Μεγάλες Επενδύσεις της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την ανάπτυξη της Αγοράς του Φυσικού Αερίου

Πρόγραμμα επιχορήγησης 6,12 εκ. €

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του νέου Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνου Σκρέκα και του Γενικού Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδα Μπακούρα, στο επίκεντρο της οποία τέθηκε ο καταλυτικός ρόλος του φυσικού αερίου στη διαμόρφωση του ενεργειακού τοπίου.

Στο πλαίσιο αυτής, ο Γενικός Διευθυντής είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα της Εταιρείας για την επόμενη 5ετία, της τάξεως των ~ 156 εκ. € που θα διατεθούν για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής, την ενίσχυση των υποδομών και για τη σύνδεση πάνω από 90.000 νέων καταναλωτών. Το νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021 – 2025  που ήδη υλοποιείται, θα αποφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στη βιομηχανία όσο και στην οικονομία της χώρας συνολικά. Η αυξανόμενη διείσδυση του φυσικού αερίου συμβάλει στον περιορισμό του ενεργειακού κόστους, προσφέροντας τη δυνατότητα για ορθολογική χρήση πόρων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων. 

Συμπλήρωσε ότι, οι επιχειρησιακοί στόχοι για το 2020 επιτεύχθηκαν πλήρως με την ολοκλήρωση του προγράμματος επενδύσεων ύψους ~ 36 εκ. € με το δείκτη διείσδυσης να ανέρχεται συνολικά στο 64% του πληθυσμού στις περιοχές της Αδείας. Οι διανεμόμενοι όγκοι προβλέπεται να φτάσουν τα 441 εκ. Νm3, ξεπερνώντας την αντίστοιχη περσινή περίοδο κατά 8% και τα καθαρά κέρδη (EAT) αναμένεται να αγγίξουν τα 20,3 εκ. €, 3% αυξημένα σε σχέση με το 2019.

Τα θετικά αποτελέσματα που διαχρονικά παρουσιάζει η Εταιρεία είναι απόρροια της στοχευμένης αναπτυξιακής στρατηγικής και του προγραμματισμού για την υλοποίηση των επενδύσεων. Ο μακρόπνοος σχεδιασμός βάσει τεχνικοοικονομικών κριτηρίων, απέφερε περαιτέρω μείωση των Τιμολογίων Διανομής. Από 1η Ιανουαρίου το μεσοσταθμικό τιμολόγιο διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ που έχει εγκριθεί από την Αρχή παρουσιάζει περαιτέρω πτώση κατά 14,8% στη Θεσσαλονίκη και κατά 21,9% στη Θεσσαλία, σε σχέση με την προηγούμενη ρυθμιστική περίοδο. 

Ο Υπουργός, κ. Σκρέκας, σχολίασε θετικά την υλοποίηση τόσο σημαντικών επενδύσεων, παρά τις δυσμενείς συγκυρίες που έχουν επέλθει στην παγκόσμια οικονομία. Έκδηλη ήταν η ικανοποίηση του για  τη στόχευση της στρατηγικής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ που οδήγησε στη μείωση των Τιμών Διανομής σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, καθώς η εξέλιξη αυτή δύναται να αξιοποιηθεί από όλο τον ενεργειακό κλάδο και ιδιαίτερα από βιομηχανίες με υψηλή κατανάλωση ενέργειας. Παράλληλα, τόνισε ότι, προσφέρονται κίνητρα και δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για την υλοποίηση νέων επενδύσεων, γεγονός που συντελεί στην ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και την κλιματική ουδετερότητα. 

Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφη από τον Υπουργό η προκήρυξη της δράσης επιχορήγησης «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας» ύψους 6,12εκ. € και κατόπιν έκδοσης του σχετικού ΦΕΚ ,εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσει το πρόγραμμα. Φορέας χρηματοδότησης της δράσης αυτής είναι το ΕΣΠΑ 2014-2020 Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την οποία φορέας ελέγχου είναι η επιτελική δομή ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ, ενώ η ΕΔΑ ΘΕΣΣ αποτελεί το Φορέα Υποδοχής και Ελέγχου Αιτήσεων για την ένταξη των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα.

Η δράση αφορά την επιχορήγηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου σε κατοικίες, προς αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται έως 31/08/2021 στα κατά τόπους Γραφεία Εξυπηρέτησης Πελατών της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στη Θεσσαλία.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia