Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του καλοκαιριού

6/8 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

Μια απο τις μεγαλύτερες γιορτές του καλοκαιριού είναι Η Μεταμόρφωση Του Σωτήρος.

Σύμφωνα με τις γραφές ο Ιησούς με τους μαθητές του Πέτρο, Ιωάννη και Ιάκωβο ανέβηκαν στο όρος Θαβώρ για να προσευχηθούν. Οι τρείς μαθητές αποκοιμήθηκαν εξαιτίας της κούρασης τους και όταν ξύπνησαν αντίκρισαν τον Ιησού υπέρλαμπρο και με λευκά ρούχα να συνομιλεί με τον Μωυση και με τον Προφήτη Ηλία. Τότε ο Πέτρος με ενθουσιασμό αναφώνησε να στήσουν τρεις σκηνές: μία για τον Ιησού, μια για τον Μωυσή και μία για τον Προφήτη Ηλία. Τότε ένα νέφος σκέπασε τα τρία Άγια Πρόσωπα και Μια Φωνή ακούστηκε: «Οὗτος ἐστὶν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός· αὐτοῦ ἀκούετε».

Ένας Ιερός Ναός που είναι αφιερωμένος στην Μεταμόρφωση Του Σωτήρος είναι η εκκλησία του Πλαταμώνα Πιερίας. Είναι ο κεντρικός ναός που συναντάμε κοντά στην παραλία του Πλαταμώνα. Ο Πλαταμώνας είναι ένα μέρος που πλήθος κόσμου το επιλέγει για τις καλοκαιρινές του διακοπές.

Η εκκλησούλα έχει πανέμορφες εικονογραφίες που προκαλούν δέος στους πιστούς, ενώ οι δράσεις της ενορίας πολλές. Τρεις είναι οι εικόνες που πρεσβεύουν στον πρόναο η εικόνα Της Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος, Του Αγίου Ραφαήλ-Της Αγίας Ειρήνης – Του Αγίου Νικολάου και η εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας.

Η Ιστορία της Παναγίας Τριχερούσας έρχεται από την Δαμασκό και τον Ιωάννη τον Δαμασκηνό. Την εποχή που ξέσπασε η Εικονομαχία και η θεώρηση ότι η προσκύνηση των Ιερών εικόνων είναι ειδωλολατρία, ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός ως θερμός υποστηρικτής των Αγίων εικόνων φυλακίζεται απο τον χαλίφη της Συρίας, με την κατηγορία-συκοφαντία από τον Αυτοκράτορα Λέων Γ’, ότι ο Άγιος σκέφτεται να καταλάβει κρυφά την Δαμασκό. Τότε ο χαλίφης αφού τον συνέλαβαν διέταξε να του κόψουν το δεξί χέρι. Όπως και έγινε. Ο Άγιος έλαβε το κομμένο χέρι του και όλη τη νύχτα παρακαλούσε γονατισμένος την Παναγία να τον θεραπεύσει για συνεχίσει τον αγώνα του υπέρ της Ορθοδοξίας. Αφού ο Άγιος Ιωάννης αποκοιμήθηκε για λίγο, είδε σε όραμα την Παναγία μέσα από την Αγία εικόνα της να του λέει, ότι από τώρα και στο εξής το χέρι του θα είναι θεραπευμένο. Όταν ξύπνησε ο Άγιος είδε ότι το χέρι του είχε γιατρευτεί. Από την χαρά του και για να τιμήσει την Παναγία έβαλε στο κάτω αριστερό μέρος της Εικόνας Της ένα αργυρό ομοίωμα χεριού και για αυτό ονομάστηκε << Η Εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας>>. Η αυθεντική εικόνα βρίσκεται στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρου, όπου έφτασε με θαυμαστό τρόπο και είναι Προστάτιδα του Σερβικού Ορθόδοξου Λαού. (Αυτή η περίληψη προήλθε από φυλλάδιο της ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΙΤΡΟΥΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ & ΠΛΑΤΑΜΩΝΟΣ και του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Πλαταμώνας Πιερίας).

Ας έχουμε όλοι τις ευλογίας του Σωτήρος Ιησού Χριστού μας και της Υπεραγίας Θεοτόκου μας!!

Χρόνια πολλά!!

Επιμέλεια Άρθρου: Τσιασιώτη Γεωργία

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia