Μήνυμα του Δημάρχου Μετεώρων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση 1821-2021

Το 2021 είναι μία χρονιά ορόσημο για όλον τον Ελληνισμό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Φέτος, η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας γιορτάζει με περηφάνια τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Πριν 200 χρόνια, την 25η Μαρτίου 1821, ημέρα την εθνικής παλιγγενεσίας, όπως έχει μείνει γνωστή στην ιστορία, οι Έλληνες προγονοί μας με τόλμη και ελεύθερο πνεύμα, επαναστάτησαν κατά του τουρκικού ζυγού και μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς και υποδούλωσης, ξεκίνησαν τον αγώνα με στόχο την Ελευθερία, την Ανεξαρτησία και τη Δικαιοσύνη. Η κήρυξη του απελευθερωτικού αγώνα αποτελεί σημείο σταθμό για τον ελληνισμό και η απαρχή του Ελληνικού Έθνους, που οδήγησε σταδιακά στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, δίνοντας έμπνευση στις επόμενες γενεές των Ελλήνων. Η ελληνική επανάσταση αποτελεί παράλληλα κορυφαίο γεγονός τόσο για την Ευρωπαϊκή ιστορία όσο και για την παγκόσμια. Η Ελλάδα, μια μικρή χώρα, χωρίς επαρκές στρατό και στόλο, κατόρθωσε να νικήσει μια υπερδύναμη της εποχής, που ήταν η Τουρκία. Η δυναμική των Ελλήνων επαναστατών και το πάθος τους για την Ελευθερία, κίνησε το ενδιαφέρον των τότε Μεγάλων Δυνάμεων, οι οποίες στάθηκαν στο πλευρό των Ελλήνων και συνέδραμαν σημαντικά για την έκβαση της επανάστασης.

Η εθνική επέτειος αλλά και η επέτειος των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, βρίσκουν τη χώρα μας σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, να μάχεται γενναία κατά του κορωναϊού. Ο εχθρός, σ’ αυτόν το σύγχρονο πόλεμο που βιώνουμε είναι η πανδημία. Παρόλα αυτά παρά τη δύσκολη συγκυρία είναι καθήκον μας να τιμήσουμε τους ήρωες και να πάρουμε δύναμη από το σπουδαίο παράδειγμα τους. Αν και φέτος, η εθνική επέτειος δεν θα γιορταστεί όπως θα έπρεπε, με παρελάσεις και εορτασμούς μνήμης, οι σημαίες στα σπίτια όλων μας θα πρέπει να κυματίζουν ψηλά και η σκέψη μας θα πρέπει να είναι στους ήρωες μας και σε όλα αυτά που μας δίδαξαν με τον αγώνα τους. Στη σύγχρονη μάχη κατά της πανδημίας, οι αξίες του πατριωτισμού, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ενότητας και της υπομονής, που μας δίδαξε ο αγώνας των Ελλήνων και η ελληνική επανάσταση, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σαν όπλα από όλους μας.

Αυτή τη σημαντική επέτειο για το Έθνος μας, θα πρέπει όλοι να αφυπνιστούμε και να εμπνευστούμε από το ένδοξό μας παρελθόν. Οφείλουμε να μην εγκλωβιστούμε όμως σε αυτό αλλά να εργαστούμε όλοι για ένα σημαντικό μέλλον, με στόχο μια νέα εθνική επανεκκίνηση.

Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους!

Ο Δήμαρχος

του Δήμου Μετεώρων Θεόδωρος Γ. Αλέκος

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia