Μετά από πολλά χρόνια νεαρός γύπας ήρθε στα Μετέωρα

🎉 Ένας νέος Ασπροπάρης δίνει το παρόν στα Μετέωρα μετά από πολλά χρόνια!
Αν και φέτος δυστυχώς ο διάσημος Ασπροπάρης «Στραβοουράς» δεν εμφανίστηκε στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού του μαζί μας, με αποτέλεσμα στην περιοχή να απομένει μόνο ένα αρσενικό πουλί, μια νέα άφιξη αναπτέρωσε το ηθικό της Ομάδας του Προγράμματος #LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη» και μας έφερε την ελπίδα: ένας καινούργιος Ασπροπάρης εμφανίστηκε στην περιοχή!

Ο νεαρός γύπας εντοπίστηκε αρχικά από κτηνοτρόφους στην περιοχή της Βλαχάβας, μέλη του τοπικού Δικτύου ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα, που ενημέρωσαν την Ομάδα Πεδίου της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ. Μετά από σχετικό «σκανάρισμα» της περιοχής διαπιστώθηκε ότι όντως πρόκειται για έναν υπενήλικο Ασπροπάρη, 3ου έτους περίπου, που πιθανώς ψάχνει κάποια επικράτεια για να εγκατασταθεί και να αναπαραχθεί όταν ενηλικιωθεί.

⚠️ Η παρουσία ατόμων νεαρής ηλικίας είναι άκρως σημαντική για την επιβίωση και ανάκαμψη του πληθυσμού του Ασπροπάρη στα Μετέωρα αλλά και στην Ελλάδα. Οι παρατηρήσεις υπενήλικων ατόμων σε διάφορα μέρη των Βαλκανίων, που ψάχνουν περιοχές για τις μελλοντικές τους επικράτειες, όπως αυτό που παρατηρήθηκε στα Μετέωρα ή αυτό που παρατηρήθηκε στην Κρήτη τον φετινό Μάιο, είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρες για τον Βαλκανικό πληθυσμό του είδους, που αριθμεί συνολικά λιγότερα από 70 ζευγάρια.

Πηγή: Elliniki Ornithologiki Etaireia

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia