτες στρατιές του Χίτλερ. Καινούριες δοκιμασίες για τον ελληνικό λαό. Πείνα, εκτελέσεις, πόνος πολύς!
Ο ελληνικός λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία και ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις πολέμησε τον κατακτητή στις πόλεις και στα βουνά, χωρίς να κάμπτεται από τις εκατόμβες νεκρών!
Ήταν ο θανάσιμος αγώνας μιας μικρής και φτωχής χώρας κι ενός λαού που πολεμούσε για την τιμή και την αξιοπρέπειά του καθώς και για τις βασικές αξίες του πολιτισμένου κόσμου!Το προσκύνημα μας πάνω και πέρα από τους αμέτρητους τάφους, πάνω και πέρα από τα κουρσεμένα ιδανικά απευθύνεται στις ψυχές που τα χέρια τους τσακίστηκαν, που τα πόδια τους πελεκήθηκαν για να σταθεί όρθια η Ελλάδα!

Γεώργιος Τσιάκαλος

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia