Μαρία Γαβαλά από Τρίκαλα: Κάλεσμα του ΚΚΕ στο λαό για αγωνιστική συμπόρευση

Πλατύ κάλεσμα του ΚΚΕ στο λαό για αγωνιστική συμπόρευση
για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας

Η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ ξεκίνησε
έναν κύκλο σημαντικών πολιτικών πρωτοβουλιών
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ευρεία σύσκεψη-συζήτηση που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Τρικάλων του ΚΚΕ, όπου παρουσιάστηκε και συζητήθηκε το Κάλεσμα της ΚΕ για αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ. Στη σύσκεψη, μίλησε η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.


Στη συνέχεια, φίλοι και μέλη του Κόμματος έκαναν ερωτήσεις, κατέθεσαν το προβληματισμό τους για τα ζητήματα που τέθηκαν από την ομιλία. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την πείρα που βγαίνει από τους αγώνες των τελευταίων χρόνων, αλλά και για το που πρέπει να στοχεύει το κίνημα, πως δεν θα εγκλωβιστεί ξανά σε αδιέξοδα.
Κράτος εχθρικό στον λαό και στις ανάγκες του
Μιλώντας, η Μαρία Γαβαλά, σημείωσε πως, οι δυνάμεις του ΚΚΕ με τις συσκέψεις αυτές και άλλες μορφές επικοινωνίας με τους εργαζόμενους, επιδιώκει να μπει στο επίκεντρο της συζήτησης, του προβληματισμού και της διεκδίκησης το ζήτημα των σύγχρονων κοινωνικών λαϊκών αναγκών, αλλά και των αιτιών που αυτές οι ανάγκες όχι μόνο δεν ικανοποιούνται, αλλά συνεχώς υποβαθμίζονται και υπονομεύονται.
Ανέφερε μια σειρά από παραδείγματα από τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, όπως οι καταστροφές από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τους σεισμούς, το φαύλο κύκλο, της εναλλαγής ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και την κρίση, που τον πληρώνουν διαρκώς με νέες θυσίες οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, την πανδημία, με τις εκατόμβες νεκρών, με τα διαλυμένα συστήματα Υγείας, για να υπογραμμίσει ότι όλα τα γεγονότα επιβεβαιώνουν τον βασικό εχθρό των λαϊκών δυνάμεων, τον καπιταλισμό και το αστικό κράτος. Το κράτος των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, που έχει κάνει σημαία του την ατομική ευθύνη, για να κρύψει τον εχθρικό – για τις λαϊκές ανάγκες – χαρακτήρα του.
Επισήμανε πως αυτά τα συμφέροντα έχουν υπηρετήσει όλες οι εκδοχές κυβερνήσεων που ζήσαμε την τελευταία τουλάχιστον εικοσαετία, όπου κάθε νέα κυβέρνηση έπαιρνε τη σκυτάλη και συνέχιζε από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες.
Σε αυτή τη βάση τόνισε πως με αυτό το κράτος, με αυτήν την οικονομία, με αυτήν την κοινωνική οργάνωση πρέπει να αναμετρηθεί, να συγκρουστεί ο λαός, γιατί οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν, δεν αλλάζει όμως το ποιος έχει στα χέρια του την εξουσία, ποιος καρπώνεται τον πλούτο που παράγεται.
Δεν υπάρχουν πια περιθώρια για νέες αυταπάτες


Στη συνέχεια υπογράμμισε πως η λαϊκή δυσαρέσκεια που εκδηλώνεται σε μια σειρά από χώρους, δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στη λογική του «μικρότερου κακού», σε διλήμματα και αυταπάτες που καλλιεργεί το πολιτικό σύστημα, όπως για παράδειγμα ότι:
Από την υλοποίηση των σχεδιασμών για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, μπορεί να προκύψει και λαϊκή ευημερία
«με τους αγώνες δεν βγαίνει τίποτα» και ότι η σύγκρουση έχει κόστος
Η λύση θα έρθει «από τα πάνω», με την εναπόθεση των ελπίδων στις προεκλογικές διακηρύξεις των αστικών κομμάτων
Με άλλοθι την αποθέωση της «ατομικότητας» και το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» τσακίζονται κοινωνικά δικαιώματα, ανοίγει ο δρόμος για την παραίτηση από την εργατική – λαϊκή πάλη για αυτά
Σε αυτή τη βάση επισήμανε πως, «o καπιταλισμός, παρά την προσωρινή παγκόσμια κυριαρχία του στα τέλη του 20ού αιώνα, δεν μπορεί να απαλλαγεί απ’ τη σήψη του και τις κρίσεις. Κάθε «γιατρικό» που βρίσκει για τις αντιφάσεις του και τα προβλήματά του γίνεται τελικά «φαρμάκι» που τα επιδεινώνει, τα οξύνει.
Σήμερα όλοι, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ υπόσχονται ξανά καλύτερες μέρες με την εφαρμογή της πολιτικής της “πράσινης” μετάβασης, του “πράσινου New Deal” που εφαρμόζεται στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Νερό στο μύλο αυτού του παραμυθιού ρίχνουν και άλλες δυνάμεις (π.χ. ΜέΡΑ25 κ.ά.) που μιλάνε για μια νέα “πράσινη κοινωνική συμφωνία”, ενισχύοντας αυταπάτες και ψευδαισθήσεις για μια κοινωνική φιλολαϊκή εκδοχή του “πράσινου New Deal”.
Προσπαθούν, για άλλη μια φορά, να εξαπατήσουν . Η νέα “μεγάλη ιδέα” για τα μονοπώλια φέρνει για τα ίδια νέα μεγάλα κερδοφόρα επενδυτικά σχέδια και νέα οικονομικά βάρη στους εργαζόμενους:
Πιο ακριβό ρεύμα και γενικότερα πιο ακριβή Ενέργεια για τα λαϊκά στρώματα. Επιδείνωση των όρων εργασίας των εργαζομένων. Νέα επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Μεγαλύτερη εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικά σχέδια γύρω από την Ενέργεια με γρήγορη απαξίωση παραγωγικών μονάδων, είναι μερικά από αυτά που πληρώνουν ήδη οι εργαζόμενοι.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι γνωστό και των επόμενων κυβερνήσεων είναι επίσης ήδη δεδομένο.
Είναι αυτό που στηρίζεται και θα υλοποιεί την “Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία”, τις Συμβάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στο κατακαλόκαιρο με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.
Αυτό το σχέδιο νέας κρατικής στήριξης κερδοφόρων “πράσινων” επενδύσεων για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων έχει ήδη προσθέσει νέα βάρη στις πλάτες των μισθωτών εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων».
Οι εργαζόμενοι μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους, βαδίζοντας στον δρόμο της πάλης και της ανατροπής
Αφού ανέλυσε τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για μια σειρά από διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις, έκλεισε τονίζοντας ότι: «Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που με το Πρόγραμμά του, φωτίζει ότι μπορεί και πρέπει να ανατραπεί ο πραγματικός εχθρός μας, η δικτατορία του κεφαλαίου, ότι υπάρχει η διέξοδος μιας νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού, της κοινωνικής ιδιοκτησίας και της κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας και των υπηρεσιών με επιστημονικότητα και κριτήριο το κοινωνικό όφελος.
Ο σοσιαλισμός είναι η πραγματική πρόοδος, η κοινωνία στην οποία οι εργαζόμενοι βγαίνουν απ’ το περιθώριο της πολιτικής ζωής και συμμετέχουν, ισότιμα άνδρες και γυναίκες, ενεργά στη λήψη, στην εφαρμογή και στον έλεγχο των αποφάσεων, γιατί έχουν πλέον την εξουσία στα δικά τους χέρια.
Σ’ αυτήν τη μεγάλη πρωτοβουλία, για να ανοίξει ο δρόμος για την ελπιδοφόρα διέξοδο του σοσιαλισμού, σας καλούμε να συμπορευτείτε αγωνιστικά μαζί μας.
Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά και διαθέτει όλες του τις δυνάμεις, για να οργανώσει ο λαός την αντεπίθεσή του, να βάλουν οι εργαζόμενοι τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις.
Να οργανώσουμε την πάλη μας για τα προβλήματά μας, να φέρουμε τις ανάγκες στο προσκήνιο, να αναμετρηθούμε με τους μεγάλους ενόχους για την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, την εξουσία του κεφαλαίου και τους συμμάχους της, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Σας καλούμε να οργανώσουμε την πάλη μας ενάντια στην πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ για μια σειρά από διεκδικήσεις που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Μέσα απ’ τους καθημερινούς αγώνες, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Ριζωμένο παντού, με πρωτοπόρες εστίες αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε κλάδο, κάθε περιοχή. Εκεί που ο εργάτης αποκτά συνείδηση ότι πρέπει να βγάλει από τη μέση τους καπιταλιστές για να δει πράγματι άσπρη μέρα. Με ενιαία αιτήματα και στόχους που ανοίγουν τον δρόμο με κατεύθυνση πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό.
Ξέρουμε τι μπορεί να πετύχει ο λαός όταν σηκώσει το ανάστημά του και πιστέψει στη δύναμή του σε κρίσιμες στιγμές. Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, όταν βαδίσει αποφασιστικά στον δρόμο της ανατροπής για να πάρει ο ίδιος στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας»

ΤΡΙΚΑΛΑ 25/10/2021 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia